Jak wyłączyć automatyczne włączanie touchpada?

Po każdym włączeniu komputera aktywuje mi się touchpad. Czy da się to jakoś zmienić czy jedyna opcja to wyłączenie go na stałe? Dzieje się to odkąd zresetowałem/przywróciłem do ustawień fabrycznych/zainstalowałem na nowo Windowsa.

Mam Windows 10, touchpad Synaptics ClickPad V2.0 na RMIIHID Port wersja 19.4.18.6

Nie mam takich ustawień w tym miejscu. Mam tylko czułość płytki dotykowej. Poza tym nie wiem czy zrozumiałeś a może nawet przeczytałeś, to co napisałem w pierwszym poście.

A może takie ustawienie w BIOSie? (enable touchpad itp)
Menedżer Urządzeń?

Przeszukałem wiele miejsc, w internecie też nie za bardzo jest o tym dlatego proszę tutaj o pomoc. W menedżerze urządzeń mogę jedynie wyłączyć na stałe touchpad czego nie chciałbym robić bo czasami go używam, rzadko ale używam. W BIOSie nic takiego nie ma. Wydaje mi się, że coś mogłoby być w regedit ale nie mam pojęcia gdzie tego szukać.

Wyłączam touchpad, wyłączam komputer, włączam komputer, touchpad włączony :rage: :rage:.

A w aplikacji płytki dotykowej?
Tam znajdziesz różne opcje.

Jaki to laptop?

Niektóre panele do touchpadów są wykastrowane z wielu podstawowych opcji.
Zobacz na klawiaturę lapka, połączenie klawisza „FN” z jakimś z klawiszy „F1-F12” wyłącza/włącza touchpad. To uniwersalna i szybka metoda.

Ostatecznie pobierz sobie ten sprytny programik:
Free Touchpad Blocker software

Właśnie tak robię, wyłączam skrótem FN+F6 ale po ponownym uruchomieniu systemu, touchpad jest włączony i działa.

Lenovo idepad 520 15-IKB

Ciekawe… w moim Lenovo Legion przycisk F10 wyłącza pad i po ponownym uruchomieniu systemu lapek „pamięta”, że pad jest wyłączony.
Oczywiście, można go tym klawiszem uruchomić ponownie w razie potrzeby.
Widocznie jak działa to ustawienie zależy od modelu lapka…
Może nie masz zainstalowanych dedykowanych sterowników klawiatury " Lenovo Fn and Function Keys" ze strony producenta lapka i na tych „domyślnych” system „nie pamięta” ustawionego stanu przy restarcie.

1 polubienie