Posiadam laptopa Lenovo, zaraz po włączeniu pojawia się firmowe logo Lenovo przez 5 - 8 sekund. Czy jest możliwość wyłączenia logo Lenovo zaraz po włączeniu laptopa?.
W BIOS’ie nie znalazłem opcji, która by to umożliwiała jedynie tylko że są dwie opcje do wyboru w Boot Mode takie jak
Raczej się nie da.
A te opcje na obrazkach powyżej nie odnoszą się do tego, co się wyświetla na ekranie, a są to opcje trybu uruchamiania systemu - legacy z dysku MBR, natomiast UEFI z dysku GPT.
To jest podnoszone przez blob EFI pokryty Secure Boot. Jeżeli nie ma tego w BIOS, to identyfikator wizualny może zmienić jeszcze system operacyjny - ale w ramach swojego loadera. Samodzielna zmiana złamie Secure Boot.
Podejrzewam, że tu chodzi o logo wyświetlane jeszcze przed startem czegokolwiek z dysku, czyli wyświetlane bezpośrednio z BIOS (czy jak tam zwał), równie dobrze i bez jakiegokolwiek dysku w komputerze.
Nie ma możliwości wyłączenia logo ale wyłącz PXE Boot to LAN. Jest to zbędna opcja, która wydłuża proces uruchamiania - za jej pomocą możesz uruchomić komputer z sieci LAN, bez posiadania żadnego lokalnego magazynu danych typu HDD/SSD/USB/CD/DVD.
Podejrzewam że w twoim przypadku właśnie ona powoduje długie wyświetlanie logo - BIOS szuka aktywnej karty sieciowej i serwera z danymi które pozwolą uruchomić system ale ich nie znajduje.
Czasem też to ukrywają w funkcjach Wake of LAN, więc jak często czymś innym włączasz komputer np. smartfonem to tam też warto zablokować sprawdzanie LAN za systemem do uruchomienia.
Rzuciłem te screeny BIOS’u z racji że szukając przed napisaniem postu jak wyłączyć logo Lenovo cząstkowe informacje że można wyłączyć poprzez te opcje, nic więcej nie znalazłem odnośnie tego.
Zawsze to coś.
Wydaje mi się że możesz też spróbować wyłączyć USB Boot, tak dla testu, chociaż różnica będzie pewnie mniej zauważalna. Będziesz tylko musiał pamiętać żeby ją włączyć jak będziesz chciał zabootować z pendrive’a instalkę systemu czy czegokolwiek innego.