Mam pytanie związane z wyborem pamięci RAM DRR III.
Obecnie przymierzam się do zakupu całkowicie nowego komputera, będzie przeznaczony do grania i do lekkiego OC.
Po późniejszym dokupieniu lepszego chłodzenia chciałbym się pokusić o coś więcej z OC…
Kiedyś wybór pamięci był znacznie prostszy (DRR II) i oczywistym wyborem były pamięci OCZ, Kingston lub Patriot z taktowaniem 800Mhz.
Teraz wybór jest znacznie większy i to pewnie lepiej, ale nie mogę dobrać nic dla siebie.
Zależy mi na:
-mają się dobrze podkręcać
-najlepiej gdyby miały fabryczne radiatory
-powinny się sprawdzać jako RAMdysk
-płyta którą planuję kupić obsłuży podkręcone 1600 Mhz bez problemu
-chciałbym, aby nie ograniczały procesora
-jak najniższe CL
Proszę również o wyjaśnienie jak obecnie jest z pamięciami dual-channel.
Kiedyś prawie wszystkie lepsze DRR II miały obsługę tej funkcji, a teraz nie mogę znaleźć takich w przyzwoitej cenie. Czy warto będzie z tej funkcji zrezygnować, czy lepiej dopłacić?
I jak to jest z opóźnieniem CL: lepiej kupić 1066Mhz CL7 czy 1600Mhz CL9?
Podaj może cały zestaw. Jeżeli AMD to się poszuka, jeżeli Intel - nie opłaca się szarpać na nic, bo nie ma za bardzo różnicy w wydajności między 1333MHz, a 1600MHz, a 1866MHz.
Żadna, weź albo GTS 450 z pamięciami GDDR5, albo jeszcze lepiej - Radeona HD 6770 (od ~370zł). Oszczędności możesz poszukać choćby na pamięciach, skoro się ich nie kręci to i radiatory są zbędne. Goodram/GeIL 1600MHz (kostka 4GB) kosztują koło ~80-85zł, a nawet można się pokusić o 1333MHz za 60-65zł. Tutaj różnice będą marginalne, natomiast lepsza karta da już zauważalny wzrost wydajności.
Więc odpowiadam - GTS 450. Mimo wszystko uważam, że zabierasz się za temat od złej strony, wypytujesz o każdy podzespół osobno, przez co musisz ustalać sobie jakieś sztuczne granice cenowe. Zrobiłbyś to po bożemu - założyłbyś osobny wątek, napisał co chcesz kupić (jakie części) i wtedy raz, że można złożyć coś w podanym budżecie, a dwa, można zestaw dowolnie modyfikować. Czyli np. kupić tańsze pamięci (przy 8GB ja tu widzę nawet ~60zł oszczędności w porównaniu do owych Corsairów), a właśnie wziąć lepszą kartę.
No i wybacz, to, że chciałeś brać GT520 świadczy właśnie o słabej znajomości tematu, a ganisz człowieka za to, że chce Ci zaproponować coś bardziej rozsądnego
Pierwszą decyzją była GT440, ale stwierdziłem, że ona raczej nie podoła temu co od niej oczekuję.
Zostały mi dwie opcje: zakup tańszej na jakiś czas (GT520) lub zakup tylko trochę gorszej (GTS 450).
Nie ganię tylko pytam się co wybrać, bo to jedyne dwie opcje jakie mnie interesuję w chwili obecnej.
Gdy będę miał już wszystko ogarnięte to oczywiście zapytam się czy wszystko jest ok, ale teraz jeszcze pytam tylko o 2 części.
Ograniczam koszty bo to jest komputer składany od nowa (mam teraz tylko laptopa) i później na pewno będzie miał moderki, bo póki co to i tego składam w bólu patrząc ile mnie to będzie kosztować. :o
Z tego co pamiętam, składasz zestaw oparty na i3/i5 + płyta z chipsetem P67. Jeśli chcesz kartę tylko na jakiś czas, to lepiej dołożyć trochę do płyty na chipsecie Z68 i używać zintegrowanej grafiki. Zakup GT520 mija się z celem, to jest naprawę bardzo słaba karta. Tu masz wielki test:
Popatrz na ostatnie strony z testami wydajności, GT520 jest zawsze na samym dole
W teście masz też GTS450 z GDDR3 i GDDR5 oraz kilka odmian GT440, więc możesz porównać modele które Cię interesowały.
Z tą granicą cenową mnie nie zrozumiałeś, sam składałem komputer i dobrze wiem jak to jest ciąć koszty. Chodziło mi o to, że jakbyś w nowym temacie podał maksymalny budżet, wszystkie zaproponowane podzespoły byłyby czarno na białym obok siebie i wtedy można by szukać oszczędności w jednym miejscu, a dołożyć w drugim.
Tak jak napisałeś, procesor i5/i7 + P67, resztę można powiedzieć, że też mam wybraną, i za kilka dni napiszę taki temat jak zaproponowałeś. Jeżeli chodzi o cięcie kosztów to na chłodzeniu wolałbym nie oszczędzać, ale ostateczną decyzję i tak podejmę podczas “cięcia kosztów”. Dzięki za pomoc.