Jak usunąć plik stronicowania w Windows 7?
Jak widać mam wyłączony
0 MB
A na
C: około 8GB
zajmuje
pagefile.sys
Jak usunąć plik stronicowania w Windows 7?
Jak widać mam wyłączony
0 MB
A na
C: około 8GB
zajmuje
pagefile.sys
Nie możesz go po prostu usunąć ręcznie lub przy pomocy jakiegoś programu np unlocker ewentualnie zbootować jakiegoś linuksa livecd i wtedy już powinieneś go usunąć bez żadnych problemów.
Usuń normalnie, jak się nie będzie dało to spróbuj za pomocą programu Unlocker, lub w trybie Awaryjnym.
Całkowicie usuniecie pliku pagefile.sys może spowodować poważną awarie systemu.
Kiedyś usunąłem plik w Windows XP i musiałem od nowa instalować system.
Wolę NIE RYZYKOWAĆ … tak inni sugerują zrób to i tamto albo użyj tego i tamtego programu… Owszem można ale za skutki nikt nie odpowie
Trzeba PAMIETAĆ,że to jest PLIK SYSTEMOWY (*.sys)
Mi chodzi o to by spowodować by plik istniał ale miał niewielki rozmiar…
– Dodane 11.08.2013 (N) 14:41 –
Np. Empty Loop LLC. Unlocker 1.9.2 - nie zawsze tym programem można coś usunąc, zmienić , przenieść …
W trybie awaryjnym być może…
ale …
IObit Unlocker 1.0 usuwa pliki w NORMALNYM trybie
Najpierw chcesz usunąć , potem coś nie bardzo Ci to odpowiada …
Rozmiar nie standardowy > Rozmiar początkowy i maksymalny = taki sam = 2MB - choć polecam min 600MB.
Sam sobie zaprzeczasz. Wyłączyłeś plik stronicowania a mówisz, że nie chcesz wyłączyć.
To, że plik istnieje nie znaczy, że system z niego korzysta. Plik jeszcze jest na dysku bo albo nie zresetowałeś komputera po jego wyłączeniu lub system po restarcie go nie skasował (czasami tak się zdarza)
No to ustaw rozmiar jaki Ci odpowiada, czy to aż tak trudne?
Klikaj “Zmień” i ustaw “Rozmiar niestandardowy” Min i Max taki sam rozmiar.
No i co z tego? To, że systemowy nie oznacza, że bezwzględnie wymagany.
Wiele różnych plików ma rozszerzenie .sys i ich nie instalujesz
Nie jestem pewny, czy Win7 pozwoli na tak mały plik wymiany - z tego co pamiętam, jak się tym kiedyś “bawiłem” to minimum 200 MB lub całkowicie wyłączony.
Cedar , ano fakt - nigdy nie ustawiałem tak małego pliku, ale na dole okna powinno być “Dopuszczalne minimum” - prawdopodobnie to minimum odnosi się do rozmiaru minimalnego.
A rozwiązanie jest proste:
Najpierw wyłączyć plik stronicowania dla 1 lub więcej dysków. 0 MB (po restarcie) w Panel>System
Następnie ustawić minimum 16 MB.
Restart komputera…
i będzie plik pagefile.sys o rozmiarze w przybliżeniu 16 MB.
I dziękuje za uwagę