Co zrobić żeby po włączeniu komputera nie było odliczania do załadowania domyślnego systemu, tylko czekało na wybór użytkownika? Naprawdę nienawidzę robić czegoś na czas, więc odpowiedź zadecyduje o instalacji Ubuntu.
Nie chce się pozbyć tego ekranu wyboru systemów, tylko chcę usunąć odliczanie.
Dałem Ci linka do mojego postu - tam jest podane miejsce gdzie możesz ustawić jakiś bardzo długi czas (nie wiem ile max sekund)
PS. U mnie max do wpisania w oknie to 999 sekund, ręcznie może i więcej przyjmie.
To 17 min, potrzebuję co najmniej godziny. W EasyBCD (czy jakoś tak) da się usunąć odliczanie?
Jest taka możliwość: wybierasz ‘Edit Boot menu’ i zaznaczasz opcję ‘Skip the boot menu’ lub ustawiasz czas w sekundach.
Ale jednak chodzi o to żeby czasu nie było a ekran bootowania systemów został, żeby się system sam nie włączył. Po prostu żeby czekał z wyborem na użytkownika a nie że się sam po jakimś czasie wybierze domyślny system.
Jakoś nikt nie wpadł na tak rewelacyjny pomysł wychodząc z założenia, że jak ktoś włącza komputer to po to aby uruchomić system, a nie czekać w nieskończoność. Dla większości użytkowników wygodniejsze jest to co zaprogramowano. Już dawno doszedłem do wniosku, że gdyby uwzględniać wszystkie życzenia i pomysły użytkowników (niektóre bardzo oryginalne) to system musiał by mieć chyba trzy razy większą objętość.
W XP można wpisać dużą ilość sekund w pliku tekstowym, w Viście nie wiem jak to wygląda, w Win 7 ręcznie (chyba) nie można wpisać. Nie wiem też jak długi czas XP przyjmie.
PS. Prawdopodobnie jest możliwość ustawienia nieograniczonego czasu - gdy masz w tym menu do wyboru 2 lub więcej systemów i w czasie odliczania czasu przełączysz na inny system (ale nie zatwierdzisz), to czas się zatrzymuje.
W przypadku kiedy jest zainstalowany Ubuntu, to ten Windowsowy ekran wybierania systemu nie jest czasem zastępowany przez GRUB? Jeśli tak, to może trzeba to ustawić w linuksie?
Zawsze domyślny system jest ten zainstalowany jako ostatni , chyba ze przy instalacji kolejnego wskarzesz inny jako domyślny