Jak włączyć podświetlanie klawiatury w laptopie Asus?

Wysłałem wiadomość prywatną aby nie zaśmiecać wątku.

1 polubienie

Na stronie https://www.comss.ru/page.php?id=8073 jest sterownik MSI Dragon Center z wariantami:

2021-01-21_095922

@wasabi1084 , @Narv - może Was to naprowadzi na rozwiązanie problemu.

Wydaje mi się, że nie funkcjonuje poprawnie sterownik ACPI, spróbował bym usunąć i zainstalować ponownie. Swoją drogą, skoro została pobrana opłata za instalacje systemu, to osobiście zwrócił bym się do wykonawcy usługi, żeby doprowadził pracę do końca.

Różne firmy różnie rozumieją tą usługę. Instalacja sytemu w niektórych firmach wcale nie musi być jednoznaczna z jego konfiguracją i instalacją sterowników.
Po prostu system jest zainstalowany ale nie skonfigurowany i nie ma wgranych aktualnych sterowników albo działa na generycznych. Chyba tak robi aktualnie x-kom ale ręki za to nie dam sobie uciąć. Po prostu czytałem kiedyś narzekanie jednego z użytkowników, że kiedyś robili wszystko łącznie z instalacją sterowników a teraz po prostu instalują tylko system i trzeba samemu go konfigurować.

Przecież jak przyniosłem laptopa ze serwisu to po podpięciu laptopa do inernetu od razu zrobiłem windows update. I wszystko się z aktualizowało. Zainstalowałem sobie też Geforce Experience i z aktualizowałem sterownik graficzny do najnowszej wersji. System windows 10 home też mam w najnowszej wersji. I tyle. Co Tu jeszcze konfigurować trzeba ? I jak ?

Spróbuj może wejść do BIOS i przywrócić ustawienia domyślne.

Moja odpowiedź nie dotyczyła twojego problemu tylko tego o czym napisał @wasabi1084

Nie znam się na Biosie. Nie będę nic tam ruszał bo jeszcze komputera potem nie włącze albo mi coś nie będzie działać bo wyłącze nie to co trzeba, Więc lepiej tam nic nie ruszać. A komputer muszę mieć sprawny.

Nie trzeba się bać przywracając ustawienia domyślne, możliwe, że w serwisie coś grzebali.
To pomoże rozwiązać problem.
A jak włączasz komputer, to na jaki kolor podświetla się klawiatura?
Pomijając klawiaturę notebook jest sprawny.

@krzysztoft1 na taki jak widać na zdjęciu:

Aplikacja do zmiany RGB działa w lapkach o numer wyższych GL553.
Więc regulacja barwy za pomocą Aura Core w twoim nie zadziała, co już wiesz, bo jest niekompatybilna z twoim modelem.
Podczas składania rozbitego lapka podłączyli w serwisie pewnie nie te piny i albo są pomylone, albo klawa dostaje nie to napięcie.
Nie wiadomo jak zostało to podświetlenie zrealizowane, ale prawdopodobnie nie zmienisz tego programowo.
Szoruj do serwisu i powiedz, żeby to zmienili, jeśli tak ci zależy na czerwonej barwie podświetlenia.
Poza tym wejdź jednak do BIOSU/UEFI z poziomu systemu, nic się nie stanie a możliwe, że jest prosty przełącznik z white/red.

Oddaj do serwisu i powiedz ze źle zainstalowali system masz podświetlane na biało a nie czerwono i ze pewnie brakuje sterowników :slight_smile: po lini najmniejszego oporu :smiley:

@cyngiel_1 A Ty byś poszedł na moim miejscu jeszcze raz do tego serwisu tylko po to, żeby zmienili kolor podświetlenia klawiatury ? Czy zostałbyś przy tym co jest teraz ? - Bo jeśli wszystko inne działa prawidłowo i jest okej to co lepiej zrobić ? - Możesz mi doradzić coś sensownie i dobrze ?

@cyngiel_1 Proszę - Czy możesz mi powiedzieć jak to zrobić ? mam wersje Biosu 300 z zakładkami obok siebie. - Jak z systemu wejść do biosu ?

Oczywiście, że poszedłbym do serwisu ponownie i wskazał na zmianę barwy podświetlenia, która mi nie pasuje i w ramach opłaconej już naprawy domagał się zmiany barwy na taką jaka była wcześniej.

Tutaj masz sposoby na wejście do BIOSU/UEFI , jednak po wejściu do niego nic sam nie zmieniaj.
Poczytaj tylko dostępne pozycje, czy jest jakaś podobna do takiej “keyboard backlight”

https://www.youtube.com/watch?v=Sh03G6L3Nb8

W starym BIOSIE poruszasz się za pomocą klawiszy.
Klawiszem Esc (exit) wychodzisz z tego trybu.
Jednak raczej są małe szanse, że będzie jakaś funkcja podświetlenia klawiszy z poziomu biosu, ale warto sprawdzić.
Jeśli znajdziesz jakąś pozycję podobną do tej jaką podałem to ją zapisz i podaj.
Znalazłem w necie jak zmienić czasowe wygaszanie podświetlenia na stale włączone, bo w niektórych lapkach tak było ustawione (zmiana w rejestrze), ale nic na temat zmiany barwy nie ma.