Jak wybrać pamięci RAM DRR III?

Witam serdecznie,

Mam pytanie związane z wyborem pamięci RAM DRR III.

Obecnie przymierzam się do zakupu całkowicie nowego komputera, będzie przeznaczony do grania i do lekkiego OC.

Po późniejszym dokupieniu lepszego chłodzenia chciałbym się pokusić o coś więcej z OC…

Kiedyś wybór pamięci był znacznie prostszy (DRR II) i oczywistym wyborem były pamięci OCZ, Kingston lub Patriot z taktowaniem 800Mhz.

Teraz wybór jest znacznie większy i to pewnie lepiej, ale nie mogę dobrać nic dla siebie.

Zależy mi na:

-mają się dobrze podkręcać

-najlepiej gdyby miały fabryczne radiatory

-powinny się sprawdzać jako RAMdysk

-płyta którą planuję kupić obsłuży podkręcone 1600 Mhz bez problemu

-chciałbym, aby nie ograniczały procesora

-jak najniższe CL

Proszę również o wyjaśnienie jak obecnie jest z pamięciami dual-channel.

Kiedyś prawie wszystkie lepsze DRR II miały obsługę tej funkcji, a teraz nie mogę znaleźć takich w przyzwoitej cenie. Czy warto będzie z tej funkcji zrezygnować, czy lepiej dopłacić?

I jak to jest z opóźnieniem CL: lepiej kupić 1066Mhz CL7 czy 1600Mhz CL9?

Chcę kupić 8GB-12GB

Budżet (dla 8 GB) to około 160zł max. 180zł

Podaj może cały zestaw. Jeżeli AMD to się poszuka, jeżeli Intel - nie opłaca się szarpać na nic, bo nie ma za bardzo różnicy w wydajności między 1333MHz, a 1600MHz, a 1866MHz.

Pamięci pod Intela na socket

1155, i procesory i3 i i5.

Płyta główna to ASRock P67 Pro3 B3.

Nie opłaca się kręcić pamięci, bo nie będzie różnicy między 1600MHz, 1866MHz a 2000MHz.

Czyli mam kupić RAMy 1600Mhz? Myślałem o Kingstonach Genesis lub HyperX, czy to będzie dobry wybór?

A może lepiej kupić pamięci 1066Mhz/1300Hhz z CL 7?

Nie ma różnicy jakie MHz i jakie CL za bardzo, osobiście brałbym Corsair Vengeance Black bo będą się ładnie z płytą główną komponować :slight_smile:

Dzięki, takich właśnie szukałem :slight_smile: Mają spore radiatory, a o to mi głównie chodziło :slight_smile:

A gdybyś miał wybierać pamięci to wziąłbyś 1066Mhz/1300Hhz z CL 7 czy 1600Mhz CL9? :wink:

I jak to jest z tym dual-channel w DDR III?

1600 z CL9, łatwiej kiedyś będzie sprzedać.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dual_channel

Pamięci przy obecnych i5/i7 się nie podkręca bo kręcenie nie odbywa się przez podnoszenie FSB tylko mnożnika samego procesora.

CL nie jest takie ważne to samo prędkość, w codziennym użytkowaniu i tak tego nie odczujesz, bierz najpopularniejsze 1600

http://forum.pclab.pl/topic/661159-Sand … i%C4%99ci/

Tak samo jak przy DDR i DDR2, montujesz w slotach tak jak nakazuje producent płyty.

Dobra wszystko jasne, ale zostanę przy tych Corsairach, które zaproponował sla17 :slight_smile:

Mam jeszcze pytanie dotyczące RAMu, a raczej pamięci GDDR5 i GDDR3.

nVidia GT440 1GB DRR5 czy nVidia GTS450 1GB DRR3?

