zna je chyba każdy, ale nie o to chodzi, aby wszystkie HDD tak samo się wyłączały.
Chciałbym wyłączać (np. po minucie) konkretny HDD, a inne pozostawiać stale włączone.
Czy jest taka możliwość? Jeśli tak, to jak to osiągnąć?
Jeśli to HDD, to odpal Victorię i w ustawieniach (w menu na górze zobacz), sprawdź czy ten dysk ma i czy można aktywować uśpienie. Niektóre HDD mają takie opcję wbudowane i da się nimi sterować. Jak, brak, to będzie nieaktywne i wtedy trzeba od strony kontrolera kombinować. Można np. zrobić skrypt który wyłączy sterownik urządzenia, nie jestem pewien czy wyłączy silnik, ale warto sprawdzić. Przychodzi mi do głowy jeszcze polecenie mountvol działa podobnie jak w Linuksie, może się nada, przełącznik /p po nazwie dysku.
Myślę, że trochę zależy od samego dysku i kontrolera. Do wypróbowania (nie wiem jak to się sprawuje na nowych systemach, od 10 w górę). : revoSleep, HotSwap! , HDDScan ,
No i u mnie to nie działa.
Może inaczej: czy sam Windows umożliwia ustawienie tego tylko dla wszystkich dysków, czy jednak można to ustawić dla konkretnego HDD? Nie wiem, np. w rejestrze?
Sam windows nie. Możesz próbować z tymi programami które ci podałem. Da się też poleceniem. Można sobie zrobić po prostu skrypt i dodać, żeby ci się włączał po minucie od startu systemu, czy tam innego wyzwalacza.
Mozna ustawić uspienie poprzez Rejestr ale będzie to dotyczyć wszystkich HDD
Jest podobno możliwośc poprzez aplikację CrystalDiskInfo ale czy to działa?
P.S.
Jeszcze jedna ciekawostka ale to działa tylko na dyskach SATA, osobiście nie sprawdzałem.
Czytamy od Jak całkowicie zamknąć dysk wewnętrzny
Niby tak ale to wiąże się z niskopoziomowym wywołaniem DeviceIoControl. Wykorzystując IOCTL_STORAGE_EJECT_MEDIA które dla dysku wewnętrznego zadziała jak uśpienie a dla zewnętrznego jako odłączenie.
Suma sumarum musiałbyś sobie napisać w jakimś języku programowania obsługę.
Albo szukać maleństwa bo pewno ktoś już naklepał takiego cudaka. Bo może to raptem 50 linii kodu.
Opcja wyłączania dysku (jak wysuwania USB) odpada, bo to nawet nie jest erzac, jeśli dla ponownego dostępu trzeba restartować system.
Potestuję co nieco, no ale to wtedy, gdy będę miał trochę więcej czasu na to.
Dziękuję za porady.