Postanowiłem zrobić stronę www w programie website 5 teraz chciałby wkleić na stronę licznik odwiedziń ale taki który wyklucza powtóżenia a one są w php, website nie obsługuje php co mam zrobić . Pytanie 2 jak bezpiecznie zabezpieczyć strone www
na pytanie 2 nie ma uniwersalnej odpowiedzi, musisz poczytac o sql injection, pamietac o sprawdzaniu zmiennych, rzutowaniu, .htacces tez moze troche pomoc, ogolnie zabezpieczenie strony nie jest latwe, napewno jest pracochlonne.
wynajmij terroryste, zanim ktos wejdzie na twoja strone musi czekac na terroryste z AK47 ktory bedzie nad nim stal i wrazie nie pozadanych dzialan odszczeli mu glowe - to jeden uniwersalny i skuteczny sposob bo tak naprawde nigdy jej nie zabezpieczysz na 100%! pierwsze przykazanie zabezpieczen: “ludzie zli zawsze sa krok przed dobrymi”
sprawdzaj uprawnienia do plików, nie dawaj pełnych uprawnień dla wszystkich, tylko do tych do których ma być dostęp ze strony WWW
przechowuj hasła do (S)FTP i bazy w bezpiecznych miejscu, najlepiej hasło pod hasłem (spakowany RAR, ZIP itp.)
zabezpieczaj formularze przed spam-botami
blokada uploadu plików PHP
Nie wiem co mam ci doradzić, bo nie wiem w czym i o czym będzie strona, w którą stronę będzie rozbudowywana. Powyżej to tylko takie ogólne gadanie (polityka).