Chciałem utworzyć nową partycję, ale okazuje się, że mam na dysku już 4 partycje podstawowe i tablica MBR nie pozwala na więcej. Te partycje to:
System
Zastrzeżona przez system
Odzyskiwania
Nowa
Chciałem usunąć partycję odzyskiwania (940 MB), która jest pusta, ale nie ma ona opcji usunięcia (po pp nie pokazuje się menu). Jak tą partycję można usunąć ? Jeśli można…
Skoro system blokuje jej usunięcie to znaczy, że jej wymaga lub będzie wymagać.
Musiałbyś mieć 3 podstawowe + 1 rozszerzoną, a w niej partycję logiczną, aby obejść limit MBR.
Czemu używasz MBR, a nie GPT, gdzie takie limity nie istnieją? Masz tak starą płytę, że nie ma UEFI? Jeżeli nie to zrób konwersję do GPT i problem z głowy.
Spróbuj programu Aomei Ja robiłem inaczej czyli wrzucasz płytę instalacyjną usuwasz wszystko robisz partycję podstawową resztę zostawiasz jak odpalisz system w opcjach zarządzaj dyskami kończysz dzieło dzieląc dysk na tyle ile ci potrzeba.
Przy instalacji Windows po prostu zrobiłeś błąd powierzając partycjonowanie automatowi.
Trzeba było zrobić partycję podstawową na system i utworzyć ręcznie rozszerzoną, a w niej logiczne i wtedy limit 4 partycji Cię nie obowiązuje.
Możesz spróbować spod live zrobić kopię zapasową partycji odzyskiwania, usunąć ją, utworzyć partycję rozszerzoną na całą pozostałą część dysku i przywrócić do niej partycję odzyskiwania i utworzyć dodatkową logiczną. Nie wiem, czy to przejdzie, bo kombinujesz niepotrzebnie.
Zrób konwersję do GPT spod menadżera dysków Windows i “no sky limit”.
To jest laptop Lenowo T430s. Konwersja na GTP wymaga chyba usunięcia systemu? Zdaję sobie sprawę, że można usunąć wszystko z dysku i zainstalować na nowo. Ale chciałbym tego uniknąć. Na tym laptopie był Win7 i zmieniłem go na 10. Okazuje się jednak, że potrzebuję 7. bo niektóre moje urządzenia nie mają sterowników na 10. Tak więc chciałem mieć:
partycję systemową z Win 10
partycję z Win 7
partycje na dane
Razem z zastrzeżoną dla systemu byłoby 4. Ta partycja odzyskiwania jest chyba pozostałością z 7 (tak słyszałem). Zresztą jest taka mała, że żadna kopia systemu się na niej nie zmieści. Dlatego chciałem ją wywalić.
Wyczytałem też, że taką partycję w 10 można usunąć z poziomu administratora. Ale nie bardzo wiem jak…
Chciałem zrobić zrzut z ekranu zarządzania dyskami, ale nie wiem dlaczego nie działa wykonanie zrzutu (w innych aplikacja działa…)
Konwersja do GPT nie wymaga usunięcia systemu. Windows 10 robi to w locie.
Nie możliwa jest za to konwersja w drugą stronę czyli z GPT na MBR narzędziem od Windowsa.
Z poziomu zarządzania dyskami nie mogę przeprowadzić konwersji, bo ta opcja w menu jest nieaktywna. Wydaje mi się, że konwersję z tego poziomu można przeprowadzić jedynie wtedy, kiedy na dysku jest jedna partycja. A ja mam 3 i 2 są nieusuwalne… Jakaś rada?
Jest na szaro, bo robisz to w stosunku do partycji, a nie dysku pewnie.
Alternatywnie możesz:
MiniTool Partition Wizard Free: https://www.partitionwizard.com/download-free-from-cnet.html?p=pw&e=pw-free&r=download
Zrobi konwersję z MBR do GPT bez problemu. Zaznaczasz dysk. PPM > MBR to GPT i Apply. Pamiętaj tylko, żeby w UEFI był włączony UEFI boot, bo w przeciwnym wypadku system taki nie wystartuje po konwersji.