Nie dawno mój Laptop Asus GL552VW - DM777T był w serwisie komputerowym. Ponieważ system Windows 10 był instalowany od nowa to teraz nie mam podświetlanej klawiatury. Zainstalowałem sobie sterownik ATK Package (Asus Keyboard Hotkeys) i klawiatura zaczęłą się podświetlać ale na kolor biały. - Tak jak to widać na zdjęciu drugim. Wiem, że przed oddaniem do serwisu podświetlało mi klawiaturę na kolor czerwony. - Tak jak to widać na zdjęciu pierwszym.
Czy ktoś z Was może mi pomóc i powiedzieć jak włączyć kolor podświetlenia klawiatury czerwony ?
Ktoś mi mówił, że to się w biosie ustawia. Ale nie mam pojęcia gdzie dokładnie. Czy to trzeba mieć jakieś specjalnie oprogramowanie ? - Chociaż nie pamiętam, żebym jakieś oprogramowanie posiadał do zmiany kolorów podświetleń klawiatury. Czy ktoś może mi pomóc w tej sprawie ?
Ps. Dlaczego gdy pisząc na klawiaturze laptopa gdy dam literkę „ż” to otwiera mi to: Geforce Experience ? - tak jak na screenie to widać. Jak zrobić, żeby tak się nie działo ?
Zainstaluj pierw ATKPackage (ATKACPI driver). Następnie zainstaluj ROG Aura, po uruchomieniu ROG Aura będziesz mógł sterować podświetleniem klawiatury.
BTW: Serio? Oddałeś laptopa do serwisu w celu zainstalowana na nowo systemu Windows 10? Instalacja systemu to nic trudnego, a od dawna wiadomo że większość serwisów nie bawi się w instalację dedykowanych sterowników i oprogramowania.
Co do uruchamiania GeForce Experience skrótem to zmień skrót klawiaturowy na inny zgodnie z opisem.
@Narv Powiedz mi proszę skąd pobrać mogę ten driver ATKPackage (ATKACPI driver) ?
I czy to jest coś innego jeszcze niż to co mam zainstalowane już - czyli: ATK Package (Asus Keyboard Hotkeys)
Pobrałem ROG Aura Core ale ten program nie obsługuje mojego modelu laptopa. Z resztą wcześniej przed oddaniem do serwisu nie miałem tego programu i klawiatura laptopa mi się świeciła na czerwono.
Czerwony kolor jest ustawiony domyślnie, u mnie było tak samo ale mam inny model ASUS-a ROG z podświetleniem klawiatury RGB. Z recenzji modelu, który posiadasz wynika że “Nie można zmienić barwy z czerwonej”, biały może być wynikiem braku zainstalowanego sterownika ATKPackage. Można pobrać tutaj. Zobacz czy po zainstalowaniu tego sterownika i ponownym uruchomieniu laptopa (poprzez Menu start -> Uruchom ponownie - a nie Menu start -> Zamknij) czerwona barwa podświetlenia wróci. Możliwe, że ROG Aura nie działa z twoim modelem, bo ma tylko jednokolorowe podświetlenie. Ale spróbuj zainstalować ROG Aura raz jeszcze po uprzedniej instalacji ATKPackage. Możliwe też, że w tym modelu jakiekolwiek sterowanie podświetleniem odbywa się sprzętowo, a nie programowo - warto spróbować takich kombinacji jak FN + Caps lock, FN + spacja.
@Narv Niestety nic to nie dało. Nadal klawiaturę przy moim laptopie podświetla tak jak na zdjęciu widać poniższym. Pisałem też w tej sprawie do producenta Asus, ale on odpisał na maila, że muszę mieć całe oprogramowanie Asus zainstalowane. Obecnie nie mam nic zainstalowanego z Asusa. Bo nie wiem co trzeba mieć zainstalowane i czy jest to faktycznie konieczne. Sterowniki mam aktualne. Więc nie wiem co jest nie tak. Możesz mi pomóc ?
Przepraszam, że jestem tak leniwy, że mi się nie chce sprawdzać, ale tak mi coś kołacze, że ten komputer powinien obsługiwać ROG Aura lub ROG Aura Core.Znajdują się w sklepie M$, wystarczy zainstalować.
Dobrze mieć najnowszy BIOS.
I mają klientów? Według mnie powinno być zainstalowane to, co jest niezbędne do prawidłowej pracy i wykorzystania wszystkich zasobów komputera. Oczywiście bez śmieci. Sterowniki w najnowszych, dostępnych wersjach, które poprawnie działają z tym komputerem. Sprawdzony BIOS/UEFI, firmware klawiatury, dyski itp. przetestowane nośniki, skontrolowany układ chłodzenia i integralność obudowy.
Taki standard. No chyba, że klient wyraźnie nie życzy sobie czegoś tam.
Ja to wiem, jednak jak jest to już inna sprawa. Ludzie się nie znają i tacy przyjdą. Pracowałem w kilku serwisach… z jednego zwolniłem się gdy zobaczyłem, że podmieniają nieświadomym Klientom podzespoły nowe na używane, wyjmują podzespoły i nie wkładają ich ponownie np. w komputerach mających klika dysków. Jednym słowem masakra. Sam zastanawiałem się nad otworzeniem serwisu ale szczerze prywatnie mam tyle zleceń, że na ten moment działalność nie jest mi potrzebna
Mogę Ci w wolnej chwili pobrać paczki instalacyjne od ASUS-a i zainstalować to co niezbędne, bez śmieci np. zdalnie poprzez TeamViewer. W ten sposób jako przyczynę wykluczymy brak oprogramowania/sterowników od ASUS-a. Ale musisz być wtedy przy kompie abyś miał wgląd w to co robię, żeby nie było później jakichś podejrzeń o instalację trojanów itp.
Właściciel biedny z pewnością nie jest, po 10 latach ciężkiej tyry nie będzie stać mnie na samochód jakim jeździ . To nie bieda, to zachłanność - a najbardziej zachłanni są Ci, którzy mają najwięcej . Ale koniec OT, na pogaduszki zapraszam na priv. Z chęcią poznam opinie kogoś kto serwisuje kompy zawodowo lub prywatnie, wymiana doświadczeń zawsze w cenie .
@wasabi1084 Przecież gdybym nie miał tego zainstalowanego to bym nie pisał w ciemno, że nie działa. - Nie sądzisz ?
@Narv Powiedz proszę kiedy masz czas wolny ? - bo w zasadzie jestem dostępny na komputerze cały czas teraz. Czy dziś miałbyś czas ? I te oprogramowania od Asus muszą być pod mój model laptopa.
Nie powinno być żadnego widocznego efektu, po prostu po uruchomieniu powinien być aktywny skrót na klawiaturze i ruszyć program do sterowania oświetleniem.
@wasabi1084 Chodzi o skrót klawiszy Fn + F3 i Fn + F4 ? - jeśli tak, to cały czas mam te klawisze aktywne. I mogę albo to białe światło klawiatury przyciemnić albo rozjaśnić. I tyle i nic więcej.