Witam. Jak wyłączyć w Windows10 tworzenie System Volume Information na dyskach zewnętrznych
Nie wyłączysz tego folderu dla partycji NTFS, niezależnie czy jest ona utworzona na dysku zewnętrznym czy wewnętrznym. Katalog można usunąć w przypadku partycji exFAT oraz FAT32 utworzonych na dyskach zewnętrznych. Natomiast jego rozmiar można ograniczyć przez:
- wyłączenie opcji przywracania systemu/plików dla tej partycji lub zmniejszenie maksymalnej przestrzeni, z której może korzystać ten mechanizm na tej konkretnej partycji,
- wyłączenie indeksowania plików i katalogów dla tej partycji (niezalecane dla dysków HDD, gdyż znacząco wydłuży np. proces wyszukiwania danych),
- wyłączając Shadow Copy (Poprzednie wersje plików) dla danych na tej partycji.
Ogólnie to jest folder systemowy, stworzony w jakimś celu. Nie bez powodu zasób ten jest ukryty, a dostęp do niego jest zablokowany użytkownikom i programom.
Gdzie to wyłączyć?
Indeksowanie wyłączasz we właściwościach dysku/partycji:
Jeżeli chodzi o przywracanie systemu to: Ten komputer → Właściwości → Ochrona systemu. Zaznaczasz dysk i klikasz przycisk Konfiguracja. Tutaj możesz zmniejszyć limit miejsca lub wyłączyć całkowicie przywracanie systemu. Ogólnie domyślnie ta opcja włączona jest tylko dla partycji, na której zainstalowany jest system Windows.
Opcja Shadow Copy (Poprzednie wersje plików) standardowo jest wyłączona.
Przetestuj to:
Tylko w Windowsie. Linux te „dodatki” i „zabezpieczenia” olewa.
Oczywiste, bo niby na co Linuksowi ten katalog
Ja mam Linuxa i Win10. Ale wkurza mnie to jak np.na pendrivie tworzy mi ten folder.