Jak wyłączyć wyciszenie na początku dźwięków (efekt fade-in) w Windows 10?

windows10

(Abrimaal) #1

Windows nie odtwarza plików audio od samego początku, a krótszych od sekundy wcale nie słychać.
Stało się to nagle, gdy kombinowałem z połączeniem PC, sprzętu audio i słuchawek bluetooth w jedną sieć.
Nie dotyczy to tylko sygnału przez router WiFi czy bluetooth, przez kabel audio jest takie samo wyciszenie.
Domyślam się, że przypadkiem włączyłem jakiś efekt w Windows, czy którymś z programów, który zmienił ustawienia dla całego systemu.
Używam Windows Media Player, Winamp, edytora WavePad, ale też playerów video czy gier. Nie wiem który mógł zmienić ustawienia.
W jaki sposób wyłączyć wszystkie efekty w Windows i nie pozwolić aplikacjom na ich modyfikację?


(Dimatheus) #2

Hej,

Uruchom aplet dźwięku, zakładkę Odtwarzanie, zaznacz domyślną kartę i pokaż na screenach zakładki, które pojawią się po kliknięciu Właściwości. Podaj też, jaką posiadasz kartę dźwiękową i jakie zainstalowane do niej sterowniki.

Pozdrawiam,
Dimatheus


(Abrimaal) #3

Był standardowy sterownik Microsoft od Windows 10. Wszystko chodziło dobrze, oprócz tego ściszenia na początku i automatycznej detekcji źródeł dźwięku.
Podłączane jedno urządzenie wyłączało drugie. Nie dało się odtwarzać np. z aplikacji typu media player i wejścia Line In jednocześnie. Poza tym słuchawki bluetooth, raz łączyły się natychmiast, innym razem po kilku próbach. Teraz wcale.
Podam link do innego tematu, gdzie dokładniej opisałem konfigurację sprzętu i problemy.

Temat zacząłem 6 lat temu, więc dopiero od miejsca gdzie są screenshoty, jest aktualny, dla Windows 10.
Sterownik Realtek, który zainstalowałem sprawia jeszcze większe problemy niż oryginalny.


(Dimatheus) #4

Hej,

  • A jaka to dokładnie płyta główna?
  • Jaką wersję sterowników Realteka instalowałeś?

Pozdrawiam,
Dimatheus


(Abrimaal) #5

Płyta główna dokładnie wg faktury ze sklepu to
MSI H110M PRO-VD PLUS s1151 H110 2DDR4 USB 3.1 uATX
CPU Intel Core I5-6500

Sterownik instalowałem ten
Realtek_audio_0009-64bit_Win7_Win8_Win81_Win10_R282

Tak jak opisałem w zlinkowanym wyżej temacie, wszystko dało się ustawić. Odinstalowałem sterownik, przywróciłem fabryczne ustawienia, zresetowałem słuchawki. Zainstalowałem Realtek jeszcze raz i po ustawieniu w ten sposób, podstawowy zestaw gra tak jak chciałem. Sygnał idzie jednocześnie na głośniki i na słuchawki.

A co dotyczy tego tematu, przy edycji nie ma żadnych ściszeń, odtwarzane są nawet pojedyncze trzaski. Duże pliki wav po kilkadziesiąt MB też nie sprawiają problemu przy edycji.

Nie wiem, jaka będzie reakcja po podłączeniu czegoś do wejścia Line in. Na razie nie potrzebuję.


(Dimatheus) #6

Hej,

Wygląda na to, że na pewno sterowniki zainstalowały się poprawnie, bo złącza karty dźwiękowej noszą poprawne nazwy. :slight_smile: A skoro wszystko teraz działa poprawnie, nie ma co zmieniać.

Pozdrawiam,
Dimatheus