Jak wyłączyć uruchomianie podczas gier na pełnych obrotach wentylatorów?

Posiadam komputer Predator od firmy Acer i podczas grania w gry dowolne, komputer na pełnych obrotach zaczyna uruchamiać wentylatory i tak strasznie buczy. Na początku myślałem, że zaraz się komputer wyłączy, bo coś w stylu przegrzania, ale już tak się zaczęło dziać po zakupie i na systemie operacyjnym Windows 10, aktualnie jest Windows 11 zaktualizowany. Szukałem w ustawieniach tam było tryb gry, ale nie wiem czy oto chodzi, bo tam nic nie ma wyjaśnione. Posiadam jeszcze wgrany przez firmę Acer program o nazwie: „Killer control center” i tam można też wyłączyć tryb gry, oraz może są jakieś dodatkowe opcje w ustawieniach niestandardowych w opcji „sterowania wentylatorami” w programie PredatorSense, nie wiem czy tam mogę wyłączyć te opcje, mianowicie pełne wentylatory podczas grania, bo po prostu boje się, że coś popsuje i nie będą mi działać gry, albo, że się już komputer nie uruchomi. Może istnieje inny powód uruchomienia na pełnych obrotach wentylatorów podczas gier, nie jest to na pewno sprawa złośliwego oprogramowania, bo jak pisałem już wcześniej dzieje się to już po zakupie. Jak wyłączyć uruchomianie podczas gier na pełnych obrotach wentylatorów?

Podczas wymagających gier, wszystkie laptopy włączają wentylatory prawie lub na maxa, żeby dobrze chłodzić procesor i kartę grafiki.
Więc to jest „normalna” sprawa, że w czasie grania siedzisz nad „suszarką”.
Sztuczne zwolnienie wiatraków da ci tylko tyle, że komp będzie się przegrzewał i wyłączał.
Chyba, że grasz w jakieś naprawdę mało wymagające gierki a wiatraki szaleją, sprawdź wówczas jakie temperatury masz na karcie grafiki i procesorze, bo jeśli niskie, to faktycznie wiatraki powinny działać „na pół gwizdka”.
Z reguły laptop sam „dobiera” optymalne obroty, więc pewnie tak samo jest u ciebie.
Zapodaj jeszcze tytuły gierek, to może będzie coś więcej można stwierdzić.

Gra nazywa się Trackmania i tylko w nią na razie gram.

Sprawdzić można starszą wersję gry:

Może istnieje inny powód uruchomienia na pełnych obrotach wentylatorów podczas gier

Tym powodem jest fizyka… Na miedzi masz straty energii rzędu 70% i to jest to ciepło, które musisz wyprowadzać z CPU i GPU żeby się nie usmażyły. Są różne systemy chłodzenia m.in takie z wiatrakami i blachą. :stuck_out_tongue: Jak się doczekasz procesorów optycznych to nie będzie wtedy żadnego chłodzenia.

Dodatkowo, im bardziej usrane kurzem elementy chłodzenia, tym musi być wydajniejsze (a więc np. wiatrak musi się szybciej kręcić aby nadążać).

Jeśli to jest ta gra * Zalecane:

• Intel Core i5-4690K 3.5 GHz / AMD Ryzen 5 1500X 3.5 GHz
  • 8 GB RAM
  • karta grafiki 4 GB GeForce GTX 970 / 8 GB Radeon RX 480 lub lepsza
  • Windows 10 64-bit
    To spokojnie…wentylatorki będą szumieć i buczeć, więc nie przejmuj się.
    Podczas grania najlepiej przełączaj laptopa w tryb gry w tych aplikacjach, ponieważ wówczas system wyłącza zbędne procesy obciążające lapka podczas gry, wydajność ustaw na normalną jeśli gry nie są bardzo wymagające, jeśli są to możesz ustawić na wysoką a ustawienia wiatraków zostaw na automatycznych, system sam będzie je monitorował i ustawiał w zależności od obciążenia i temperatur.

Gorzej jak mu buczenie przeszkadza nawet na słuchawkach:

• dokanałowych/dousznych
  • nausznych zamkniętych
  • z marnym wyciszaniem szumów z zewnątrz (tzw. aktywne)

Bez przesady - ja siedzę na Lenovo Legion i oczywiście szumi lapek w grach, jednak w słuchawkach jakichkolwiek w ogóle to nie stanowi problemu a nawet bez.
Chociaż już MSI Thin to bez słuchawek lekko wkurzająco wyje…a ma nową pastę i wiatrak.

Ten laptop tak ma, że jest głośny. Jeśli masz go już jakiś czas, to warto byłoby go przeczyścić.
Jaki model Predtaora?

To nie laptop tylko komputer stacjonarny, jeśli chodzi o model to jest to Predator PO3-630.

To w takim razie wymień obudowę na mniej choinkową, a bardziej użytkową. Z tego co widzę, to za „przeciąg” odpowiada jeden wentylator dmuchający do środka i 3 wyciągające: nad prockiem, karty i zasilacza. Jednym słowem brakuje powietrza, co możesz łatwo sprawdzić: zdejmij panel boczny i zobacz, czy temperatury i hałas nie spadną. :wink:

Łooo panie… w sumie to nie wiem. Jak patrzę, to może być CPU, może być GPU, może być zasilacz i może być wentylator z obudowy.
Tak naprawdę musisz się zorientować, co ci szumi najbardziej. Te komponenty się będą grzać i tu nie ma cudów, będzie szumieć w jakimś tam zakresie.
Za darmo możesz wykonać undervolting i skręcić w dół zegary karty graficznej i cpu, o ile nie potrzeba ci pełna wydajność.