Jak w najprostszy sposób zrobić taki forumlarz?


(Sicu (Final)) #1

Jak w najprostszy sposób zrobić taki formularz?

A mianowicie chodzi mi o taką listę rozwijaną i po wybraniu danej wartości, zmienia się np. na obrazek.

http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html

Znalazłem takie coś http://www.kurshtml.edu.pl/html/lista_r ... larze.html

Jednak nie mogę nigdzie znaleźć jak zrobić aby po wybraniu z listy już od razu się zmieniała wartość :wink:


(struart) #2

http://www.w3.org/WAI/UA/TS/html401/cp0 … ELECT.html :slight_smile:

http://www.w3resource.com/html/attribut … ribute.php

Przykłady.


(nic ciekawego) #3

Witam. Masz gotowca, a co tam :wink: . Krótkie i łatwe do zrozumienia.

1
2
3

[/code]

(Sicu (Final)) #4

ooo tak ! :smiley: O to mi chodziło, kochani jesteście ;*

Dodane 04.02.2013 (Pn) 4:19

Jeszcze chciałbym się zapytać, jak zamiast

3

zrobić np.

3

?

Chce po prostu, żeby zamiast zmiany obrazka, zmieniła się strona np. na oferta.php


(nic ciekawego) #5

Jeżeli chcesz wczytywać strony dynamicznie musisz użyć bardziej złożonego skryptu. Ja osobiście radzę użyć jakiegoś frameworka. Oczywiście da się bez, tylko po co utrudniać sobie życie. W zależności od ilości treści można to zrobić na wiele różnych sposobów.


(Sicu (Final)) #6

W po dłuższym namyśle stwierdziłem, że może lepiej było by zamiast wczytywanie nowego formularza php, lepiej wczytać część strony, np. jak jest tutaj http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html

Pokazuje na screnie jak to ma wyglądąć http://imageshack.us/f/18/ssspa.jpg/

I chcę aby index.php pozostał bez zmian natomiast aby zmieniała się tylko “część strony” z oceną


(Drobok) #7

ajax + json + obsługa forma via php (w wypadku braku obsługi js)


(Sicu (Final)) #8

A mógłbyś podać jeszcze tutorial, jak takie coś zrobić ? Bo naprawdę nie wiem czy jest sens się uczyć całego języka do napisania czegoś tak prostego


(Drobok) #9

Skoro to jest tak proste to dlaczego nie umiesz tego napisać ? :stuck_out_tongue:

w php wyświetlasz dane w formacie json, za pomocą ajax post po onchange na select wysyłasz zapytanie z danymi do php które wyświetla ci dane, w jquery podpinasz je pod swoją tabelkę. Co do braku obsługi js, robisz formularz '/ tabelkę, w noscript piszesz "w wypadku braku obsługi js kliknij aktualizuj (submit button).

(wszystko jest w manualu do jquery)

ps to właśnie jest tutorial. A nie gotowiec którego mógłbyś sobie bezmyślnie zerżnąć.