Żadna, weź albo GTS 450 z pamięciami GDDR5, albo jeszcze lepiej - Radeona HD 6770 (od ~370zł). Oszczędności możesz poszukać choćby na pamięciach, skoro się ich nie kręci to i radiatory są zbędne. Goodram/GeIL 1600MHz (kostka 4GB) kosztują koło ~80-85zł, a nawet można się pokusić o 1333MHz za 60-65zł. Tutaj różnice będą marginalne, natomiast lepsza karta da już zauważalny wzrost wydajności.

RAMu biorę minimum 8 GB, więc ja tutaj oszczędności nie widzę.

Radeonów nawet nie chcę widzieć na oczy i koniec, nie będę tłumaczył dlaczego :?

Zawsze zastanawia mnie czy tak trudno odpowiedzieć na pytanie i zawsze kto musi zaproponować coś innego? #-o

Wiem, że chcesz mi doradzić coś lepszego, ale ja się zastanawiałem nawet nad GT520, więc te i tak są wystarczające.

Wybór mam do 300 zł i ani grosza więcej, więc ta GTS450 DDR3 to i tak grubo ponad górną granicą.

Więc odpowiadam - GTS 450. Mimo wszystko uważam, że zabierasz się za temat od złej strony, wypytujesz o każdy podzespół osobno, przez co musisz ustalać sobie jakieś sztuczne granice cenowe. Zrobiłbyś to po bożemu - założyłbyś osobny wątek, napisał co chcesz kupić (jakie części) i wtedy raz, że można złożyć coś w podanym budżecie, a dwa, można zestaw dowolnie modyfikować. Czyli np. kupić tańsze pamięci (przy 8GB ja tu widzę nawet ~60zł oszczędności w porównaniu do owych Corsairów), a właśnie wziąć lepszą kartę.

No i wybacz, to, że chciałeś brać GT520 świadczy właśnie o słabej znajomości tematu, a ganisz człowieka za to, że chce Ci zaproponować coś bardziej rozsądnego :wink:

Pierwszą decyzją była GT440, ale stwierdziłem, że ona raczej nie podoła temu co od niej oczekuję.

Zostały mi dwie opcje: zakup tańszej na jakiś czas (GT520) lub zakup tylko trochę gorszej (GTS 450).

Nie ganię tylko pytam się co wybrać, bo to jedyne dwie opcje jakie mnie interesuję w chwili obecnej.

Gdy będę miał już wszystko ogarnięte to oczywiście zapytam się czy wszystko jest ok, ale teraz jeszcze pytam tylko o 2 części.

Ograniczam koszty bo to jest komputer składany od nowa (mam teraz tylko laptopa) i później na pewno będzie miał moderki, bo póki co to i tego składam w bólu patrząc ile mnie to będzie kosztować. :o

Z tego co pamiętam, składasz zestaw oparty na i3/i5 + płyta z chipsetem P67. Jeśli chcesz kartę tylko na jakiś czas, to lepiej dołożyć trochę do płyty na chipsecie Z68 i używać zintegrowanej grafiki. Zakup GT520 mija się z celem, to jest naprawę bardzo słaba karta. Tu masz wielki test:

http://pclab.pl/art46777.html

Popatrz na ostatnie strony z testami wydajności, GT520 jest zawsze na samym dole :wink:

W teście masz też GTS450 z GDDR3 i GDDR5 oraz kilka odmian GT440, więc możesz porównać modele które Cię interesowały.

Z tą granicą cenową mnie nie zrozumiałeś, sam składałem komputer i dobrze wiem jak to jest ciąć koszty. Chodziło mi o to, że jakbyś w nowym temacie podał maksymalny budżet, wszystkie zaproponowane podzespoły byłyby czarno na białym obok siebie i wtedy można by szukać oszczędności w jednym miejscu, a dołożyć w drugim.

Tak jak napisałeś, procesor i5/i7 + P67, resztę można powiedzieć, że też mam wybraną, i za kilka dni napiszę taki temat jak zaproponowałeś. Jeżeli chodzi o cięcie kosztów to na chłodzeniu wolałbym nie oszczędzać, ale ostateczną decyzję i tak podejmę podczas “cięcia kosztów”. Dzięki za pomoc.