Jak usunąć na filmie niepotrzebne elementy?

Po nakręceniu 15 minutowego filmiku, okazało się, że na wielu ujęciach jest symbol,napis na murze, który jest obraźliwy. Nie mam możliwosci nagrania tego filmu od nowa. Mam Pinnacle Studio Titanium Edition 10. Wiele funkcji jest zablokowanych (mogę je kupić za dodatkową opłatą). Chciałabym sie dowiedzieć, czy jest tam funkcja np. klonowania, która pozwoli mi klatka po klatce usunąć ten symbol? Jak ją znaleźć czy może muszę dokupić? Książeczkę, którą dostałam, do pracy z tym programem, jest w języku angielskim. Ani słowa po polsku. A wydawało mi się, że przepisy mówią, że musi być po polsku. Na niektórych ujęciach osoby mówią bardzo cicho. Nawet, gdy zrobię głos w czasie montażu na max, to i tak po nagraniu na płytkę, jest to cicho. Pomóżcie

Oczywiście nie potraficie szukać.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=139949

Tam jest opisane jak zrobić avatar z teledysku, ale jak jesteś kumaty/ta, to zrozumiesz :smiley:

Więc tak jeśli chcesz pod głosić głos w danym momencie najlepiej jest zapisać ścieżkę dźwiękową osobno i poddać ją obróbce najlepiej w programie Cool Edit Pro 2.0 który niby jest płatny ale przez te 30 dni możesz z niego korzystać. Tak więc aby oddzielić głos Audio od filmiku najłatwiej jest to zrobić w programie VirtualDub.

Umieszczasz tam swój plik .avi a następnie w menu klikasz na File i wybierasz Save WAV i podpisujesz jako AUDIO i zapisujesz. Potem uruchamiasz Cool Edit Pro 2.0 przeciągasz do niego plik audio następnie szukasz odcinka w którym chcesz wzmocnić głos zaznaczasz to miejsce i klikasz na Effecects i wybierasz Amplitude…Amplify i tam sobie ustawiasz i zapisujesz jako .wav

Następnie znowu umieszczasz ten sam plik video w VirtualDub i klikając w menu Audio potem na Wav audio i wybierasz ten zmodyfikowany plik audio.wav. I teraz wystarczy tylko wybrać z menu Video i kliknąć na Compression i wybrać kodowanie filmu i potem zapisać klikając w menu na File Save as Avi…