Jak wyłączyć komunikat EDGE o powiadomieniach?

Wiecie jak wyłączyć “informację” o tym, że witryna (dowolna) chce wysyłać mi powiadomienia?

Nie chcę żadnych powiadomień, mam je wyłączone w ustawieniach, a ciągle pojawia się ta irytująca informacja, że muszę je włączyć, bo “witryna chce”.

https://www.google.pl/search?q=edge+disable+notifications

Turn off Windows 10’s pushy Edge notifications

• Step 1: Click inside the search box and type notifications .
  • Step 2: Click Notifications & actions settings.
  • Step 3: Scroll down a bit to the Notifications section, then disable (i.e., toggle off) the setting for Get tips, tricks, and suggestions as you use Windows.

No fajnie tyle, że…

Chyba nie da się tego zrobić globalnie, można wyłączyć tylko dla poszczególnych stron. Chyba że jakimś dodatkiem.

1 polubienie

U mnie nie ma powiadomień w EDGE. Sam już nie wiem dlaczego :slight_smile: Mam wyłączone wszystkie rodzaje powiadomień w ustawieniach systemu a dodatkowo używam uBlock Origin dla EDGE.
ps. właśnie sprawdziłem, w ustawieniach zaawansowanych EDGE nie ma nawet sekcji powiadomienia:

Masz wirusa :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

Ustawienia zaawansowane > zarządzaj uprawnieniami. Podejrzewam że tam już masz poustawiane zgody(albo blokady) dla najczęściej odwiedzanych witryn, dlatego więcej pytań nie widzisz.

Tak mam jak na zrzucie. Nie mam jednak powiadomień z żadnych innych stron :slight_smile:
2018-09-04_112947

Kliknij “wyczyść wszystko” to powiadomienia się pojawią. No, chyba że faktycznie załatwia to ublock, ale @Radek68 raczej też ma tą wtyczkę.

A w życiu :stuck_out_tongue_winking_eye:

Ale może nie mieć subskrypcji na elementy irytujące:

https://polishannoyancefilters.netlify.com/modules/

2 polubienia

Nie chodzi mi o “obejście” problemu uBlockiem czy innym dodatkiem.

Chciałbym normalnie wyłączyć tę, pojawiającą się co każde wejście czy odświeżenie strony, informację, że mam wyłączone powiadomienia i muszę je włączyć, bo witryna “chce” mi je wysyłać. Bez sensu.

Nie wiem czy się da, dlatego pytam.
Może istotne, nie wiem: Windows 10 v.1803.

Jak dla mnie to Egde pozwala dla pojedyńczych domen, może w 1809 to rozbudują(ktoś testuje…)?

You can’t disable notifications from the browser itself, but you can remove sites that already have access to your notification service in Microsoft Edge

1 polubienie

@Radek68 68

Myślę, że te preferencje witryny są trzymane albo w historii przeglądania albo pamięci podręcznej “cache” przeglądarki (ciasteczka). Jeśli czyścisz jedno i drugie ustawienia nie są zachowywane z sesji na sesję.

@krystian3w
https://polishannoyancefilters.netlify.com/modules/ .

No i to je dobre panie! :smiley:

Hmmm… no dobra, to już wiem. Dzięki @krystian3w.

Dla wyjaśnienia:
To jest kompletnie od dupy strony, :grimacing: ale działa:
Wyłączone powiadomienia powodują wyświetlanie powiadomienia z EDGE, czyli kompletnie bez sensu.
Co zatem zrobić, aby nie było powiadomień? Należy wejść w ustawienia powiadomień i włączyć (zezwolić) EDGE na pokazywanie powiadomień.
Następnie trzeba wejść na stronę i wtedy pokaże się inne okienko:

Czy zezwolić witrynie na wyświetlanie powiadomień? Tak/Nie

Należy kliknąć “Nie” i dana witryna przestaje wyświetlać powiadomienia.
Tak, to jest chore. :wink:

Przecież to logiczne :smiley:

Chyba patologiczne. Konkurencja daje możliwość wykluczenia tych, co nie są rysowane jako pop-up HTML i często przypięte pod serwis do powiadomień - bo twórcy nie odpalą jej na poziomie własnego serwera.