Witam. Mam problem. Wczoraj kupiłem routera D-Link DIR-853. Przed chwilą dzwoniłem do swojego operatora z pytaniem , jak wprowadzić ustawienia na stronie konfiguracyjnej ,ale nie idzie wejść na stronę konfiguracyjną. Wyświetla się napis , że witryna jest nieosiągalne. Laptop widzi sieć tego routera ,ale nie może się z nią połączyć. Pisze, żeby podać klucz zabezpieczeń sieci. Wpisuje tam WPS PIN i jest komunikat ,że nie można połączyć się z siecią. Jak zatem wejść w stronę konfiguracyjną routera ?
Może trzeba usunąć starego routera z systemu, żeby się połączyć z nowym. Jak mam usunąć starego routera ? Posiadam Windows 8.1
Masz się odłączyć od sieci wifi, podłączyć kablem bezpośrednio z routerem i w przeglądarce wpisać adres 192.168.0.1.
Wyłączyłem wifi. W połączeniach jest napisane sieć 2 ,a pod tym jest napis ograniczone i dalej nie idzie wejść w stronę konfiguracyjną routera.
W takim razie musisz zadzwonić po informatyka, bo podłączenie się do routera to jest najprostszy etap jego konfiguracji
Dzwoniłem do swojego operatora. Mają mi dać znać,kiedy będą mogli przyjechać. A możliwe,że router może być wadliwy i dlatego nie da się połączyć ? Czy to zależy od laptopa , na którym chce się połączyć i trzeba coś zmienić w ustawieniach laptopa,żeby wejść na stronę konfiguracyjną routera ?
Nic nie trzeba zmieniać. Na laptopie w połączeniu sieciowym ma być wszystko ustawione na automat. Router ew. może się łączyć na innym adresie jeśli było coś w nim zmieniane, ale rozumiem, że to nowa sztuka więc podałem adresy domyślne.
Możesz wykonać twardy reset routera, aby przywrócić mu ustawienia domyślne. Wszystko masz w instrukcji obsługi.
ps.
Oczywiście kabel sieciowy podłączyłeś do wtyku LAN, a nie WAN?
Kabel sieciowy podłączyłem do wejścia koloru żółtego i jest podpisane, jako internet.
Nie to gniazdo.
Wstawię zdjęcie,żeby było wiadomo, jak to wygląda:
Do żółtego wejścia podłączam kabel od dostawcy internetu ,a do czarnego wejścia podłączam żółty kabel i następnie podłączam go do wejścia karty sieciowej w laptopie. W instrukcji jest napisane,że następujące diody będą świeciły stałym światłem: zasilanie, WIFI, LAN. Co ciekawe dioda od wejścia LAN,gdy router jest podłączony ,to nie świeci światłem stałym,tylko mruga ciągle ,natomiast pozostałe diody świecą światłem stałym, tak, jak jest napisane w instrukcji. Sprawdzałem nawet kabel od internetu,czy jest uszkodzony i stary router działa z tego kabla prawidłowo - jest dostęp do internetu.
Do żółtego wpinasz kabel od dostawcy internetu, do czarnego kabel od swojego laptopa. Wpisujesz wcześniej podany adres (powinien być też podany na spodzie urządzenia). Czekasz ew. chwilę aż włączy się router i połączy z komputerem. Dalej lecisz z instrukcji.
Dostępu do internetu prawdopodobnie nie będziesz miał, dopóki nie wejdziesz w menu routera i nie przeprowadzisz pierwszej konfiguracji
Właśnie tak robię i jak wpiszę w przeglądarkę, ten adres to wyświetla się,że strona jest niedostępna. Jutro ma przyjechać serwis techniczny od mojego operatora i ustawić mi tego routera.
A karta sieciowa (lan) w laptopie działa ? jest włączona ?
Czy na routerze jest napisane, na jakie IP powinno się logować? Możliwe, że router nie rozdaje automatycznie adresu IP - uruchom wiersz poleceń, tam wpisz IPCONFIG/ALL i wklej to, co tam się pokazało.
Przyjechał dzisiaj serwis techniczny od mojego operatora i router działa. Widziałem było coś zmieniane z ustawieniami karty sieciowej i widziałem, jak był otwarty wiersz poleceń.