Jak usunąłem microsoft compatibility telemetry

Zainstalowałem program Unlocker (ikonka z różdżką) na próbę, żeby usunąć Windows Defender i plik telemetrii którego IObit nie widział. Nie mogę uwierzyć że się udało i chcę wiedzieć czy to wystarczy aby uniemożliwić Microsoftowi śledzenie przez Windows 10. Sprawdziłem ponownie folder “System32” i pliku nie ma. Zginął z opróżnieniem kosza i żadnych problemów, ani zbędnego działania w tle nie zauważyłem.

2 polubienia

Kozak jesteś, ale na Twoim miejscu zapuściłbym FRST i pokazał linka do logu Addition. Zobaczymy, jakie errory teraz system produkuje…
Usunięcie pliku nawet problematycznego, nie oznacza pozbycie się problemu, bo w rejestrze są odwołania i ścieżki do usuniętych plików, a w dodatku, to są zapewne chronione klucze rejestru.
Nawet wirusa się tak nie usuwa

1 polubienie

Haker :smiley: do pierwszego update :smiley:

2 polubienia

Ja usunąłem w dużo prostszy i o niebo skuteczniejszy sposób. Z gwarancją, że telemetria nie wróci po aktualizacji.

:rofl:

1 polubienie

Jak mnie bolał ząb to go usunąłem, teraz dokuczać zaczyna mi głowa:P

Przyznam że jestem, ale co do rejestru, już wcześniej blokowałem debotneten i dodatkowo w edytorze grup.

Linuxa to ja mogę na wirtualce mieć, nie inaczej

Śmiejo się, bo zazdroszczo.

1 polubienie

Nie strasz

Microsoft publikuje listę adresów z którymi łączą się usługi wbudowane w system, wystarczy zablokować je za pomocą firewall.

bajo:

obraz

3 polubienia

Jednym z najprostszych sposobów rozwiązania problemu programu Telemetry Runner jest jego wyłączenie bez usuwania. Wykonaj podane kroki, aby zatrzymać CompatTelRunner.exe w systemie Windows 7, 8 lub 10.

Uruchom okno Uruchom, naciskając jednocześnie klawisz Windows i literę R na klawiaturze.
Wpisz taskschd.msc i naciśnij klawisz Enter lub OK.
Teraz rozwiń foldery w podanej kolejności - Biblioteka harmonogramu zadań> Microsoft> Windows> Obsługa aplikacji. Znajdź zadanie o nazwie Microsoft Compatibility Appraiser i kliknij je prawym przyciskiem myszy. Wybierz Wyłącz.
Microsoft Compatibility Telemetry

1 polubienie

Nie musiałeś mi tego pisać. Usunąłem plik już przed swoim postem i nie widać go wśród aktywnych procesów, ale skorzystam z tego w innym wypadku. Sądzę że Microsoft ma wystarczająco utrudnione śledzenie jeśli nie uniemożliwione, bo przecież bez potrzebnych plików nie zadziała, a na unlockera nie ma zabezpieczenia przed usunięciem plików systemowych, ale jakoś nie polepszyło to uruchamiania się laptopa i wsappx z Windows Update się uaktywnia na niecałą minutę przy starcie a są potrzebne do funkcjonowania systemu. Błąd CMOS to zmienił, ale nie pokazuje mi się na codzień jak w pierwszym tygodniu od wizyty w serwisie