Jak wydrukować jeden obraz na kilku kartkach

witam, mam pewną mapę, która znajduje się na kartce formatu A4 i teraz w jaki sposób to zeskanować, powiększyć i wydrukować powiększone na np. 4 kartkach A4? chodzi o to aby na każdej kartce byłą część obrazu i po wydrukowaniu można było te kartki skleić i otrzymać powiększony obraz, bardzo proszę o pomoc jakich programów użyć, czy irfanview ma takie funkcje?

:slight_smile:

musisz po prostu pociąć tą mapkę w jakimś programie graficznym.

Pamiętaj jednak, że będziesz musiał przyciąć trochę te kartki bo każda drukarka (nie licząc offsetowej) tworzy margines,

Otwierasz za pomoca painta i klikasz drukuj. Sorki za brak polskich znakow ale alt mi na klawiaturze nie dziala.

nie słuchaj ich! bo głupoty piszą, normalnie otwierasz fotkę w windowsie za pomocą “podgląd obrazów i faksów systemu Windows” klikasz na ikonkę drukarki wyświetla ci sie kreator drukowania obrazów, klikasz dalej, potem wchodzisz na preferencje drukowania, następnie na zakładkę zaawansowane i tam musisz włączyć opcję drukowanie plakatu( wypierasz z ilu kartek a4 ma sie składać klikasz ok i nastepnie dalej dalej dalej az sie zacznie drukowanie

dzięki działa :slight_smile:

Chciałem się podpiąć pod temat. Jak można to zrobić w Windowsie 10? Bo albo jestem ślepy, albo trzeba się do tego dogrzebać jakoś inaczej. Przepraszam za nazwę użytkownika, ale używam konta dziecka :slight_smile:

Najprościej zapisać plik do .pdf i tam jest opcja drukowania plakatu - jest to niezależne od systemu. Natomiast także w domyślnym drukowaniu z systemu - tj. ppm na pliku - drukuj - właściwości drukarki - tam na pewno jest opcja drukowania plakatu - w zależności od modelu drukarki - może to być w rożnych miejscach - i także jest niezależne od systemu operacyjnego.