Jak wyczyścić folder Recent/ Moje bieżące dokumenty


(Szymonknop) #1

Otóż piszę sobie skrypt, który czyści mi pewne foldery. Na chwilę obecną nie interesują mnie alternatywne rozwiązania chciałem tylko napisać takowy skrypt, który wyczyści folder Recent/ Moje bieżące dokumenty. Czy ktoś wie jakiej funkcji użyć, próbowałem DeleteFile() ale wyskakuje : "permission denied" . Z góry dziękuję.

Edit : Chodzi oczywiście o C++.


(matiit) #2

może System("")?

tylko nie wiem jakie jest polecenie w windowsie (ale chyba rm /sciezka)

btw

:stuck_out_tongue:


(GL1zdA) #3

Po co osadzać skrypt w C++? Czy jakbyś chciał napisać np.: stronę www, to też od razu władowałbyś ją w servlet? Nie łatwiej napisać bat?


(Szymonknop) #4

Mój błąd... pisząc skrypt miałem na myśli kawałek kodu...


(GL1zdA) #5

Nie o to chodzi :slight_smile: Po prostu robienie tego w C++ to jak strzelanie z armaty do komara - tak na prawdę wyjdzie ci z tego bat, który będziesz wywoływał z C++ za pomocą funkcji system(char*). No chyba, że twój szef/nauczyciel ci tak kazał, to wtedy oczywiście nie ma wyjścia, ale jeśli nie, to polecam to załatwić bat'em z poleceniem 'del'.


(Szymonknop) #6

Dobra ... Rzeczywiście lepiej będzie bat'em tylko teraz wracając do czyszczenia Recent.... jak ? Zwyczajne pliki potrafię usunąć ale tam wyskakuje, że ścieżka jest nieprawidłowa.

Złączono Posta : 10.12.2007 (Pon) 8:24

Ok... Zrobiłem i działa :). Dzięki :).

@echo off

del "%userprofile%\Recent\*.*"

A teraz pytanie premia... jak uruchomię to wyskakuje pytanie o potwierdzenie usunięcia. Czy jest możliwość pominięcia tego ?


(GL1zdA) #7

1) Co do nieprawidłowej ścieżki - pewnie było coś w stylu C:\Docements and Settings\itd - jeśli ścieżka zawiera spacje to trzeba ją wrzucić w cudzysłów ("").

2) Dobrze, że rozwiązałeś to za pomocą zmiennych

3) co do potwierdzenia - start/uruchom wpisz cmd i wpisz del /? to wyświetli ci listę opcji - jest tam taka, która powoduje brak wymagania potwierdzenia.


(Szymonknop) #8

A to jeszcze przy okazji zapytam jak z poziomu C++ odpalić .bat bądź jakiegoś exe ?


(Cieplok) #9

W windowsie można skorzystać z funkcji ShellExecute (http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/bb762153.aspx).

Nie wiem czy jest na najlepsze rozwiązanie ale wiem, że działa bo kiedyś z niego korzystałem.

W sumie na upartego przez funkcje system() także można odpalać pliki.