Jak wyczyścić pralke?

Cześć,

Mam już przeszło 10-cio letnią pralke Mastercook PF-700E

Dziś zauważyłem, że na czarnych ubraniach zostają białe ślady z proszku.

Co można z tym zrobić? Wyczyścić? Może pralka dostaje za mało wody?

Albo sypiesz zbyt wiele proszku lub też wsadzasz za dużo ciuchów i są zbite przez co źle wypłukane. Inna sprawa że podobno wąż doprowadzający wodę do pralki powinno się wymieniać co kilka lat.

A proszek jaki stosujesz może ostatnio kupiłeś gorszej jakości i nie chce się rozpuszczać dobrze. Jeśli ogólnie po praniu ubrania są dobrze wypłukane to na ten proszek bym stawiał. Ja miałem tak że w całym cyklu prania że podajnik wody zatrzymał się na kanale zasobnika proszku a i tak nie był dobrze wyplukany a po praniu ubrania jakby nie były wypłukane.

Proszek raczej dobry - Persil

Ubrań było mało, bo tylko pół pralki.

Hm, więc zostaje mi serwis?

Wyjmij szufladę do proszku, umyj ją dobrze, zobacz czy proszek nie osiadł się pod szufladą, jeżeli tak to go usuń, kup sobie odkamieniacz do pralek, użyj go, możesz też ze dwa razy puścić “puste pranie”, choć raz na 90°, być może zostanie wypłukany nadmiar proszku…

BTW> Osobiście preferuję żele do prania… :wink:

Wymień wąż dopływowy na nowy.

a może po prostu ją umyj, :slight_smile: jaką masz wodę twardą miękką może filtr do wody odkamieniacz,a skoro plamy od proszku to może jego za dużo, przydało by się wiecę informacji

Nie wiem co mam w pralce. Nie mam pojęcia, czy sątam filtry - nie znam się.

W przyszłym tygodniu wymienie wąż i kupię odkamieniacz.

jest jeszcze taka opcja że spaliła się grzałka i woda nie jest podgrzewana podczas prania przez co proszek się nie rozpuszcza w zimne wodzie.

W sumie masz racje. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale zawsze jak wyciągam pranie, to jest ono lodowate…

Gorące nie będzie. Sprawdź czy jak za pierwszym razem wylewa wodę to czy jest ciepła.

Jak płucze, to raczej nie będzie wrzątek leciał :stuck_out_tongue:

Są takie środki do czyszczenia pralek. Warto od czasu do czasu użyć. Ktoś napisał żeby “wygotować” bęben. Myślę że to też dobry sposób po prostu włącz pralkę “na gotowanie” i niech ten bęben się “wyparzy”

Przed (z) pierwszym płukaniem woda wylatuje gorąca. Jeśli grzałka nie działa wyleci zimna.

Nie pomogę i nie znam się na pralkach ale:

Sam jestem ciekawy, bo mam podobny problem (ten sam) i to nie od proszku jest - przez to chciałem się przerzucić na płyny/cokolwiek innego do prania, ale wraz na czarnej np. koszulce mam jakieś malutkie, białe “farfocle” - co oczywiste nie piorę z czarnymi/ciemnymi białego, więc gdzieś z pralki to się bierze. No i podobnie jak autor tematu, pralki nie mam nowej.

Także pytanie właśnie: jak przeczyścić pralkę z syfu po latach :]

Może jakiś środek do tego konkretnie jest + pranie “na sucho” (bez ubrań, pusta) + wysoka temperatura czy coś?

Zgaduje, ale wydaje mi się ze może to być kamień :frowning:

podglądnij jak masz czajnik elektryczny, tam tez zbiera sie sporo kamienia