Dla mnie wpisywanie hasła czy pinu od premiery Windowsa 10 bardzo irytuje. Jak wyłączyć to cholerstwo raz na zawsze? Żadne “poradniki” z neta nie działają.
Dokładnie tak samo jak w poprzednich: netplwiz
czyli ? dokładniej proszę ? - no chyba, że się nie da.
Jeżeli jesteś zalogowany do konta Microsoft to zdaje się, że musisz używać logowania bezwzględnie. Wymóg nie ma miejsca gdy działasz na koncie lokalnym i w tedy taki
powinien działać.
Przechodzimy do Pulpitu, po czym wciskamy kombinację klawiszy Windows+R. Uruchomi to małe okienko o nazwie Uruchamianie. W pasku adresu znajdującym się w tym oknie wpisujemy netplwiz oraz zatwierdzamy klawiszem Enter.
Zostanie uruchomione okienko Konta użytkowników, w którym odznaczamy opcję Aby używać tego komputera, użytkownik musi wprowadzić nazwę użytkownika i hasło. Następnie klikamy przycisk Zastosuj.
W okienku Logowanie automatyczne musimy uzupełnić dane, które zostaną automatyczne wprowadzone przy logowaniu się do systemu. Wprowadzamy więc dane do logowania na naszego użytkownika, po czym klikamy przycisk OK oraz przycisk OK w oknie Konta użytkowników. Gotowe! Teraz nasz system będzie logował się automatycznie.
Powtórzę - to działa jak używasz konta lokalnego. Jak logujesz się za pomocą konta Microsoft - a jest ono wymagane do działania sklepu i synchronizacji to ten manewr nie działa:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/14064/windows-8-sign-in-to-windows-without-password
Link dotyczy 8.1, ale na W10 działa to tak samo.
Ja tam wolę:
control userpasswords2
Do kont lokalnych.
netplwiz działa też z kontem MS
Konto jest wymagane, ale nie logowanie się za jego pomocą.
Ja nigdzie nie używam logowania do systemu za pomocą konta Microsoft, a samego konta i owszem. Właśnie choćby do sklepu, poczty czy OneDrive.
O właśnie, zapomniałem o netplwiz ale i tak tam jest sporo pogmatwane… musiałem nieźle pokombinować żeby się udało bezpośrednio odpalać lapka na pulpit. Najpierw zmiana konta z microsoftu na lokalne, potem jakieś hasła… po trzeciej próbie sam się zalogował bez potrzeby neta ale się udało
dzięki za pomoc. Kiedyś zrobiłem sobie bałagan w netplwiz ale udało się doprowadzić wszystko do ładu
Adres email konta MS i hasło oraz potwierdź hasło, mi jakoś działa po tej operacji autologowanie.
Przecież napisałem wyżej, że poradziłem sobie z problemem… Żaden mail, żadne hasło do maila…
Ja napisałem, że tak robi się w przypadku kont MS, jak domyślnie użytkownik to MSA.