Jak wyłączyć komunikat narzędzia konfiguracji systemu?

Witam. Otóż przy okazji wejścia do msconfigu > zakładka Uruchamianie, postanowiłem sprawdzić czy odznaczenie lub zaznaczenie przynajmniej jednego elementu spowoduje jego włączenie lub wyłączenie. I rzeczywiście tak jest.

Ale nie w tym rzecz. Tyle tylko, że po restarcie kompa, wciąż wyświetla się komunikat Narzędzia konfiguracji systemu, który głosi, że będzie się uruchamiał z każdym startem systemu. Chyba, że w zakładce Ogólne msconfigu zaznaczę opcję Uruchamianie normalne - załaduj wszystko - wtedy się wyłączy. I sprawdziłem - rzeczywiście tak jest. Ale ja nie chcę, żeby wszystkie były włączone, a tylko niektóre.

Teraz i przed tą zmianą w zakładce ogólne miałem zaznaczoną opcję Uruchamianie selektywne. A w zakładce Uruchamianie tylko kilka zaznaczonych elementów (pierwsze 7).

I pytanie: Jak wyłączyć ten komunikat, tak żeby wrócić do ustawienia pierwotnego, w zakładce Ogólne na Uruchamianie selektywne, a w zakładce Uruchamianie tylko te 7 spośród wszystkich elementów do zaznaczenia ?

Podaję to na screenie: klik

włącz uruchamianie normalne i użyj ccleanera do tego

Czyli rozumiem, że jeśli w CCleanerze > zakładka Narzędzia > Autostart włączę lub wyłączę elementy, które chcę, oczywiście po włączeniu opcji Uruchamianie normalne, wtedy ten komunikat nie będzie się już pokazywał ?

No, a co jeśli przejdę na Uruchamianie selektywne ?

tak

będzie się pojawiał ten kominikat że system pracuje w trybie selektywnym

Będzie się pojawiał ?.. ale ja właśnie nie chcę żeby ten komunikat się pojawiał!

to ustawiasz uruchamianie normalne żeby się nie uruchamiał

a później grzebiesz w ccleanerze

No dobrze, a jeśli tak zrobię to po restarcie jaka opcja w msconfig będzie zaznaczona w Ogólne ?

w msconfigu masz nic nie zmieniać tylko zostawić uruchamianie normalne

ccleaner nie korzysta z msconfig tylko sam zmienia wartości w rejestrze wiec omija msconfig

2012-09-19_21_03_06_png_300x300_q85.jpg

Opis przy polu wyboru w tym oknie jest nieco mylący - zaznaczenie go spowoduje wyłączenie msconfig ze startu z systemem.

@ deFco247

Raz jeszcze wszedłem do msconfig i z zakładce Ogólne dałem na Uruchamianie selektywne.

W zakładce Uruchamianie , zaznaczyłem te elementy, które chcę i Ok. Pojawił się oczywiście znów ten komunikat.

Tym razem po prostu zaznaczyłem to pole Nie pokazuj tego komunikatu lub uruchom narzędzie konfiguracji systemu podczas uruchamiania systemu Windows.

I po restarcie nie ma komunikatu.

Z pewnością masz rację ten komunikat jest trochę mylący, no bo co ma oznaczać “nie pokazuj więcej tego komunikatu”, oraz jednocześnie “lub uruchom narzędzie ponownie” - to jest jakiś nonsens.

Ale jeszcze raz chcę zapytać na poważnie - nie będzie odtąd na pewno się pojawiał ten komunikat ?

raczej nie

tą opcje musieli dodać w któreś aktualizacji chociaż dawno nie miałem XP to nie pamiętam

Jak nie, jak tak, no przecież faktem jest, że się nie wyświetla już ten komunikat ?

Ja jednak też uważam, że ta opcja na dole komunikatu trochę wprowadza w błąd. Ale przecież to nieważne już.

Nie rozumiem tylko jeszcze co znaczy wyłączenie msconfig z Autostartu , przecież w Uruchom , jak wpisuję msconfig to otwiera się on ? A więc nie jest chyba wyłączony ? Czy jest wyłączony, ale tylko z Autostartu? Nie bardzo rozumiem, proszę o wyjaśnienie.

Pod jaką nazwą w Autostarcie figuruje msconfig?

to jest program do konfiguracji

a uruchamiany podczas startu najpewniej jest przez jakąś usługę svhost która robi jeszcze 30 innych rzeczy więc nie da się namierzyć tego

Naprawdę nie ma możliwości namierzenia tego msconfigu w systemie ?

a na co ci namierzenie tego??

No chcę sprawdzić i potwierdzić, że to co mówił deFco247 jest prawdą. Wszedłem zresztą do Menedżera zadań i widzę tam wiele elementów o nazwie svchost.exe , ale msconfigu tam nie widzę. Czy msconfig jest zawarty w procesie svchost?

nie

ale to okno co się pojawia tak :confused:

Nie, po nic. Chodzi tylko o to, żeby znależć i wiedzieć gdzie, w którym miejscu działa proces msconfig.exe. Rozumiesz, nie msconfig , bo ten jak już wiem na pewno w Autostarcie się nie uruchamia.

Jednakże sam proces msconfig.exe zapewne gdzieś musi figurować, skoro sam msconfig jest włączony, prawda.

To bym chyba musiał to sprawdzić jakimś oprogramowaniem do analizy procesów, w szczególności svchost.exe , który jak sam zresztą zauważyłeś obsługuje bardzo wiele procesów i usług i ma wiele instancji, w tym tych z Autostartu. Więc być może proces msconfig.exe jest obsługiwany przez ten właśnie proces ?

Takim programem może być np. Comodo Cleaning Essential.

A może ty znasz jakieś programy do tego celu ??, podaj jakieś.

sam msconfig to jest programik do konfiguracji

a to okno co się na poćżatku pojawia musi być gdzieś w svhostach

tylko że on się najpewniej nie nazywa msconfig (Microsoft System Configuration Utility)

http://pl.wikipedia.org/wiki/MSConfig

No dobrze to już wiem, ale jakim narzędziem, softem to mogę sprawdzić ?

Może jest rzeczywiście pod inną nazwą, lub o czym też czytałem może być, ale niewidoczny.

Może jakiś bardziej zaawansowany soft by to wykrył i namierzył ?