Jak wykorzystać procesor dwurdzeniowy?

Witam!

Mam następujący problem… Posiadam procesor Intel Pentium 4 (3GHz) w komputerze firmy HP. W programie Aida lub Everest wyczytałem, że mój procesor jest dwurdzeniowy, a jego maksymalna częstotliwość taktowania wynosi 6GHz. Przeglądając różne fora, dowiedziałem się, że to jest tak jak np. dwa procesory na jednej płycie głównej, lecz ich GHz nie łączą się. Dlatego też moje pytanie brzmi : Jak wykorzystać także ‘drugi rdzeń’ procesora? Słyszałem, że istnieje program do ustawienia procesora, aby wykorzystać go w 100% w tym sensie, że jeden rdzeń robi co innego, a drugi również coś innego.

Dziękuję z góry za pomoc.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi,

ReaderPL

Hej,

Nic nie musisz robić. System automatycznie wykrywa więcej niż jeden rdzeń - nie ważne czy fizyczny czy wirtualny (HT) - i obciążą go podczas pracy. Bardzo łatwo to sprawdzić. Uruchamiasz na przykład w odtwarzaczu multimedialnym film i dodatkowo pakujesz coś dużego zip’em. Zobacz wtedy - choćby w systemowym menadżerze zadań - jak wygląda obciążenie każdego z rdzeni.

Pozdrawiam,

Dimatheus

@Dimatheus

W Menedżerze zadań Windows w zakładce Wydajność pod napisem Historia użycia procesora CPU są dwa okienka obok siebie.

Czy to dlatego, że w msconfig ustawiłem NUMPROC na 2?

A od kiedy Pentium 4 jest 2-rdzeniowy?? Chyba od czasu tego najświeższego końca świata.

@ra-v

Ty się zastanów i poczytaj na forach zanim coś napiszesz. Procesor Intel Pentium 4 jest dwurdzeniowy od zawsze…

No pewnie że tak, pentium 266 MMX też jest dwurdzeniowy :!:

Google padło? Wiki nie działa?

Pentium 4 to procesor dwuwątkowy (i to tylko w wersji HT) :stuck_out_tongue:

Pentium 4 – siódma generacja procesorów firmy Intel, posiadająca architekturę x86 (wersje 6xx oraz niektóre 5xx obsługują architekturę EM64T). Produkowany w kilku kolejnych wersjach: Willamette, Northwood, Prescott, Gallatin, Cedar Mill, Smithfield, Presler, pracujących z częstotliwościami FSB 400, 533, 800 i 1066 MHz. Początkowo osadzony był w gnieździe Socket 423, następnie Socket 478, a obecnie LGA 775. Wyższą częstotliwość zegara zawdzięcza architekturze NetBurst. Wykorzystuje technologie, takie jak instrukcje SSE2, w nowszych wersjach jądra – SSE3. Niektóre wersje posiadają też wbudowaną wielowątkowość (HyperThreading) – dotyczy to m.in. procesorów z rodzin Northwood i Prescott. Obecnie częstotliwość taktowania zegara procesorów Pentium 4 z serii Extreme Edition dochodzi do 3733 MHz, najwyżej taktowanym Pentium 4 jest Prescott 3,8 GHz na FSB 800 MHz (mnożnik 19).

Wątek a fizyczny rdzeń to zupełnie inna historia proszę państwa. Fizycznie ma jeden rdzeń ale system może niby pokazywac dwa rdzenie, ale to będzie tylko HT :stuck_out_tongue_winking_eye: i GHz na rdzeniach nigdy się nie łączą…

Dobija mnie gdy widzę opis procesora 4x3,2Ghz = 12.8 Ghz … G.wno prawda… to jest po prostu 4 rdzenie po 3,2Ghz każdy… ;p

Dobry dowcip :slight_smile: Procesor p4 (i to nie każdy!) obsługuje po prostu HT, czyli dwa wątki i system pokazuje dwa rdzenie.

Dwurdzeniowy to jest np. Pentium D.

Masz rację napisałem zresztą w moim pierwszym poście w tym temacie, że : “Przeglądając różne fora, dowiedziałem się, że to jest tak jak np. dwa procesory na jednej płycie głównej, lecz ich GHz nie łączą się”!

Czy istnieje jakiś program, który pozwoliłby mi wyznaczyć na co mam wykorzystać poszczególny rdzeń? np. gdybym chciał oba wykorzystać na pewną grę.

Ale masz tylko 1 rdzeń. Jak chcesz wykorzystać drugi? HT działa automatycznie.

to zależy tylko od producenta gry czy wspiera procesory o wielu wątkach/rdzeniach

Chociaż jest taki program: “ctrl+alt+del” który pozwala ustawić na jakim wątku chcesz odpalać daną aplikację.

klikasz na program i wybierasz “ustaw koligację”

Programem bym tego nie nazwał :slight_smile:

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi szczególnie Tobie sadaj72. Przyznaję się, że nie wiedziałem o tej koligacji :o

Pozdrawiam,

ReaderPL

Hej,

Jeśli koprocesor uznamy za drugi rdzeń, to dlaczego nie… :slight_smile:

Tak jak pisałem w pierwszym poście - nie jest ważne, czy rdzeń jest fizyczny czy logiczny - tak czy inaczej system go wykorzysta w czasie pracy.

Program niewiele da - aplikacja (w tym także gra) musi być odpowiednio napisana, by mogła korzystać z więcej niż jednego rdzenia procesora. Bez tego ani rusz…

Szczerze mówiąc to nie da zbyt wiele. Jeśli ustawimy działanie aplikacji na jednym z rdzeni/wątków i inna aplikacja też zacznie z niego korzystać, będziemy mieć problem w postaci spadku wydajności. Lepsze ustawienie to po prostu zaznaczenie obu z wirtualnych procesorów, gdyż wtedy system będzie miał możliwość przypisania aplikacji do mniej obciążonego rdzenia logicznego.

Pozdrawiam,

Dimatheus