Witam. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość, przeszukałem większą część forum i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie jak w temacie.
Posiadam laptopa, nie znam modelu dopiero jutro będe miał go na chacie, ale już chciałbym wiedzieć jak włączyć bootowanie z USB w BIOS, np na moim kompie nie mam również opcji wyboru aby boot z USB był więc wątpie że będzie w tym laptopie, do tego nie ma nośnika CD/DVD więc ta opcja również odpada jeżeli chodzi o instalacje. Jest jakaś metoda na odszukanie lub włączenie tego w BIOS jeżeli tego tam nie ma ?
Jeśli to leciwy sprzęt, to fakt, opcji może nie być. Ale najpewniej znajdziesz ją gdzieś pod nazwą Boot Sequence lub podobną (wtedy wskazujesz na pierwszym miejscu USB). Możesz też użyć klawisza do wyboru urządzenia, z którego będziesz chciał uruchomić komputer (najczęściej F12, zaraz po ekranie POST).
tzn F12 to USB mam rozumiec ? jutro bede go mial na chacie wiec obadam jak to tam wyglada i dam znac. A nie wiem czy dobrze mowie ale jest jakis sposob na podlaczenie nosnika DVD np poprzez USB tylko do instalacji ?
Bez jaj, to może jesteś ty kolego. Owszem, pomyliłem się, gdyż nie zaglądam co za opcje mam w bootowaniu - bo nie są mi one do szczęścia potrzebne prócz boot CD. Przed chwileczką sprawdziłem dokładnie. First Boot ustawiam na NETWORK i linux jaki posiadam na pendrivie bootuje. Jak masz takową możliwość, możesz sam sprawdzić. Laptop Asus X51RL, nie znam wersji biosu - aczkolwiek jest to ta najnowsza dostępna wersja dla mojego modelu którą Asus ma w dziale download dla mojego laptopa.
Tylko, że to Netowok to bootowanie z sieci (ptzydatne np. podczas instalacji nienadzorowanej) ;-). To, że masz to ustawione jako pierwsze nic nie znaczy: po prostu nie następuje rozruch z sieci i komputer przechodzi do kolejnej możliwości (którą może być np. z USB). Czy to jest jasne? W skrócie wygląda to tak, że rozruch nie zostanie wykonany z ustawionego urządzenia, jeśli nie znajduje się nań żaden program go inicjujący.