Jak włączyć wi-fi w laptopie

Witam, rozebrałem laptopa do czyszczenia i uszkodziłem taśmę panelu sterującego. Nie mam więc przycisku włącz/wyłącz wi-fi. Czy istnieje sposób, aby w HP Pavilion DV6 włączyć wi-fi?
Oczywiście FN+ F1-12 sprawdziłem.W programie HP Wireless Assistant nie ma opcji włączenia wi-fi. Jest tylko stan nieaktywny i niedostępny przycisk “wyłącz”.

Są dwa wyjścia. Samej taśmy raczej nie dostaniesz.

1. Polutować na hota (wymagana lutownica hot air), ale wymaga to bardzo dużej wprawy, żeby taśmy nie stopić.

2. Kupić cały panel (akurat jakaś 1 sztuka z demontażu się znalazła - fuksiarz):
    http://allegro.pl/panel-sterowniczy-wlacznik-do-hp-pavilion-dv6-i6861339146.html

Ebay od Chinczyka (nie musisz kupować “oryginalnych”. Wada - poczekasz kilka tygodni. Szukaj jako HP Pavilion DV6 - słowa kluczowe flex cable, Multimedia ribbon. Na 100% mam w domu ze dwie, w weekend mogę poszukać i Ci dać. Na chwilę obecną co Ci mogę doradzić… tymczasowo za 10-20zł karta na USB (wyjdzie i tak taniej, niż taśmy z ebay). karty wifi są teraz bardzo małe, chowają się prawie całkowicie w portach USB.

Tymczasowo na kablu podłączyłem, co jakieś rozwiązanie daje. Ale jestem zainteresowany nawet kupnem tych taśm (na zapas), bo laptopa rozbieram co kilka miesięcy. Taki mi się wyjątek trafił pavilion z procesorem I5. A bardzo nie lubię laptopów z klawiaturą wyspową. I choć mam laptopa kilka lat, to już druga taśma w tym roku.

Próbowałem lutować, ale fakt, brak odpowiedniego sprzętu :slight_smile: Choć na przyszłość można się w ten sposób przygotować.

Taśmę można kupić bez problemu, gorzej rozwalić te nieszczęsne zatrzaski do taśm. Są dwa rodzje - że lekko wsuwasz i zamykasz zaczep (jak drzwiczki). Gorsze są te, że wsuwasz i dopiero i dosuwasz ten plastikowy zaczep/bokadę taśmy. To połamać/zgubić - zaczyna się kłopot.

Bachusie, gdybyś znalazł te taśmy, to daj mi znać - kupie je od Ciebie na zapas :slight_smile: Znalazłem kilka ofert na OLX, ale wszędzie są one z panelem, nie mając wyjścia kupie z panelem. Choć drugi taki sam model laptopa mam w pudełku, gdyż walnięta w nim jest płyta główna i nie chcę się zawalać niepotrzebnym sprzętem.
Czyszczę każdego laptopa co kilka miesięcy, więc z zatrzaskami się dobrze zaznajomiłem.

W weekend ogarnę temat, bo pudło z tymi rzeczami mam w innym mieszkaniu :wink: Wydaje mi się, że mam jeszcze dwie sztuki - kupiłem kiedyś 4 a wymieniłem dwie (w Twoim laptopie też idą dwie identyczne do panelu - jedne od przycisków, drugie od diód? Jak znajdę, to Ci po prostu wyślę, laptopa juz nie mam - MB nie przeżyła 6-tego pieczenia w piekarniku - “reballingu” dla ubogich :wink: Mój’ Pawulon’ kupiony w 2007 potrzebował średnio co 8-12 pieczenia.

Okej.
Znam temat, bo mój pavilion ten z procesorem amd także wymagał piekarnika, gdyś naprawy serwisowe przywracały mu funkcjonalność na krotko, ale ostatnie pieczenie sprawiło, że się uruchamiał i zawieszał, wiec skończył w pudełku :slight_smile: