onliner
(Onliner)
27 Wrzesień 2007 19:30
siemka, mam pytanie czy ktoś z Was ma konto na algorytmy.pl? Chciałbym przeczytać artykuł a nie będę płacił 10zł za 1 tekst
Chodzi mi o ten artykuł:
http://algorytmy.pl/?id=1126
Czy ktoś mógłby go skopiować i tu wkleić albo wysłać na mój mail podany w sygnaturce ?
Ew. może ktoś zna stronę gdzie jest omówiony podobny problem?
Sprawa jest dosyć pilna. Z góry dziękuję
adpawl
(adpawl)
27 Wrzesień 2007 20:10
Nie, bo to nie było by zbyt uczciwe…
Gdybyś się nieco wysilił, to w kilka minut znalazł byś rozwiązanie
…jedno z wielu
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=158248
…a po linii $tab = listfile(‘dane/’); dodajesz:
…i juz masz losowe fotki
onliner
(Onliner)
27 Wrzesień 2007 20:25
hmm właściwie to chodziło mi o coś trochę innego i dlatego nie chciałem wydawać 10zł bo nie wiedziałem czy to mi pomoże…
chciałbym aby zamiast obrazków wczytywało mi 2 losowe pliki php z danego katalogu i oczywiście żeby się nie powtarzały
mam prośbę czy mógłby mi ktoś napisać taki skrypt?
Złączono Posta : 27.09.2007 (Czw) 22:31
przekształciłem tamtem skrypt tak:
<?php function listfile($dir) { $tab=array(); $handle=opendir($dir); while ($file = readdir($handle)){ if($file==’.’||$file==’…’ || is_dir($dirname.$file)) continue; array_push($tab,$file);} closedir($handle); return $tab; } //przykłąd użycia $tab = listfile(‘dane/’); srand((double) microtime()*1000000); shuffle($tab); foreach($tab as $value) { include(“dane/$value”); } ?>
i kolejność plików jest losowa, ale wyświetlają się wszystkie z tego katalogu a nie tylko 2
adpawl
(adpawl)
27 Wrzesień 2007 20:43
trzeba by petle while zastąpic petlą for , albo wywołać 2x include :
ale lepiej to bedzie zrobić tak:
Monczkin
(Monczkin)
28 Wrzesień 2007 07:32
Popraw tytuł na konkretny.
onliner
(Onliner)
28 Wrzesień 2007 13:52
heh ja was nie rozumiem, co napisze jakiś temat to niby jest źle zatytułowany :roll: po za tym pierwsze pytanie było odnośnie algorytmy.pl a dopiero potem rozmowa zeszła na inny tor… no ale ok