Jak wyłączyć tworzenie punktów przywracania?

Jak zmusić MS Windows 11 do zaprzestania tworzenia punktów przywracania? Mam…
image
…mimo to dalej tworzy. Zajmuje miejsce na dysku. Wiem, że mogę skorzystać z konfiguruj - dalej usuń. Tyle, że nie po to regularnie tworze obrazy partycji, by przy awarii ratować system z śmiesznych jego punktów przywracania.

Jest sposób, by skuteczniej zasugerować Windowsowi, aby nie tworzył punktów przywracania?

Już chyba zostało wyłączyć Kopiowanie woluminów w tle (Volume Shadow Copy).

W CMD jako administrator:

sc query vss
net stop vss
sc config vss start= disabled

…usługa jest u mnie już wyłączona

Wyłączyłeś przywracanie systemu na wszystkich partycjach? Na zdjęciu widać tylko trzy.

Jeśli wszędzie jest wyłączone to nie ma prawa nic tworzyć. Skąd wiesz, że punkty dalej są tworzone?

A skąd wiesz, że tworzy, skoro mówi, że nie tworzy? :slight_smile:

Na wszystkich usługa jest wyłączona.

Nie lubię być traktowany jako idiota, ale odpowiem:
Po pierwsze używam takiego programu jak SpiceSniffer 2, który to graficznie pokazuje mi, że pliki zajmują dość sporo miejsca (mam ustalone 2% (i wyprzedzę sugestię - nie można ustawić na zero))
Po drugie…

…system Windows sam twierdzi, że utworzył obraz i zajmuje ponad 771MB (potrafi zająć ponad 4GB)
Po kliknięciu klawisza „Usuń” przestrzeń na dysku zostaje zwolniona - tyle, że Windows jest uparty i punkty tworzy w kółko.

Przy takim poziomie uprzejmości (częstym u ciebie) możnaby odpowiedzieć „więc się tak nie zachowuj”, ale nie zrobię tego, bo jestem na to zbyt miły (choć przede wszystkim chodzi o to, że forum na kiju nie jest warte zaangażowania emocjonalnego w życiu - polecam wzorowanie się na mnie w kwestii tej postawy).

Nigdzie nie pokazałeś, o które pliki chodzi. Wspomniałeś jedynie, że korzystasz z ultra-zaawansowanych narzędzi do dbania o 9GB na dysku (szalenie przydatna postawa w 1999) i założyłeś że poprawnie je odczytujesz. Jak ktoś zakłada, że jest nieomylny, to każde podstawowe i uzasadnione pytanie diagnostyczne zadane nie tylko przeze mnie będzie udawał za zamach na ego. Powód jest tylko jeden: przerost ego. W pewnym wieku ego trzeba badać regularnie.

Oto dokumentacja: Restore points - Win32 apps | Microsoft Learn

Są punkty przywracania robione w ramach przywracania systemu (automatic restore point) oraz gdy system zostanie poproszony o to przez API: Nested Calls to SRSetRestorePoint - Win32 apps | Microsoft Learn

Odpowiada za to VSS. Istniejące punkty przywracania, wraz z opisem pochodzenia wyświetli ci Get-ComputerRestorePoint (Microsoft.PowerShell.Management) - PowerShell | Microsoft Learn.