Jak wkleić skrypt php do html

Witam

Postanowiłem zrobić stronę www w programie website 5 teraz chciałby wkleić na stronę licznik odwiedziń ale taki który wyklucza powtóżenia a one są w php, website nie obsługuje php co mam zrobić . Pytanie 2 jak bezpiecznie zabezpieczyć strone www

na pytanie 1

znajdz skrypt licznika przeczytaj instrukcje

najczesciej bedzie to

<?php include("plik.php") ?>

albo

<?php include_once("plik.php") ?>

na pytanie 2 nie ma uniwersalnej odpowiedzi, musisz poczytac o sql injection, pamietac o sprawdzaniu zmiennych, rzutowaniu, .htacces tez moze troche pomoc, ogolnie zabezpieczenie strony nie jest latwe, napewno jest pracochlonne.

down sorki hINDUss poprawie sie:)

Gandio , przy podawaniu kodu, proszę, nie rób literówek!

<?php include("plik.php") ?>

lub

<?php include_once("plik.php") ?>

wynajmij terroryste, zanim ktos wejdzie na twoja strone musi czekac na terroryste z AK47 ktory bedzie nad nim stal i wrazie nie pozadanych dzialan odszczeli mu glowe - to jeden uniwersalny i skuteczny sposob bo tak naprawde nigdy jej nie zabezpieczysz na 100%! pierwsze przykazanie zabezpieczen: “ludzie zli zawsze sa krok przed dobrymi”

Ad 2.

• sprawdzaj uprawnienia do plików, nie dawaj pełnych uprawnień dla wszystkich, tylko do tych do których ma być dostęp ze strony WWW

• przechowuj hasła do (S)FTP i bazy w bezpiecznych miejscu, najlepiej hasło pod hasłem (spakowany RAR, ZIP itp.)

• zabezpieczaj formularze przed spam-botami

• blokada uploadu plików PHP

Nie wiem co mam ci doradzić, bo nie wiem w czym i o czym będzie strona, w którą stronę będzie rozbudowywana. Powyżej to tylko takie ogólne gadanie (polityka).