Po każdym włączeniu komputera aktywuje mi się touchpad. Czy da się to jakoś zmienić czy jedyna opcja to wyłączenie go na stałe? Dzieje się to odkąd zresetowałem/przywróciłem do ustawień fabrycznych/zainstalowałem na nowo Windowsa.
Mam Windows 10, touchpad Synaptics ClickPad V2.0 na RMIIHID Port wersja 19.4.18.6
Nie mam takich ustawień w tym miejscu. Mam tylko czułość płytki dotykowej. Poza tym nie wiem czy zrozumiałeś a może nawet przeczytałeś, to co napisałem w pierwszym poście.
Przeszukałem wiele miejsc, w internecie też nie za bardzo jest o tym dlatego proszę tutaj o pomoc. W menedżerze urządzeń mogę jedynie wyłączyć na stałe touchpad czego nie chciałbym robić bo czasami go używam, rzadko ale używam. W BIOSie nic takiego nie ma. Wydaje mi się, że coś mogłoby być w regedit ale nie mam pojęcia gdzie tego szukać.
Niektóre panele do touchpadów są wykastrowane z wielu podstawowych opcji.
Zobacz na klawiaturę lapka, połączenie klawisza „FN” z jakimś z klawiszy „F1-F12” wyłącza/włącza touchpad. To uniwersalna i szybka metoda.
Ciekawe… w moim Lenovo Legion przycisk F10 wyłącza pad i po ponownym uruchomieniu systemu lapek „pamięta”, że pad jest wyłączony.
Oczywiście, można go tym klawiszem uruchomić ponownie w razie potrzeby.
Widocznie jak działa to ustawienie zależy od modelu lapka…
Może nie masz zainstalowanych dedykowanych sterowników klawiatury " Lenovo Fn and Function Keys" ze strony producenta lapka i na tych „domyślnych” system „nie pamięta” ustawionego stanu przy restarcie.