Jak wybrać wentylatory do obudowy?

Witam. Tak jak w temacie proszę o objaśnienie jakimi kryteriami należy się kierować przy wyborze wentylatorów. Mam na myśli takie kwestie jak m.in.: przepływ powietrza, rodzaj łożyska, wielkość wentylatorów itp. itd. Śmigła będą wykorzystane w moim PC tylko po to, żeby zapewnić niższe temperatury do overclockingu pozdespołów. Wygląd, świecidełka i hałas to dla mnie kwestia drugorzędna.

Skoro

to bierz te jak największe z największą prędkością obrotową i nie patrz na łożyska.

Osobiście nie kupiłbym takich, bo nie lubię jak komp wyje.

Jedne z lepszych wentylatorów to te od be quiet! Sam nie posiadam, ale mam ich zasilacz i jestem bardzo zadowolony, przede wszystkim z powodu ciszy, a i temperatura jest bardzo dobra.
Ewentualnie Noctua, np. NOCTUA NF-A14 FLX
Co do wielkości to zależy, ile chcesz ich umieścić i jakiej wielkości. Większość obudów midi-tower pozwala na umieszczenie z przodu 3x120 mm lub 2x140 mm, do tego tylny wentylaror i opcjonalnie na górnej pokrywie, do mniej więcej trzech. Jeżeli zamontujesz 5-6 wentylatorów 120 mm to raczej już jednak bym patrzył, czy hałasują czy nie :slight_smile: No chyba że to do koparki w piwnicy albo coś :slight_smile:
W markowych wentylarorach kwestie przepływu powietrza są zbliżone, natomiast w przypadku łożysk to jest ich tak dużo i mają tak różne wady i zalety, że ciężko to pokrótce opisać. Jedni będą woleć kulkowe, bo niby trwalsze, inni ślizgowe, bo cichsze, ale zadbane łożysko ślizgowe wg mnie tez będzie długo służyło.

Mówiąc o wentylach od be quiet! masz na myśli serię Pure, Silent czy Shadow? I czy lepszym rozwiązaniem będzie zamontowanie dwóch 140 czy trzech 120 na topie lub/i przodzie? Moja obudowa to SPC Regnum RG4T i pozwala na oba warianty.

BQ Silent, lub Noiseblocker PK-2. Lepsze 2x140 niż 3x120.

1 polubienie

Tylko gdybyś mógł mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej, i powątpiewam bo proponujecie mi (sugerując się po nazwach) modele ciche, a nie wydajne. A to właśnie efektywność stoi pierwsza na liście :slightly_smiling_face:

Jaki masz procesor? Może nie potrzebujesz cudownych wentylatorów.

i5-8600k stock z Grandisem 2. Nie podkręcam na razie bo czekam właśnie na kupno wentylatorów. Po zakupie zrobię benchmarki karty graficznej i procka i na podstawie tych danych wybiorę rodzaj ciśnienia w obudowie tak, aby temperatury wyrównały się ew. wybiorę ten, który zapewni mi jak największy zysk.

Zazwyczaj 140-ki są wydajniejsze, jednocześnie cichsze przy tych samych obrotach co 120-ki. Jeśli nie zależy Tobie na kulturze pracy, możesz zastosować BQ Pure Wings lub Noiseblocker PK-3. Sprawdź na “owocowym” parametry ciśnienia, poziom dB i trwałość łożysk.

1 polubienie

Zaparkuj 2 takie i będzie gitara.

Dokładnie jak napisał voxcordi. Co do serii to różnice w przepływie powietrza są coś ok. 1 m3/h kolejno Pure, Shadow i Silent, przy czym Silent mają łożyska olejowe, które bardziej do mnie przemawiają.
Możesz też wybrać np. https://www.morele.net/scythe-slip-stream-sy1225sl12sh-505846/
Słyszałem kiedyś o Scythe i podobno mają dobry przepływa powietrza - z tego co jest na morele to wynika, że mają prawie dwa razy większą przepustowość od be quiet!