Miałem 2 systemy operacyjne na pececie i pomyslałem, że nie są mi potrzebne. Sformatowałem dysk z windowsem 98 i zostawiłem win xp. Przy włączaniu peceta pisze wybierz system do uruchomienia chociaż już nie mam dwóch. Jak to okno usunąć ?
Musisz edytować plik Boot.ini. Kliknij prawym przyciskiem myszy Moj Komputer>>właściwości>>Zaawansowane>>Uruchamianie i odzyskanie>>Edytuj
Plik powinien wyglądać Tak.
Mój wygląda tak:
Powinienem usunąć ostatnią dolną linijkę teksu ?
A na której partycji masz zainstalowany XP. Z tego co wynika z pliku automatycznie uruchamia się na dysku E. Odpowiedz to ci powiem co masz usunąć.
Tak… a ja zostawiłem win_xp na woluminie C:\
W takim razie twój boot.ini powinien wyglądać tak.
Skopiuj go dokładnie tak samo jak tu jest napisane.
Teraz pokazuje smi się okno
wybierz system …
windows xp proffessional
windows xp
…
Ups … już wszystko jest ok … po prostu bya drobna pomyłka w kodzie … miał wyglądać tak:
a wyglądał tak:
Już jest ok dzięki
pa
A napisałeś dokładnie tak samo jak podałem?? Wklej plik na forum. Jeżeli masz teraz zainstalowany system na partycji 1 to powinien się uruchamiać normalnie.
No Tak myślałem że zapomniałeś 3 zmienić na 1. Fajnie że działa. Pozdrawiam.
Można też wejść do Panelu sterowania/System/Zaawansowane/Uruchamianie
i odzyskiwanie i tam określić domyślny system operacyjny.
Przecież dokładnie tam to robiliśmy.
A faktycznie…
A ja myślałem, że w msconfig…
Ja mam taki sam problem (z wyborem systemów), ale jak to mam zrobić w Windowsie 2000 ??
A mógbym zrobić tak:mam zainstalowanego win98,a chciałbym sformatować dysk za pomocą Diskeepera,podzielić na trzy patrycje za pomocą ffdiska.na pierwszej bym miał XP na drugiej MILENNIUM,a na trzeciej gierki i programy.Co wy na to?Czy można takie coś zrobić jeśli tak proszę o odpowiednie ustawienia jak w przypadku Raq,że musze edytować Boot.ini.Z góry dzięki.Pozdrowienia.
A mógbym zrobić tak:mam zainstalowanego win98,a chciałbym sformatować dysk za pomocą Diskeepera,podzielić na trzy patrycje za pomocą ffdiska.na pierwszej bym miał XP na drugiej MILENNIUM,a na trzeciej gierki i programy.Co wy na to?Czy można takie coś zrobić jeśli tak proszę o odpowiednie ustawienia jak w przypadku Raq,że musze edytować Boot.ini.Z góry dzięki.Pozdrowienia.
Za pomocą Diskeperaa?? Chyba ten program służy do czegoś innego dokładnie do defragmentacji.
Możesz już ci o tym pisałem. :?
ja bym zrobił tak
-
uruchom kompa z dyskietki startowej win98
-
podzieli na partycje fdisk tak jak pisałes (3) ale pamietaj aby systemowe miały ok 10gb ( C: i D: )
-
formatowanie z pod dosa komenda format c: /s a D: podczas instalacji win XP
-
instalowanie systemow powinno wygladac tak C: WIMME a na D:WINXP a na E: GRY i PROGRAMY