Jak utworzyć bardzo ograniczone konto

Witam. OS to Windows XP Professional SP2. Potrzebuję utworzyć jedno konto dla rodzeństwa, chciałbym ograniczyć im konto do absolutnego minimum. Jedynie co by mogły robić to:

• uruchamiać przeglądarkę, ale dozwolona ilość stron jakie mogą przeglądać to np. 3 adresy ( wybranych prze zemnie np. wp.pl / dobreprogramy.pl / onet.pl ) - czy można to załatwić za pomocą ustawień w OS/Przeglądarce/Wtyczce ponieważ chcę obejść się bez programów rodzicielskich.

• uruchamiać komunikator

• uruchamiać pakiet office

• tworzyć dokumenty na pulpicie

Oczywiście brak dostępu do jakichkolwiek ustawień, zarządzeń, modyfikowania plików, brak dostępu do innego oprogramowania (tu w sumie to mogę usunąć ikony w starcie etc :slight_smile: )

• otwierania Mój komputer, Moje dokumenty, uruchom etc.

• ważne aby pc nie wykrywał urządzeń typu PENDRIVE

Da radę wykonać to bez dodatkowych programów ?

Da radę, ale będzie to wymagało wielogodzinnego rzeźbienia, ustawiania uprawnień itp, itd. Jeżeli nie używanie dodatkowego programu nie jest jakimś warunkiem absolutnie koniecznym zapoznaj się z Windows SteadyState. Program jest darmowy, pobranie wymaga walidacji przez WGA.

takie rzeczy to tylko w Viście (Kontrola Rodzicielska)

Nie do końca jest to prawdą.

Plik pobrałem Operą na Linux’ie bez żadnych przeszkód. :slight_smile:

No dobrze, masz rację. O tym WGA napisałem tak trochę w ciemno, nie sprawdzając jak jest faktycznie.

Ale - najważniejsze chyba jest to, że Windows SteadyState nada się do tego co zamierza demisen , co nie? :wink:

jest prawdą, sprawdzenie autentyczności następuje przy nstalacji programu :wink:

to może Ci sie przydać http://support.microsoft.com/kb/293655/pl