Mam pytanie kupilem uzywanego laptopa z zainstalowanym systemem Win XP Prof. Komputer ma male parametry a zalecany do niego przez producenta jest max Win 2000 Jak usunac XP nie mam plytki instalacyjnej z XP Na kompie mam jeden dysk C. Prosze o pomoc.Z gory Dziekuje.
fulkrum , na forum używamy polskich znaków (ż, ź, ć, ą, ś itp.). Korzystając z przycisku 
hmm…
W Biosie ustaw kolejność bootowania tak, żeby na pierwszym miejscu był napęd CD/DVD
Następnie, wrzuć do napędu płytkę z Win2k, i powinna się zacząć operacja formatowania systemu (Instaluj nowy system
Wybranie partycji
Kasacja wybranej partycji i wszystkich danych
Tworzenie nowej/nowych partycji
Instalacja systemu)
Po tym powinieneś mieć na dysku już Win2k :-o
Bez płyty instalacyjnej windowsa jakiegokolwiek (2000, XP) windowsa nie przeinstalujesz.
XP jest trochę stabilniejszy, bezpieczniejszy i ładniejszy (temat pulpitu luna
Zobacz:
Win 2000 vs XP:
http://forum.cdrinfo.pl/f5/windows-2000 … pro-20974/
Optymalizacja windowsa XP:
Windows xp stabilniejszy ? Wg. mnie raczej nie. Win XP to praktycznie to samo co 2000 z kilkoma bajerami i zmienioną szatą graficzną to wszystko. Do tego pobiera więcej ramu.
Windowsa 2000 też da się optymalizować. Lepiej zainstalować windowsa 2000 i pobawić się troche, powyłączać usługi ( tak jak w win xp ) i można uzyskać bardzo wydajny system, który wykorzystuje niewiele zasobów komputera. Wygląd XP wcale nie jest niezbędny da się żyć