Jak wyłączyć metro boot menu

Witam. Mam dwa systymy windows na laptopie, windows 7 i 10. podczas przełączania systemu uruchamia się klasyczne boot menu, natomiast jak wyłącze całkiem laptopa i ruchomie ponownie uruchamia się metro boot menu (takie na niebieskim tle). Jak to zmienić by uruchamiało się cały czas klasyczne boot menu ?

To oznacza, że istnieją dwie partycje System Reserved i/lub jeden z systemów jest zainstalowany w trybie legacy, a nie UEFI. Czy tak jest?

1 polubienie

A jak to sprawdzić ? Wcześniej nie było tego metro boot menu. Pojawiło się niedawno, nie wiem dlaczego.

Wejdz w win 10 w wiersz polecenia (administrator) i wpisz
bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy enter i restart systemu
Powinno zadziałać

1 polubienie

Już tak wpisałem bo znalazłem taką porade na google, ale nie zadziałało, dalej jest metro boot menu.

Pobierz program Easy BCD:

Zainstaluj go na Win7. Po instalacji uruchom jako administrator. Potem wybierz kolejno:
BCD Backup/Naprawa, po prawej na górze zaznacz “Odtwórz/napraw pliki startowe” i kliknij “Wybierz akcję”. Potwierdź, jeśli zapyta, potem restart i powinno być git. Ja mam obok Win10 Ubuntu i jak podczas jakichś aktualizacji Grub zastąpi mi klasyczne boot menu od Windowsa, to wykonuję taką naprawę plików startowych. Napisz, czy pomogło.

Czytaj od początku. No i patrz uważnie.

A próbowałeś w Easy ustawić jako domyślny win 10 i sprawdzić jak to zadziała.

U mnie nie zadziałało, dalej uparcie ładuje się metro boot loader.

To spróbuj zainstalować EasyBCD na Win10 i wykonać to samo, co opisywałem wyżrj. Na Win7 odinstaluj EasyBCD.

Zrobiłem tak jak napisałeś i dalej metro boot … To metro boot pojawia się jak z pozycji windows 10 wyłącze laptopa, natomiast jak wyłącze laptopa z pozycji win 7 to wskakuje klasyczne menu boot.

To w takim razie wychodzi na to, iż masz dwie partycje rozruchowe - tak, jak ktoś wyżej napisał. W jakiej kolejności instalowałeś systemy? Najpierw starszy, a potem nowszy? Tak powinno być.

Zrób jeszcze raz w win 10 ale tym razem wpisz jako admin polecenie.

bcdedit /set “{current}” bootmenupolicy legacy.