Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, gdzie WordPress trzyma kopie zapasowe ustawień z motywu? Niestety po usunięciu motywu i po ponowej instalacji wszystkie poprzednie ustawienia motywu ładują się automatycznie… A zależy mi na czystym motywie
Wszystko zależy od thema oraz jego ‘integracji’ w WP.
1 sposób:
-> Deaktywacja thema
-> Usunięcie folderu z nim
-> Usunięcie ciastek i cache przeglądarki
-> Wgranie na nowo thema
-> Aktywacja
i w… większości wypadków to załatwia sprawę.
Niektóre themsy mieszają w bazie danych…
więc:
2 sposób:
-> Deaktywacja thema
-> Usunięcie folderu z nim
-> Usunięcie ciastek i cache przeglądarki
-> Wchodzisz w phpmyadmin i szukasz tabelki odpowiedzialnej za dany theme.
-> Dropujesz ją.
-> Wgrywasz theme
-> Aktywujesz
3 sposób jest podobny do 2. Ale zamiast usuwać całą tabelę z theme wchodzisz do phpmyadmina i szukasz " wp_options". Tam powinna być linijka odpowiedzialna za twój theme którą usuwasz.
A co dokładnie masz na myśli, przez kopie zapasowe ustawień motywu? Jakiś rozbudowany szablon z dodatkowymi opcjami? Zainstalowane pluginy? Jeśli szablon jest z dodatkowymi opcjami, to one są gdzieś w bazie mysql skoro po usunięciu szablonu i wgraniu na nowo są zapamiętane.
@k-9 musisz mieć dostęp do bazy danych. Np. poprzez phpMyAdmin (większość hostów go posiada). Tam otwierasz bazę utworzoną przez WP i szukasz tego co napisałem.
ok, usunołem motywy dalej wszedłem do bazy danych tylko w wp_options znalazłem nazwe swojego motywu. Usunołem te dwie liniki. wyczyściłem cziasteczka i pamięc podręczną w przeglądarce i ją uruchomiłem ponownie. Zainstalowałem ponowie motyw i niestety nie pomogło… dalej ładują się domyśle ustawienia… te co było wcześniej…