Jak wczytać do div


(Bzyt_ek) #1

Dzień dobry

Jako że w temacie html-owym trochę doświadczenia nabrałem to wczytywanie stron do framset-ów mam dość opanowane. Tylko, jak wiadomo obecnie framset jest standardem niezalecanym. Obecną stronę /w fazie projektu przebudowy/ chcę już zbudować na div-ach

Pod tym linkiem http://www.dynamicdrive.com/style/layouts/item/css-left-and-right-frames-layout/ znalazłem interesujący mnie trójkolumnowy layout bez nagłówka i stopki, a tutaj

http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex17/ddaccordionmenu-glossy.htm znajduje się skrypt menu. W samym skrypcie Js menu dodałem też dodatkowy ddaccordion.init dla otrzymania sub-sub menu. Niestety wczytywanie kolejnych stron przy pomocy Onclick nie funkcjonuje.

Czy istnieje sposób by wczytywać kolejne strony do ramki div id="maincontent" wybierane z div id="framecontentLeft" menu po lewej? Rozwiązanie z php nie za bardzo chyba służy seo więc pozostaje tylko...?. Poza tym "technologią" php mam zamiar dopiero się zapoznać, a z tego co widzę jest do opanowania sporo.

I druga kwestia : Czy po dodaniu w prawym div id="framecontentRight" dodatkowego menu mogę posłużyć się tym samym sposobem wczytywania stron do div id="maincontent" co w div id="framecontentLeft".

Gdyby można "wrzucić" na ten sposób kawałek kodu, było by 'nice'

Pozdrawiam mistrzów ...Zdz


(Konrad Kosowski) #2

Oczywiście, że istnieje... ten sposób to ajax. Wszystko ogarniesz w JQuery... natomiast mimo wszystko (opierając się na tym, co napisałeś) na Twoim miejscu zacząłbym od szlifowania php, js... no i może trochę bardziej spróbowałbym pojąć o co chodzi w HTML.


(Bzyt_ek) #3

Witam

Dziękuję za odpowiedź.

Można ją zaliczyć nie do kategorii merytorycznych, a do tych o których mówi się "jak nie możesz rozgryźć tematu to spadaj"

Co do sugestii o znajomości html-a to mogę tylko powiedzieć że strona którą prowadzę w rankingu google jest na 3-4 miejscu w wyszukiwarce, a walidację każdego rodzaju przechodzi bez najmniejszego błędu. W php nie chcę się za dużo zagłębiać - po prostu sam w sobie mi nie leży.

A skoro piszę tutaj o powyższym problemie oczekiwałbym bardziej sensownej odpowiedzi i chociaż kawałka kodu

Pzdr


(Konrad Kosowski) #4

A pochwaliłbyś się linkiem do tej strony?

Merytorycznie faktycznie nie było. Teraz będzie:

Po pierwsze - to nie framset, tylko frameset. Różnica niby minimalna, ale powtarzając błąd za każdym razem, gdy wpisywałeś go z palca powątpiewam, że był to missclick.

Po drugie - mając "temacie html-owym trochę doświadczenia" nie poszukiwałbyś layoutów strony składającej się z trzech kolumn w googlu. Na dodatek takich, które stworzone zostały 7 lat temu. Prezentacja tego na forum jest już... eee... żenująca.

Po trzecie - "Rozwiązanie z php nie za bardzo chyba służy seo" ... po trzecie nie wymaga chyba komentarza.

Po czwarte - Szukasz gotowych rozwiązań. Liczysz, że ktoś za Ciebie coś zrobi. Da rybę, miast wędki. Lipa nieco, prawda?

Po piąte - Dałem Ci dobrą radę w pierwszym komentarzu. Odrzuciłeś ją. Chcesz kawałek kodu? Proszę bardzo:

<script>advice = 'YmVkZSBzaWUgc2x1Y2hhbCBkb2JyeWNoIHJhZA==';