Jak usunąc kopie zapsowe motywu WP


(k-9) #1

Cześć

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, gdzie WordPress trzyma kopie zapasowe ustawień z motywu? Niestety po usunięciu motywu i po ponowej instalacji wszystkie poprzednie ustawienia motywu ładują się automatycznie... A zależy mi na czystym motywie

 

Z góry dzięki za odp.

 


(Kamatori) #2

Wszystko zależy od thema oraz jego 'integracji' w WP.

 

1 sposób: 

-> Deaktywacja thema

-> Usunięcie folderu z nim

-> Usunięcie ciastek i cache przeglądarki

-> Wgranie na nowo thema

-> Aktywacja 

 

i w... większości wypadków to załatwia sprawę. 

 

Niektóre themsy mieszają w bazie danych...

 

więc:

2 sposób:

-> Deaktywacja thema

-> Usunięcie folderu z nim

-> Usunięcie ciastek i cache przeglądarki

-> Wchodzisz w phpmyadmin i szukasz tabelki odpowiedzialnej za dany theme.

-> Dropujesz ją.

-> Wgrywasz theme

-> Aktywujesz

 

3 sposób jest podobny do 2. Ale zamiast usuwać całą tabelę z theme wchodzisz do phpmyadmina i szukasz " wp_options". Tam powinna być linijka odpowiedzialna za twój theme którą usuwasz. 

 

jest jeszcze 4 sposób (nie sprawdzałem go nigdy):


(k-9) #3

niestety 1 sposób nie działa...

2 i 3 nie próbowałem bo szczerze mówiąc nie wie o co chodzi... Mam małe doświadczenie z WP

Byłbym mega wdzięczny jakbyś napisał to w nieco inny sposób :slight_smile:


(Kajach) #4

A co dokładnie masz na myśli, przez kopie zapasowe ustawień motywu? Jakiś rozbudowany  szablon  z dodatkowymi opcjami? Zainstalowane pluginy? Jeśli szablon jest z dodatkowymi opcjami, to one są gdzieś w bazie mysql skoro po usunięciu  szablonu i wgraniu na nowo są zapamiętane.

 

 

http://www.krsystem.pl


(Kamatori) #5

@k-9 musisz mieć dostęp do bazy danych. Np. poprzez phpMyAdmin (większość hostów go posiada). Tam otwierasz bazę utworzoną przez WP i szukasz tego co napisałem. 


(k-9) #6

ok, usunołem motywy dalej wszedłem do bazy danych tylko w wp_options znalazłem nazwe swojego motywu. Usunołem te dwie liniki. wyczyściłem cziasteczka i pamięc podręczną w przeglądarce i ją uruchomiłem ponownie. Zainstalowałem ponowie motyw i niestety nie pomogło... dalej ładują się domyśle ustawienia... te co było wcześniej...


(Kamatori) #7

Na innej przeglądarce sprawdzałeś? Zobacz czy poza wp_options nie ma wpisu w bazie danych o twoim theme. 


(k-9) #8

Wszystko przeglądałem... Dobra chyba zainstaluje WP jeszcze raz i założe nową baze danych. Nie chce mi się dalej grzebać.

 

Dzięki za odp.