Jak utworzyć folder Windows .old

Witajcie,

muszę wykonać reinstalację systemu jednakże przez jakiś czas uzbierało się dość wiele bardzo ważnych danych, muzyka i kilka innych aplikacji.

Poraz pierwszy raczej wolałbym nie tracić danych i z tej okazji szukałem trochę na temat formatowania bez utraty danych i dowiedziałem się o windows .old

Pytanie jest takie: Co trzeba zrobić aby taki folder został utworzony i czy procedura formatowania dysku się z tej okazji zmienia ? czy nadal mogę pozbyć się obydwóch partycji czy jedna musi zostać żeby windows .old się tam zapisał

Proszę o dokładniejsze informacje bo nie jest do dla mnie do końca jasne :slight_smile:

Najważniejsze jest to, że musisz w czasie instalacji systemu pominąć formatowanie partycji systemowej.

Formatowanie partycji systemowej i ponowne zainstalowanie na niej systemu skasuje Ci nieodwracalnie dane na tej partycji!

Szczególowo nie napisze, jak należy postępować w czasie instalacji bo nie pamiętam, folder windows,old nie powstaje “z niczego” - jest to obecny folder “windows” z dodanym “.old” a nowy system jest instalowany w nowym folderze “windows”

Czyli jak? jeżeli nie sformatuje partycji C (systemowej) to utworzy mi się folder .old ?

A co z drugą partycją D ?? Ją trzeba/można formatować… ale jak ja wszystkie ważne pliki właśnie kopiowałem na partycje D

No to się nie martwisz. Jeśli na “C” nie masz nic potrzebnego/ważnego (jeśli wszystko przeniosłeś na “D”) to możesz sformatować “C” a drugiej partycji “D” nic w czasie instalacji nie grozi (chyba, że sam się o to postarasz :wink: )

No dzisiaj nie ale na przyszłość dobrze by było wiedzieć … czyli jeżeli chciałbym mieć folder windows .old to mówiąc krótko kompletnie omijam proces formatowania dysków ?

Dobrze zrozumiałem ?

no tak :wink:

Jeśli sformatujesz partycję systemową to już nie będzie się miał z czego utworzyć ten folder - jego zawartość to stary (obecny) system, którego formatowanie by nieodwracalnie wymazało z dysku. A inne partycje (jeśli nie masz na nich potrzebnych danych) możesz formatować w czasie instalacji nowego systemu - to nie wpłynie na to, czy folder windows.old powstanie. Każda partycja to (bardzo ogólnie) tak jakby oddzielny dysk.

Czyli jeżeli nie sformatuje ani jednej partycji ani drugiej to na obydwóch powstaną osobne foldery .old z plikami które znajdowały się na dysku przed re-instalacją systemu ?, czy folder .old tyczy się tylko i wyłącznie partycji systemowej ?

Nie :wink: To dotyczy tylko systemowej.

Jeśli nie sformatujesz pozostałych partycji to po instalacji systemu na “C” dane zawarte na “D” będą w takim stanie jak przed instalacją. Instalator wykryje dysk, i znajdzie partycje, z tego co pamiętam to będziesz zapytany “czy skasować partycje?” - odpowiadasz “nie” i “czy sformatować obecną partycje systemową” - tez odpowiadasz “nie” Mogłem trochę inaczej zacytować ale sens będzie ten sam. Na miejsce instalacji systemu wybierasz tą samą partycję na której obecnie jest system.

Czyli teoretycznie lepiej by było przestawić wszystko na dysk C i sformatować D a potem przeżucic wszystkie ważne dane na D i sformatowac C :slight_smile:

Ale ok przezucam wszystko na D bo już większość i tak tam jest i sformatuje C

Zwróć uwagę, na jeszcze jedno - jeśli będziesz instalował bez formatowania partycji systemowej to musisz mieć na niej miejsce na nową instalacje bo pliki od starego systemu zostają na partycji “C” i nie zostają kasowanie/zastępowane - jeśli teraz na “C” masz np. 1-2 GB miejsca to z instalacją bez formatowania będziesz miał problem.

Dodane 12.06.2009 (Pt) 21:59

I to będzie najwłaściwsze rozwiązanie :wink:

Nie, z miejscem nie ma problemu… mam około 20 gb wolnego miejsca

Ale wiesz o tym, że jeśli masz obecnie jakieś programy zainstalowane na “D” to chociaż nie sformatujesz tej partycji to po instalacji nowego systemu na “C” przestaną się one uruchamiać lub będą robiły to z błędami i potrzebna będzie ich nowa instalacja? Nie będzie tak ze wszystkimi programami ale wiele z nich się tak zachowa.

Tak o konieczności ponownej instalacji programów wiem… najważniejsze dla mnie było nie tracenie danych :slight_smile: