Jak w Windows 11 25H2 (26220) zablokować aplikacji dostęp do mikrofonu?

Mam problem z odebraniem dostępu do mikrofonu grze pobranej z GOG. Napiszcie mi jak to zrobić w Windows 11?

…tu, w żaden sposób, nie mogę „Singuarity” zablokować dostępu do mikrofonu.

Przy Singularity nie ma prtzełącznika. Nawet klientowo E-Mail nie możesz odebrać. Mowa o Thinderbird.

Nie kumam o czym piszesz. Skąd pytanie o mail? Thunderbird i Edge korzystają w odpowiednich sytuacjach z mikrofonu (Edge kiedy chce, Thunderbird nigdy)
Mi chodzi jak odebrać konkretnej aplikacji dostęp (grze Singularity)

Skoro brak przełącznika to omija API Microsoft czy inaczej kombinuje (technikę pomijam).
Pozostaje rejestr:
Ścieżka:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\CapabilityAccessManager\ConsentStore\microphone

Tam sobie szukamy wrednej apki.
Może to wyglądać tak:

… \microphone\C:\Program Files\Aplikacja\app.exe

Wchodzimy w klucz i ustawiamy jej wartość:
Value = Deny

Restart apki a najlepiej ponownie uruchomić system.

Nie mam w11 ale powinno być tak samo jak w w10.

mam coś takiego i nie mam pojęcia co zmienić…

Ten system doprowadza mnie do … Jak to, że cud system nie potrafi kontrolować aplikacji Win32.
dodaj:
Value a jego wartość ustal na Deny
UserDecision na Deny
State na DeniedByUser

Wpisów które są nie zaczepiaj.

Jak po tym apka dalej użyje mikrofonu to wyrwij go z kablami i przez okno.

możesz napisać jak dla 5latka. Gdzie i co mam utworzyć?

1. Z lewj masz zaznaczony wpisy Gry;
  2. Z prawej klikasz prawy klik i wybieraz z meni:
    Schowek-1
  3. Nazywasz go odpowiednio: Value zatwierdzasz Enterem. Potem klikasz go i wpisujesz wartość - Deny.
    Schowek-2
    Zatwierdzasz.

Tak samo tobisz z resztą wpisów.

Dziękuję za cierpliwość i jasne wskazówki, lecz wprowadzone zmiany nic nie zmieniły. Jak kamera z początkiem gry się uruchamiała tak uruchamia się dalej.

Moment moment.
Pytanie było o mikrofon…

Dla kamery jest inny klucz rejestru :slight_smile:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\CapabilityAccessManager\ConsentStore\webcam

Reszta zasad blokowania pozostaje taka sama ale dotyczy tego klucza, bo kamera a mikrofon to zasadniczo 2 różne wpisy.

mam kamerę z mikrofonem. W niej mikrofon się włącza.

A skąd wiesz czy to mikrofon czy kamera działa ?
Windows widzi kamerę z wbudowanym mikrofonem jako 2 urządzenia.

Dioda bo sądzę, że jest, zapala się jak leci tor video, przy mikrofonie nie reaguje. Tak przynajmniej widziałem w 99% urządzeń.

wiem, że to mikrofon, bo…

w ustawieniach kamery czysto…

A Windows kamerę i mikrofon widzi osobno.

No chłopaki od tej gierki się postarali…
Gra pomija wszelkie zasady systemu i korzysta z urządzeń na zasadzie “legacy audio path”.
Takie aplikacje kompletnie ignorują system uprawnień z Windows 10/11.

2 możliwości:
Fizyczne odłączenie lub instalacja programiku wirtualny mikrofon i ustawienie go w grze. Taki ogłupiacz co nic nie przekazuje.
Ale w tym wypadku nie pomogę bo nie dotykałem tego.

Gorzej jak gra nigdy nie miała opcji wybierania niestandardowej kamery ani mikrofonu (wtedy ten program od wirtualnego mikrofonu musiałby mieć bajer nadpisywania).

Może wystarczy sprawdzić czy te wpisy są np.:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\CapabilityAccessManager\ConsentStore\microphone\NonPackaged

I je regularnie usuwać (ręcznie lub skryptem w np. harmonogramie zadań). Gdy masz zaufanie, że to błąd pamiętający np. Windows 8 i do dzisiaj nienaprawiony, a gra tylko z luką 0-day mogłaby posłużyć za „soudloggera”.

W

…w podanej ścieżce są wpisy Singularity jak i był dawno usuniętego Titanfall 2

Jak dezaktywuję:

…to mikrofon w kamerze się nie włącza.

Wirtualny mikrofon i gra nie ma opcji wyboru urządzenia? Na czas gry ustawić jako domyślny.

WO Mic i smartfon. Tym się bawiłem. Kamerka? DroidCamX, niestety płatny.

Mikrofon w kamerce jest wykrywany jako dodatkowe urządzenie/karta muzyczna audio.
Można w menadżerze urządzeń też wyłączyć na czas gry, a potem włączyć ponownie.

To ja już wolę na czas gry wyłączać to…

i włączam po grze.

Grę przejdę i odinstaluję, pousuwam wpisy - będzie po problemie.

Podobnie było z Titanfall 2 (też dodał wpisy do rejestru w miejscu z uprawnieniami do mikrofonu)