Jak wygenerować URL z 3 parametrami


(Djzon) #1

Jak wygenerować wszystkie URL ?? Chodzi mi o wygenerowanie wszystkich możliwych kombinacji tych (3 parametrów).

http://nazwa-strony.pl/[1]/[2]/main/[3].jpeg

[1] - oznacza wartość liczb od 10000 do 20000000.

[2] - oznacza wartość liczb od 001 do 999. Przy czym znaków jest zawsze 3.

[3] - oznacza kombinacje liczb i liter. Przy czym ilość znaków jest zawsze 10. Np: de3a09d2cg , 0a2381cc5c

Wiem, że będzie tego miliony ale najważniejsze jak to zrobić ?


(Jedras121) #2

Ilość tych kombinacji na pewno nie będzie liczona w milionach tylko jak już to w miliardach.


(Djzon) #3

Ok ile by nie było.

Jakby co mogę zmniejszyć zakres 1 parametru od 1000000 do 8000000


(Fiołek) #4

Miliardy? Ja bym powiedział, że o wiele, wiele więcej :wink:

Jaki język? C#: http://wklej.to/Rx3z - okrojone, ale pomysł(można generowanie "[3].jpeg" zrobić lepiej, ale nie chciało mi się :P) masz.


(Drobok) #5

Po pierwsze temat nie jest zgodny z regulaminem ze względu na to, że twój program prawdopodobnie będzie pomagał w listowaniu jakiegoś serwera

Po drugie jak znasz chodź podstawy c delphi czy innego języka programowania powinieneś napisać taki program bez problemu. (prosta pętla, tablica znaków z jakich chcesz korzystać + zapis do pliku ;p)

Jeśli zakładając mamy 10cyfr + 35 liter to rozwiązanie miało by w zaokrągleniu w górę septyliard rozwiązań (45 zer) nie zakładając zmiany poprzednich zmiennych ;p

Czyli reasumując 10^45* 999 * 199990000 =10^45 * 199790010000 = 1,9*10^57 tj twój program musiałby wytworzyć grubo ponad nonyliard rozwiązań. Nie zapomnij również że co jakąś ilość połączeń serwer będzie wywalał ci błąd bądź banował na określony czas ;p


(Djzon) #6

Wielkie dzięki ale ja nie używam żadnego języka :frowning: Używam jedynie do generowania wiersz polecenia. Samą koncówkę 3 parametru mam:

Mógłbym sobie wygenerować 1 i 2 parametr oddzielnie tylko później jak te wszystkie 3 parametry połączyć z wszelkimi kombinacjami???

set x=0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,a,b,c,d,e,f,g,h,i,j,k,l,m,n,o,p,q,r,s,t,u,v,w,x,y,z

if exist linki.txt del linki.txt

for %a in (%x%) do for %b in (%x%) do for %c in (%x%) do for %d in (%x%) do for %e in (%x%) do for %f in (%x%) do for %g in (%x%) do for %h in (%x%) do for %i in (%x%) do for %j in (%x%) do echo /main/%a%b%c%d%e%f%g%h%i%j.jpeg >>linki.txt

-- Dodane 28.09.2010 (Wt) 22:05 --

Przecież w programie mogę ustawić sobie ilość połączeń :slight_smile: np. 5


(Drobok) #7

Skoro sobie z 3 poradziłeś czego nie rozumiesz w 2 czy 1 ? Nie zapomnij że generacja tak dużej liczby linków może potrwać wiele godzin przy dobrym pc

edit

@up jak dasz limit połączeń np na 5 i np odstęp 5 min to zdążysz w godzinę przerobić 60 linków co przy takiej liczbie kombinacji (1,9*10^57) będziesz mógł przerobić wszystkie linki w 3,6*10^55 godzin czyli 360*10^53 czyli 3*10^53dnia xD

Czyli reasumując nie starczy ci życia na sprawdzenie tego ;p


(Djzon) #8

Wytłumaczysz mi to jak to zrobić bo ja naprawdę nie wiem. Co wstawić pomiędzy jaki kod? Mój komputer będzie przynajmniej chodził od 7 rano do 23 wieczorem. Chyba się wyrobię co ???

Ech czy ta strona musi mieć aż taki skomplikowany kod :frowning: pewnie dla jakichś zabezpieczeń albo sam już nie wiem. A w ciemno nie znam wszystkim prawidłowych linków...


(Drobok) #9

Zobacz posta powyżej ;p

Po prostu robisz kolejną zmienną z wszystkimi danymi i robisz pętle jak w tym co masz.

edit nawet przy 5 linkach na 5min masz ogromną szansę na wywalenie cię z serwera ;p

czyli reasumując nawet jeśli miałbyś dobrą kombinację to jest szansa że wyświetli się jako zła.

Powtórzę znów nie starczy życia nawet twoim wnukom.


(Djzon) #10

A co to jest ta zmienna?

No cóż zmartwiony tym wszystkim. Doszłem do wniosku, że są rzeczy niemożliwe. No tak za dużo tych linków... A w tym przypadku gdyby nie tak skmplikowany kod to jeszcze byłyby szanse na ściągniecie plików. Bede musiał chyba porzuć ten pomysł :frowning: Albo musze obmyślić inny plan stratego ściągania plików ze strony :slight_smile:


(Drobok) #11

Google.com << kurs c / bath / c++ / delfi / itd << dobiłeś mnie myślałem że sam napisałeś ten kod. Nie znasz nawet podstaw masz podejście dzieciaka które nie znając niczego chce osiągnąć nie wiadomo co :-x


(Djzon) #12

Napisałem sam ten kod bo nauczył mnie jego {alex} :slight_smile: Dopisałem kilka szczegółów aby zamiast poprzednio generowało 6 to teraz 10 :slight_smile: Ja mam duże pojęcie informatyczne a nie dzieciaka tylko nie mam pojęcia o programowaniu a to chyba nie określa mnie jako laik itp. Sam zdobyłem już dużo wiedzy od innych i z google i forum :slight_smile:


(floyd) #13

Nie starczy życia? ? ?

Bardzo skromnie powiedziane. Przecież to o wiele więcej niż istnieje wszechświat. :frowning:


(Djzon) #14

Tym programem co ja pobieram nigdy mi nie zbanowali ani nic. Wiele razy pobierałem nawet 100000-500000 plików i nic się nie działo :slight_smile: A poza tym program ma specjalne zabezpieczenia jakby co. W tej chwili już pobieram z pewnej strony 800 plików w 40 minut. Obliczyłem, że pobranie wszystkich plików w przybliżeniu zajmie mi 1000 godzin (41 dni) :slight_smile: