Wiecie jak wyłączyć “informację” o tym, że witryna (dowolna) chce wysyłać mi powiadomienia?
Nie chcę żadnych powiadomień, mam je wyłączone w ustawieniach, a ciągle pojawia się ta irytująca informacja, że muszę je włączyć, bo “witryna chce”.
Wiecie jak wyłączyć “informację” o tym, że witryna (dowolna) chce wysyłać mi powiadomienia?
Nie chcę żadnych powiadomień, mam je wyłączone w ustawieniach, a ciągle pojawia się ta irytująca informacja, że muszę je włączyć, bo “witryna chce”.
https://www.google.pl/search?q=edge+disable+notifications
Turn off Windows 10’s pushy Edge notifications
No fajnie tyle, że…
Chyba nie da się tego zrobić globalnie, można wyłączyć tylko dla poszczególnych stron. Chyba że jakimś dodatkiem.
U mnie nie ma powiadomień w EDGE. Sam już nie wiem dlaczego Mam wyłączone wszystkie rodzaje powiadomień w ustawieniach systemu a dodatkowo używam uBlock Origin dla EDGE.
ps. właśnie sprawdziłem, w ustawieniach zaawansowanych EDGE nie ma nawet sekcji powiadomienia:
Masz wirusa
Ustawienia zaawansowane > zarządzaj uprawnieniami. Podejrzewam że tam już masz poustawiane zgody(albo blokady) dla najczęściej odwiedzanych witryn, dlatego więcej pytań nie widzisz.
Tak mam jak na zrzucie. Nie mam jednak powiadomień z żadnych innych stron
Kliknij “wyczyść wszystko” to powiadomienia się pojawią. No, chyba że faktycznie załatwia to ublock, ale @Radek68 raczej też ma tą wtyczkę.
A w życiu
Ale może nie mieć subskrypcji na elementy irytujące:
Nie chodzi mi o “obejście” problemu uBlockiem czy innym dodatkiem.
Chciałbym normalnie wyłączyć tę, pojawiającą się co każde wejście czy odświeżenie strony, informację, że mam wyłączone powiadomienia i muszę je włączyć, bo witryna “chce” mi je wysyłać. Bez sensu.
Nie wiem czy się da, dlatego pytam.
Może istotne, nie wiem: Windows 10 v.1803.
Jak dla mnie to Egde pozwala dla pojedyńczych domen, może w 1809 to rozbudują(ktoś testuje…)?
You can’t disable notifications from the browser itself, but you can remove sites that already have access to your notification service in Microsoft Edge
@Radek68 68
Myślę, że te preferencje witryny są trzymane albo w historii przeglądania albo pamięci podręcznej “cache” przeglądarki (ciasteczka). Jeśli czyścisz jedno i drugie ustawienia nie są zachowywane z sesji na sesję.
@krystian3w
https://polishannoyancefilters.netlify.com/modules/ .
No i to je dobre panie!
Hmmm… no dobra, to już wiem. Dzięki @krystian3w.
Dla wyjaśnienia:
To jest kompletnie od dupy strony, ale działa:
Wyłączone powiadomienia powodują wyświetlanie powiadomienia z EDGE, czyli kompletnie bez sensu.
Co zatem zrobić, aby nie było powiadomień? Należy wejść w ustawienia powiadomień i włączyć (zezwolić) EDGE na pokazywanie powiadomień.
Następnie trzeba wejść na stronę i wtedy pokaże się inne okienko:
Czy zezwolić witrynie na wyświetlanie powiadomień? Tak/Nie
Należy kliknąć “Nie” i dana witryna przestaje wyświetlać powiadomienia.
Tak, to jest chore.
Przecież to logiczne
Chyba patologiczne. Konkurencja daje możliwość wykluczenia tych, co nie są rysowane jako pop-up HTML i często przypięte pod serwis do powiadomień - bo twórcy nie odpalą jej na poziomie własnego serwera.