Jak włączyć efekty pulpitu na Ubuntu 7.10 (compiz)

Witam

Próbowałem już chyba wszystkiego.

Jak włączyć ten compiz w Ubuntu 7.10? Niby on jest zainstalowany juz w systemie a woogle nie działa. Mam karte graficzna Readon 9550 i kiedys na ubuntu 7.04 udało mi się uruchomić compiz z tymi jego wszystkimi efektami. A teraz nie wiem co mam zrobic. Zawsze muszę od początku instalować system przez te efekty graficzne bo jakieś błędy wyskakują.

Sterowniki instalowałem przez system>administracja>menadżer sterowników właściwościowych ale i tak to nic nie daje, a nawet na 7.04 gdy mialem wyłączone te sterowniki to działał mi compiz. Z włączonymi nie chciał się woogle uruchomić.

Wiec może ktoś napisać jak uruchomić ten compiz w ubuntu 7.10 na mojej karcie graficznej?

poszukaj poprostu alternatywnego sposobu instalacji sterowników do grafiki.

Możesz spróbować poprzez skrypt envy

szukałem i to bardzo dużo.

co to jest? i gdzie to można pobrać?

Możesz napisać krok po kroku co zrobić na świeżo zainstalowanym systemie aby wszystkie efekty działały?

musisz mieć odpowiednie sterowniki

ja również mam radeona 9550 i po instalacji ubuntu aby móc uruchomić compiz-fusion wykonuje takie kroki :

najpierw w menu system wybieram menadżer sterowników własnościowych i instaluje zamknięte sterowniki fglrx

po jego zainstalowaniu , uruchamiam synaptica i wyszukuje sterowników otwartych xgl , instaluje i daje restart systemu

po wykonaniu tych kroków powinno chodzić jak należy ;]

Z tym że warto zaznaczyć że pod sesją z XGL kolega nie pogra w gry wymagające akceleracji 3D :frowning: Taki mały minus XGL…

Ale ostatnio czytałem o pojawieniu się nowych sterów do ati obsługujących aiglx :slight_smile:

pierwszy krok ma za sobą

nie mogę tego znaleść. Jaka konkretna nazwę to ma? szukając pierwszego słowa xgl nie ma.

czy po tym kroku mam zrestartować komputer czy dopiero po tym drugim?

jeśli tylko gry to nie ma problemu. Rzadko gram w gierki a jeżeli już gram to mam od tego windowsa :slight_smile:

http://albertomilone.com/nvidia_scripts1.html

Plichu dzieki za link :slight_smile:

Chyba zainstalowały się te sterowniki do ATI. Nie wiem gdzie to sprawdzić. I co dalej zrobić aby te efekty pulpitu działały? Gdy wybieram ppm na pulpicie zmień tło pulpitu>efekty wizualne to cokolwiek wybiorę dostaje taki komunikat

Złączono Posta : 05.11.2007 (Pon) 15:49

http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=57656

ten temat trochę mi pomógł uruchomić compiz. Ale strasznie zamulał. Musze znaleść jakiś dobry sposób na instalacje sterowników do Readona 9550 przez terminal.

Czy ktoś ma jakiś dobry sposób na instalacje tych sterowników bo poprzez Envy lub menadzer sterownikow wlasciwowch nie dziala