Jak wgrać rytmy do keyboarda?

Witam. Chcę was prosić abyście podpowiedzieli mi jak wgrać rytmy do keyboarda. Stworzyłem kilka w programie Style Works 2000. Gdy puszczam je w keyboardzie nie mogę w nich zmienić akordów. Proszę o pomoc.

Hej,

:arrow: Jaki klawisz??

:arrow: Jak podłączany do kompa (USB czy MIDI Port) i poprzez jakie oprogramowanie??

:arrow: W jakim rozszerzeniu tworzysz style w programie Style Works 2000??

Pozdrawiam,

Dimatheus

Mam Casio lk-110. Keyboard podłączam przez USB. Nie mam oprogramowania. Nie wiem w jakim rozszerzeniu zapisać plik. W keyboardzie odtwarzam podkłady znajdujące się w programie Style Works 2000. Niestety nie mogę zmieniać akordów. Nie wiem co robię źle. Jeśli możesz napisz mi jak zrobić podkład. Z góry dzięki :slight_smile:

Hej,

Posprawdzałem na stronkach i już “conieco” wiem o tym modelu. :slight_smile: Zastanawiał mnie fakt, że podłączając przez USB nie potrzebujesz sterowników do hosta USB. Teraz widzę, że keyboard wyposażony jest w standardowe łącze MIDI In/Out (2 półokrągłe 5-pinowe złącza). Może więc być podłączany albo do portu MIDI, albo przez odpowiednią przejściówkę do portu USB.

Najpopularniejszym standardem w przypadku styli do instrumentów klawiszowych MIDI są pliki z rozszerzeniem _*.st_y oraz *.pcs - dodatkowo używa się też plików *.sst, *.pst - to byłyby te najbardziej podstawowe…

Bo zasada działania jest nieco inna, niż myślisz… Gdy podłączasz keyboard do komputera jest on dla niego widoczny jako syntezator MIDI. Program, w którym odtwarzasz style wszystko interpretuje na dane MIDI, rozdziela po kanałach i w takiej postaci wysyła do syntezatora. Bez względu zatem na to, czy odtwarzany jest plik midi czy styl, dane są przekazywane w takiej samej formie.

Niestety nie jest możliwy schemat, o którym piszesz - czyli że styl jest odtwarzany przez program i przekazywany do syntezatora, na którym ty zmieniasz akordy. Dlaczego? Najprościej rzecz ujmując dlatego, że w standardzie MIDI nie ma żadnego kanału, który by odpowiadał za przekazywanie informacji o aktualnym akordzie… Gdy grasz na keyboard’zie z jakimś stylem i na przykład naciśniesz Am, to MIDI nie przekazuje informacji, że jest taki właśnie akord wciśnięty - wszystko rozbije na części pierwsze zgodnie z algorytmem stylu. Czyli na przykład na kanale 11 przekaże informację o basie w formacie:

:arrow: jaka barwa i wysokość dźwięku,

:arrow: jaki czas trwania dźwięku,

:arrow: jaka głośność dźwięku.

W standardach innych niż General MIDI, na przykład w XG, dodatkowo są informacje o pogłosach, chorusach, etc. I tyle… :expressionless:

Dobre pytanie - w sumie to nigdy nie bawiłem się w tworzenie stylu od zera. Bardziej wolę pisanie poszczególnych sekcji lub modyfikowanie posiadanej przeze mnie bazy stylów… :slight_smile: Ogólnie program, którego używasz, pewnie dobrze obsługuje tworzenie styli, więc po utworzeniu wszystkiego zapisuje plik wynikowy w odpowiednim dla styli standardzie. Cały myk polega na tym, by móc go na czymś odtworzyć. Zasada jest taka:

tworzysz styl w programie :arrow: zapisujesz z odpowiednim rozszerzeniem rozpoznawanym przez Twój syntezator :arrow: umieszczasz w pamięci keyboard’a :arrow: wgrywasz na specjalnie do tego przystosowany patern :arrow: i grasz jak na każdym innym stylu dostępnym oryginalnie w auto akompaniamencie - czyli również możesz zmieniać akordy… :slight_smile:

Niestety, by uzyskać taką funkcjonalność musisz mieć odpowiedni syntezator, posiadający przede wszystkim pamięć wewnętrzną (najczęściej Flash) oraz funkcję Style File - bez nich niestety nic nie zdziałasz. A jak zapewne się już domyślasz funkcja ta w Twoim keyboard’zie nie jest dostępna. :frowning:

Mam nadzieję, że wszystko jest napisane jasno i zrozumiale. Jeśli nie, daj znać… :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Hej :smiley:

Wielkie dzięki. Czy to co wcześniej napisałeś oznacza, że będę mógł grać tylko na rytmach znajdujących się w keyboardzie??? Czy będę mógł wgrać pliki MIDI??? Pozdrawiam

Hej,

Niestety tak - Twój keyboard nie obsługuje bowiem funkcji Style File. Zresztą nie miałbyś nawet za bardzo gdzie wgrać stylu, bo klawisz nie ma dodatkowej pamięci, do której możliwe jest wgrywanie utworów bądź styli.

Niestety nie - z tego samego powodu, o którym pisałem wyżej - keyboard nie ma wewnętrznej pamięci, do której mógłbyś coś wgrać.

Jedyne co Ci zostaje to używanie syntezatora do odtwarzania styli i plików MIDI przy pomocy komputera lub tworzenie i edycja plików MIDI przy pomocy klawiatury syntezatora. Do tego drugiego celu - i szczególnie w roli edukacyjnej - z powodzeniem może służyć program Anvil Studio.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Hm to może coś trudniejszego. Wie ktoś może jak się dobrać do pamieci głównej (nie user) w keyboardzie yamaha psr-s700? :wink: Bo mam program przez który mogę się dobrać tylko do usera a tam jest niecałe 512kb wolnej pamięci dodatkowej… ogólnie żenada a tak bym sobie popodmieniał oryginalne style i by wszystko grało :slight_smile: poprostu chcę wgrać voices i style z modelu wyżej czyli z psr-s900 :wink: I wiem że mogę korzystać oczywiscie z pendriva no ale o wiele łatwiej by mi było manewrować między stylami jakbym miał to w pamięci systemowej klawiszy :slight_smile:

Serdeczne dzięki za wszystko :wink: Pozdrawiam

Hej,

Nie ma sprawy… :stuck_out_tongue:

Dobrać może i się dobierzesz, ale niestety nic w niej nie pozmieniasz, gdyż pamięć ta jest pamięcią stałą i zabezpieczoną - by móc ją zmienić, trzeba by fizycznie zmienić odpowiednią kostkę pamięci w syntezatorze - a to chyba nie tędy droga.

Wiem coś o tym, bo u mnie w klawiszu jest bardzo podobnie - około 700kB.

Pozdrawiam,

Dimatheus

No to badziew… oki będę musiał sobie jakoś radzić z pendrivem :smiley: registry się porobi odpowiednie :slight_smile:

Witam, nabyłem keyboarda Yamaha 2000 starszego typu, keyboard ten nie posiada gniazda USB tylko kieszeń na dyskietki, więc moje pytanie brzmi,czy jest jakaś inna możliwość oprócz dyskietki żeby wgrać style do tej Yamahy bardzo proszę o pomoc

Niestety wgrywanie styli tylko poprzez dyskietki. Ewentualnie zastąpienie całej stacji kombinowanym gniazdem USB - trochę takich ofert można znaleźć w necie. Inny sposób - czytaj bez portu USB to host - nie istnieje.