Jak usunąć z rejestru?


(Maja30 44) #1

Witam

Mam taki problem źle zainstalował mi sie aparat cyfr. HP M307 tzn brakuje tam jakiegoś sterownika USB. Nie wazne - nie chce sie to ustrojstwo odinstalowac w "dodaj - usuń programy" HP wcale sie nie pojawia, w narzedziach konfiguracji systemu w autostarciue jest odhaczony ale jest. Najlepiej jest usunąć z rejestru tylko jakoś zapomniało mi sie gdzie to sie znajduje (..... i teraz niespodzianka) system operacyjny win98.

Licze na szybka odpowiedź i pomoc....

Serdecznie pozdrawiam zainteresowanych tą sprawą i prosze o uważne przeczytanie tego postu a potem o logiczne ( ze strzałkami :wink:) pokierowanie mnie do rejestru.


(Yogi Fazzi) #2

użyj programu jv16 Power Tools

http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=178&t=29

wejdź w opcję Wyszukiwanie w rejstrze i wpisz nazwę która Cię interesuje, usuń to co znalazł, na koniec użyj opcji Czyszczenie rejestru i również usuń to co znalazł


(squeet) #3

Proponuję zabawę z rejestrem zostawić na koniec, a w zamian:

Instalujesz ponownie aplikację, do lokalizacji, w której ona jest obecnie. Po czym wchodzisz w dodaj/usuń programy i patrzysz, czy jest tam.

Co do rejestru:

:arrow: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … 671#309671

Pobierz RegCleanera (link w poście wyżej) i wejdź w zakładkę Odinstaluj. Zobacz czy jest. Ponad to - wyczyść rejestr (sposób podany w linku)


(Maja30 44) #4

a w systemie win98 nie ma rejestru??? Musze sciagac programy?


(squeet) #5

Programy są do edycji rejestru. Nie warto grzebolić tam samemu, bo to grozi formatem… Lepiej skorzystaj z podanych wyżej aplikacji, które błędu nie zrobią

A kolegę proszę o czytanie co ja piszę

Z powodu:

Chyba nie wymaga dalszego tłumaczenia…

Spróbuj jeszcze wejść tu:

Panel sterowania -> System

I zobacz w Menedżerze Urządzeń, czy masz tam obecny aparat cyfrowy. Jeśli tak - usuwasz.

Po każdej czynności restartujesz system


(Maja30 44) #6

Dobra Chlopaki … prosze sie nie kłócić …

sekundke coś sprawdze …

Złączono Posta : 14 Luty 2006, 23:20:20

tak i mam niespodzianke … zainstalowałam

Bylo tam sporo tego HP wszystko wywaliłam , nadal mam w autostarcie odhaczone HP - ale mam w " dodaj - usun programy" oczywiscie nic nie mam ale po restarcie pojawia mi sie

Warning! CPU been changed or CPU Ratio changed fail. Please re-enter CPU settings in the CMOS setup and remember to save before quit!

Press F1 to continue

po wcisnieci F1 system normalnie sie ładuje … co to?


(squeet) #7

A to oznaka, że BIOS nie trzyma ustawień…

Ja tak miałem w starym komputerze, który sprowadziłem z piwnicy - w większości przypadków pomaga wymiana baterii na płycie głównej, taka okrągła, 3V. Zależy jak wiekowy sprzęt

I nie sądzę, żeby to miało związek z deinstlacją oprogrwmowania HP , bardziej zbieg okoliczności.


(Maja30 44) #8

tylko ja coś kopałam w “narzedziech konfiguracji systemu” tzn szukałam aplikacji zeby nie poijawiało mi sie w autostarcie - gdzies sie to usuwało . Tylko nie jestem pewna czy to bylo w win98 czy XP. I tak sobie posprawdzałam przy okazji DirectX, Int Expl… może coś pokopałam?

A czy

to takie coś na dole płyty z dwoma kabelkami??? Czerwonym i żółtym? Bo ostatnio widziałam ze cos takiego sie odkleiło z plyty głównej :roll:

Złączono Posta : 14 Luty 2006, 23:37:40

W menedżerze urzadzen nie mam aparatu, mam tylko kamerke int. Inne urzadzenia mam dwa ze znaczkami zapytania :wink:


(squeet) #9

Nie, to takie coś srebrne, okrągłe (średnica kapsla od Tymbarka)

Ale nie jest dobrze, jak coś się wypięło… Jedyne co mi przychodzi do głowy z tymi kabelkami to… wiatrak z coolera z procesora :|:|:| :o:o:o

Sprawdź, czy prowadzi on do wiatraka na radiatorze i jeśli tak, jak najszybciej podepnij to z powrotem (są na płycie trzy, rzadziej dwu, pinowe miejsca na wtyczkę podpisane jako FAN - poszukaj)

Albo wersja bardziej prawdopodobna - wypięła się jakaś wtyczka z panelu zarządzania (nie działa reset albo głośniczek, nie świeci któraś dioda)

Sprawdź, gdzie prowadzi kabelek


(Maja30 44) #10

nie to nie wiatrak … na dole w kształcie walca - czarne malutkie srednica ok 7mm… Kabelkami sie trzyma tylko sie odkleilo

Złączono Posta : 14 Luty 2006, 23:47:14

Kabelki jest podłaczone do pl. głownej na dole… ale wszystko gra i swieci i głosniczki i mikrofonik i kamerka…

Złączono Posta : 14 Luty 2006, 23:49:21

komputerek ma 1,5 roku - jesli chodzi o wiek ,


(squeet) #11

http://twojepc.pl/html/pentium4_3_06/mobo1.jpg

Jest tu coś takiego?

P.S. Bateria jest na dole, okrągła z tym plusem widocznym…

Nie wiem, jaką masz płytę, więc trudno stwierdzić, co to może być… Odkleiło w sensie kabelki się odkleiły od tego i nie ma styku czy po prostu sobie luźno leży…

Może to głośnik po prostu :slight_smile:

Wracając do oprogramowania HP - chcesz tylko wywalić aplikację czy zainstalować ją poprawnie do obsługi aparatu?


(Maja30 44) #12

Na kabelkach sie trzyma wchodzą dwa wiec chyba działa ale tam - na zdjeciu to czegos takiego nie widze

Chodzi mi o zainstalowanie poprawnie aparatu - bo jeszcze nie widzialam zdjec z Sylwestra :? …

Złączono Posta : 14 Luty 2006, 23:57:12

ale juz widze baterie :slight_smile:


(squeet) #13

To zrób tak. Ręcznie wyrzuć z dysku cały katalog z tą aplikacją. Przeczyść rejestr programem i według wskazówek, które zawarłem tutaj:

:arrow: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … 671#309671

Zrestartuj kompa i ponów instalację, ale zmień ścieżkę instalacji tego oprogramowania


(Maja30 44) #14

ok

instalacja trwa ok 0,5 h jak skoncze napisze a katalogów mam dwa w Program Files oby dwa wyrzucić?

Złączono Posta : 15 Luty 2006, 0:08:28

Rejestr mam juz czysciutki …


(squeet) #15

Najpierw wyrzucasz foldery, później dopiero czyścisz rejestr :wink:

Wyrzucasz tylko ten katalog, który stworzyła aplikacja podczas instalacji. Jeśli oba katalogi wskazują na aplikację, którą instalowałaś - to oba lecą. Ale uważaj, żeby nie wywalić np. wsparcia dla drukarki HP , jeśli masz taką…

I uważaj, kiedy podpinasz aparat pod USB - bo to też ma znaczenie… Nie powienien być wpięty do USB podczas instalacji, chyba że inaczej pisze w instrukcji