Jak wybrac preferencje skanowania dla słabo widocznych obraz

Witam chciałbym używając skanowania i później drukowania albo używając odrazu kopiowania wydrukować sobie kopie dokumentu. Na dokumencie są pieczątki i jedna robiona kolorem niebieskim jest slabu widoczna po skanowaniu a po kopiowaniu to już w ogolę. Ostawiłem DPI na 4800 na 1200 ale wiadomo z taka jakością bardzo długo to trwa ( jakieś 10min -15min) a wynik skanowania 4800dpi jest naprawdę mizerny. Co można by było pokręcić na tych ustawieniach aby taka pieczątkę było widać wyraźniej ?

http://img822.imageshack.us/img822/6456/beztytuunsd.jpg

Skanowanie w bardzo dużej rozdzielczości tu nic nie da. Wystarczy 300 max 600dpi. Zeskanowany obraz trzeba programem graficznym np GIMPem lub dowolnym innym, wyostrzyć (zwiększyć kontrast) lub też przyciemnić. Jednym słowem pobawić się aby było lepiej widać.

a czy mozna zamiast tego GIMPa uzyc jakiegos suwaka z tego co jest widoczny na zdjeciu w programie do skanowania ?

Ja nie wiem jaki masz skaner i jaki masz program do skanowania i co to jest “suwak” w twoim słownictwie. Napisałem o kontraście i o przyciemnieniu i to powinno wystarczyć. A zmienianie parametrów zdjęcia przed skanowaniem to trochę robota od tyłu. Zeskanować zdjęcie, zapisać a potem się nim bawić: kontrast i jasność. A czym ty się będziesz bawił tzn jakim programem to już Twój problem.

w pierwszym poscie jest link

Patrząc tylko na te “suwaki” a z nich nie korzystając trudno na odległość jednoznacznie stwierdzić. Niemniej jednak brak tu konkretnego ustawiania co do kontrastu a kontrast jest najważniejszy jeżeli chodzi o treść pytania. Inna sprawa to wystarczy śmiało posłużyć się poszczególnymi ustawieniami i zobaczyć który “suwak” zmienia kontrast. W GIMPie czy nawet Microsoft Office Picture Manager (prosty program z pakietu Office) sprawa jest dość oczywista.

rzeczywiście mam tego Picture manager i trochę to lepiej wygląda. Dzieki