Jak wykonać OC na procesorze i3?

Mam zamiar podkręcić taktowanie swojego procesora. I mam takie pytanie: Czy jest program do podwyższania taktowania procesora?

Mój sprzęt:

-intel core i3 540 3.07GHz

-Asus p7h55-m

-6 GB ram crossair

-zasilacz ocz 550W

TmK5013 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038

AMD ma program OverDrive, ale nie wiem czy jest odpowiednik dla Intela. Ale wiesz, jest BIOS :smiley:

Odrazu mówię, że możesz spokojnie podkręcać. Zasilacz masz dobry :slight_smile:

Wiem że mam bios ale nigdy tego nie robiłem więc nie chce czegoś zepsuć. Wiem że trzeba jeszcze odpowiednio napięcie w procku ustawić ale jestem zielony w tym temacie więc wolałby to zrobić jakimś programem jeżeli jest taki.

Do rzeczy,

1. Jaką masz grafikę?

2. Czym chłodzisz swój sprzęt (obudowa, chłodzenie cpu).

OC zrobisz w biosie :wink:

grafika gainward gtx 560 1gb 256 bit. Obudowa ze starego kompa ale mam zamiar zainwestować w coś dobrego. Chłodzenie CPU bequiet dark rock pro 2. Jeśli bym mógł ktoś powiedzieć co i jak krok po kroku zrobić żeby procka podkręcić byłbym wdzięczny.

Jak ostro to ostro :shock:

Podaj jaki masz ram (najlepiej screen z SPD (cpu-z), taktowanie i napięcie)

Płyta jest trochę uboga, ale powinna sprostać zadaniu. Przy uruchomieniu wejdź w bios (DEL), druga zakładka o ile się nie mylę nazwana “Ai Tweaker”, sprawdź czy pod “ai over… tuner” są opcje manual.

Jeśli będzie manual, to sprawdź czy możesz zmieniać

-BCLK clock

-DRAM frequency

-QPI frequency

-CPU Ratio (multiplier)

• core voltage /vcore

http://zapodaj.net/05019564987c6.png.html

http://zapodaj.net/e4b8f5a57fd25.png.html

-BCLK clock - jest BCLK frequency którego nie moge zmienić

-DRAM frequency - można zmienić

-QPI frequency - można zmienić

-CPU Ratio (multiplier) - nie można zmienić

• core voltage /vcore - jest CPU PLL Voltage i są wartości 1,8V albo 1,85V

To praktycznie uniemożliwiłoby jakiekolwiek kręcenie :-o Próbowałeś je zmieniać przyciskami + i - ?

Sorry za błąd (strzałkami tylko próbowałem :x ). Wszystko to co podałeś da się zmienić.

Trochę szkoda, pierwsza kość do dobre XMP-1600, podczas gdy druga to chyba zwykły goodram 1333. Potrzebujesz 6GB ram? jeśli nie, to polecałbym działać na jednej (lepszej), jeśli tak - to trzeba uważać z kręceniem ramu :wink:

Jak pisałem wyżej, W biosie zakładka Ai Tweaker, ustawiasz Ai Overclock Tuner na Manual,

W szeregu opcji interesuje cię na pierwszym miejscu BCLK, oraz DRAM Frequency. Standardowo jest to zapewne 133, oraz 1333, CPU Ratio setting (mnożnik) możesz pozostawić na 23. Podnosisz BCLK do pożądanej wartości, oraz odpowiednio obniżasz Dram (najlepiej aby było w granicach 1333),

Spróbuj za pierwszym razem ustawić BCLK 166, oraz dram 1333 (może być podpisane jako liczba z zakresu 1320-1340), Przy ustawieniu CPU ratio setting na 23 procesor będzie działać na 3,8GHz, (166 bclk * 23 = 3800), napięcia dla takich ustawień powinny wystarczyć Auto.

Speedstep może być enabled. Przechodzisz do zakładki Advanced -> cpu configuration, tam ustawiasz kolejno: a20m, c-state na Disabled. Zapisz ustawienia (exit - save). Jeśli przy uruchomieniu będą błędy zmniejsz cpu multiplier.