Jak usunąć odliczanie do załadowania domyślnego systemu?

Co zrobić żeby po włączeniu komputera nie było odliczania do załadowania domyślnego systemu, tylko czekało na wybór użytkownika? Naprawdę nienawidzę robić czegoś na czas, więc odpowiedź zadecyduje o instalacji Ubuntu. :wink:

Czytaj tu: ekran-wyboru-systemow-t433620.html#p2753189

Nie chce się pozbyć tego ekranu wyboru systemów, tylko chcę usunąć odliczanie.

Dałem Ci linka do mojego postu - tam jest podane miejsce gdzie możesz ustawić jakiś bardzo długi czas (nie wiem ile max sekund)

PS. U mnie max do wpisania w oknie to 999 sekund, ręcznie może i więcej przyjmie.

To 17 min, potrzebuję co najmniej godziny. :wink: W EasyBCD (czy jakoś tak) da się usunąć odliczanie?

Jest taka możliwość: wybierasz ‘Edit Boot menu’ i zaznaczasz opcję ‘Skip the boot menu’ lub ustawiasz czas w sekundach.

Ale jednak chodzi o to żeby czasu nie było a ekran bootowania systemów został, żeby się system sam nie włączył. Po prostu żeby czekał z wyborem na użytkownika a nie że się sam po jakimś czasie wybierze domyślny system.

Jakoś nikt nie wpadł na tak rewelacyjny pomysł wychodząc z założenia, że jak ktoś włącza komputer to po to aby uruchomić system, a nie czekać w nieskończoność. Dla większości użytkowników wygodniejsze jest to co zaprogramowano. Już dawno doszedłem do wniosku, że gdyby uwzględniać wszystkie życzenia i pomysły użytkowników (niektóre bardzo oryginalne) to system musiał by mieć chyba trzy razy większą objętość. :slight_smile:

W XP można wpisać dużą ilość sekund w pliku tekstowym, w Viście nie wiem jak to wygląda, w Win 7 ręcznie (chyba) nie można wpisać. Nie wiem też jak długi czas XP przyjmie.

PS. Prawdopodobnie jest możliwość ustawienia nieograniczonego czasu - gdy masz w tym menu do wyboru 2 lub więcej systemów i w czasie odliczania czasu przełączysz na inny system (ale nie zatwierdzisz), to czas się zatrzymuje.

W przypadku kiedy jest zainstalowany Ubuntu, to ten Windowsowy ekran wybierania systemu nie jest czasem zastępowany przez GRUB? Jeśli tak, to może trzeba to ustawić w linuksie?

Zawsze domyślny system jest ten zainstalowany jako ostatni , chyba ze przy instalacji kolejnego wskarzesz inny jako domyślny