wg mnie prosto to zdefiniować - jesli poprzez używanie danego programu (który jest free ale nie do celów komercyjnych) czerpiesz zyski to jest to działanie komercyjne.
Jeżeli chodzi np o AV to nie ma problemów jest to Twój komputer domowy i tyle, ale np jeżeli jak wolny strzelec wykonujesz umowę zlecenie do której ci potrzebny będzie np pakiet biurowy czy np edytor grafiki bedzie to już wykorzystanie powyższych jako komercyjne i licencje trzeba zakupić.
Wiem w mych dywagacjach dzielę włos na czworo… ale w brew pozorom jestem skrupulantem a nie cwaniakiem, i stąd rodzą się moje następne pytania:
1)A co w sytuacji… gdy korzystam z komputera dla celów domowych… a dopiero po jakimś czasie utwory lub programy napisane na nim uznam że mogą się mi przydać do komercyjnego wykorzystania??
2)A propo AV jak w sytuacji z podpunktu 1 spostrzegać antywirusy??
3)Czy w ramach użytku niekomercyjnego można tworzyć lub rozwijać programy typu open sure lub GNU?? które ktoś później i tak może komercyjnie wykorzystać??
w taki wypadku tychże plików IMO nie możesz ich wykorzystać komercyjnie, musisz wtedy najprędzej zakupić licencje, właściwie głównie zależy do od producenta i umowy licencyjnej
chyba o to ci chodzi:
tak można tworzyć programy tego typu, co do drugiej cześć pytana to nie jestem na 100% pewien ale raczej można wykorzystywać stworzone oprogramowanie do celów komercyjnych