Zauważyłem, że w przeglądarce dźwięk jest idealnie czysty, a po pobraniu z tego samego źródła tego samego pliku słychać swego rodzaju trzeszczenie przy np. ostrej solówce na gitarze. Czymże to może być spowodowane, jak nie kodekami Win7Codecs? No więc pytam się - czy da się wycisnąć więcej z tego packa kodeków, czy będę zmuszony zainstalować coś innego?
Trzeszczenie może być spowodowane zbyt wysokim podbiciem niektórych tonów lub całego spektrum. Sprawdź, czy nie jest coś namotane w equalizerze (odtwarzacza, sterowników, kodeków - choć nie korzystam z tej paczki więc nie wiem, czy tak jest jakiś korektor dźwięku).
Jeśli zależy ci na dobrej jakości dźwięku, a inne opcje są ci zbędne zainstaluj VLC i skonfiguruj go tak, jak to jest podane na tej stronie:
Piksel14 , równie dobrze może być to wina odtwarzacza lub gdy pobierasz Downloaderem i konwertujesz w locie plik, to efekt może być taki jaki jest.
W Winampie i Foobarze to samo, equalizery są ustawione domyślnie (wszystko w jednej linii), nic nie było konwertowane (przeze mnie).