Jak wyciąć kilka sekund z piosenki?


(Toulouse98) #1

Wiem, że jest program mp3 knife i programy w stylu audacity, ale nie o to chodzi. :/ 

Ja mam piosenkę, która trwa 4.55 min. i chciałaby wyciąć fragment  od 2.30 do 2.36

Nie podoba mi się dźwięk w tym czasie.   :?  Wiem, da się uciąć sekundy w audacity, ale nie można tego wgrać później na telefon, bo mam nieobsługiwany plik.

Czy to w ogóle możliwe, by usunąć tak sekundy. Jak?  :frowning:


(pstrowsky) #2

A w jakim formacie zapisujesz plik po przycięciu? Jeśli Twój telefon obsługuje mp3 to trzeba użyć takiego formatu. Audacity to jak najbardziej odpowiedni program do tego celu.


(Jusko) #3

Nie wiem dlaczego ten temat jest w dziale programowanie, gdyż powinno być raczej w poszukiwaniu oprogramowania, ale ok :wink:

 

Audacity się nada bez problemu - wystarczy tylko wyeksportować ponownie plik jako mp3 po przycięciu (z tego co pamiętam). Ewentualnie też przy eksportowaniu mp3 nie ustawiać jakieś sporej jakości typu 320kbps, bo wtedy rzeczywiście niektóre telefony się na tym wykładały (dawniej, nie wiem jak obecne) :slight_smile:


#4

Audacity. Sam tym się bawie. Na telefon wrzucam i działa nutka bez jęknięcia.


(Dimatheus) #5

Hej,

Kluczem do powodzenia jest właśnie eksport kawałka do mp3. Jeśli klikniesz zapisz, lub zapisz jako, to zapisaniu ulegnie projekt Audacity, a nie sam utwór.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Toulouse98) #6

 

 

 

Właśnie mi się zapisuje jako aup, nie mp3 - chociaż zapisałam plik jako mp3. :confused:

 

 

 

Zapisuje jako format mp3 (tak samo jak piosenki pobrane z ytmp3 np.) i nie wysyła się na odtwarzacz lub telefon.


(Jusko) #7

Hmm - myślę, że nieco gubisz się w procesie. Pocięty utwór wyeksportuj jako mp3 i będzie śmigać. Nie zapisuj projektów ani nic w tym stylu - po prostu go eksportuj i jako format wybierz mp3. Musi działać - każdemu działa, więc… :wink:

 

EDIT:

 

Eksportować za pomocą opcji Plik --> Eksportuj.


(pstrowsky) #8

Jak by były jeszcze jakieś problemy po tak dokładnym opisie to tutaj masz wszystko unaocznione:

 

Możliwe też, że brakuje Ci w systemie stosownej biblioteki Lame


(Toulouse98) #9

 

 

Dziękuję za pomoc, jeszcze nie spróbowałam, ale widzę, że się staracie odpowiadając. :wink: