Jak wyłączyć/zablokować alerty pogodowe RCB?

O, to, to!

Czyli 9/10 ma „Uwaga!” a czasem zapomną.

I czy zgłaszanie spamu leci na serwer MS/Lumii/Nokii?

SMS 5,40 rano. burze i wichury. -/telefon z klawiszami/. A lampa świeci jak świeciła.

No i nie ma nic do rzeczy dotarł na twój cegłofon, nie zablokowałeś go na czas.

Z RCB jest o tyle problem, że za ich otrzymywanie jest odpowiedzialny komponent „Alerty bezpieczeństwa” (com.android.cellbroadcastreceiver.module)
Ma spore uprawnienia przyznane „by default”:

#dumpsys package com.android.cellbroadcastreceiver.module ``` Packages: Package [com.android.cellbroadcastreceiver.module] (eff5f8c): userId=10207 pkg=Package{42086d5 com.android.cellbroadcastreceiver.module} codePath=/apex/com.android.cellbroadcast/priv-app/CellBroadcastApp resourcePath=/apex/com.android.cellbroadcast/priv-app/CellBroadcastApp legacyNativeLibraryDir=/apex/com.android.cellbroadcast/priv-app/CellBroadcastApp/lib primaryCpuAbi=null secondaryCpuAbi=null versionCode=300000000 minSdk=29 targetSdk=30 versionName=R-initial splits=[base] apkSigningVersion=3 applicationInfo=ApplicationInfo{42086d5 com.android.cellbroadcastreceiver.module} flags=[ SYSTEM HAS_CODE ALLOW_CLEAR_USER_DATA ALLOW_BACKUP KILL_AFTER_RESTORE ] privateFlags=[ PRIVATE_FLAG_ACTIVITIES_RESIZE_MODE_RESIZEABLE_VIA_SDK_VERSION ALLOW_AUDIO_PLAYBACK_CAPTURE DEFAULT_TO_DEVICE_PROTECTED_STORAGE DIRECT_BOOT_AWARE PRIVILEGED PRIVATE_FLAG_ALLOW_NATIVE_HEAP_POINTER_TAGGING ] forceQueryable=false queriesPackages=[] dataDir=/data/user_de/0/com.android.cellbroadcastreceiver.module supportsScreens=[small, medium, large, xlarge, resizeable, anyDensity] timeStamp=2009-01-01 01:00:00 firstInstallTime=2009-01-01 01:00:00 lastUpdateTime=2009-01-01 01:00:00 signatures=PackageSignatures{8ac7eea version:3, signatures:[43019e75], past signatures:[]} installPermissionsFixed=true pkgFlags=[ SYSTEM HAS_CODE ALLOW_CLEAR_USER_DATA ALLOW_BACKUP KILL_AFTER_RESTORE ] requested permissions: android.permission.RECEIVE_SMS: restricted=true android.permission.RECEIVE_EMERGENCY_BROADCAST android.permission.READ_PRIVILEGED_PHONE_STATE android.permission.MODIFY_PHONE_STATE android.permission.DISABLE_KEYGUARD android.permission.VIBRATE android.permission.INTERACT_ACROSS_USERS android.permission.MANAGE_USERS android.permission.DEVICE_POWER android.permission.GRANT_RUNTIME_PERMISSIONS_TO_TELEPHONY_DEFAULTS android.permission.START_ACTIVITIES_FROM_BACKGROUND android.permission.READ_CELL_BROADCASTS: restricted=true android.permission.READ_SMS: restricted=true android.permission.HIDE_NON_SYSTEM_OVERLAY_WINDOWS com.android.cellbroadcastservice.FULL_ACCESS_CELL_BROADCAST_HISTORY android.permission.READ_PHONE_STATE install permissions: android.permission.READ_PRIVILEGED_PHONE_STATE: granted=true android.permission.MANAGE_USERS: granted=true android.permission.DISABLE_KEYGUARD: granted=true android.permission.INTERACT_ACROSS_USERS: granted=true android.permission.START_ACTIVITIES_FROM_BACKGROUND: granted=true android.permission.HIDE_NON_SYSTEM_OVERLAY_WINDOWS: granted=true android.permission.VIBRATE: granted=true android.permission.RECEIVE_EMERGENCY_BROADCAST: granted=true com.android.cellbroadcastservice.FULL_ACCESS_CELL_BROADCAST_HISTORY: granted=true android.permission.MODIFY_PHONE_STATE: granted=true User 0: ceDataInode=1909057 installed=true hidden=false suspended=false distractionFlags=0 stopped=false notLaunched=false enabled=0 instant=false virtual=false overlay paths: /system/product/overlay/AccentColorOcean/AccentColorOceanOverlay.apk /system/product/overlay/NavigationBarMode3Button/NavigationBarMode3ButtonOverlay.apk /system/product/overlay/IconPackFilledAndroid/IconPackFilledAndroidOverlay.apk runtime permissions: android.permission.READ_SMS: granted=true, flags=[ SYSTEM_FIXED|GRANTED_BY_DEFAULT|RESTRICTION_SYSTEM_EXEMPT|RESTRICTION_UPGRADE_EXEMPT] android.permission.RECEIVE_SMS: granted=true, flags=[ SYSTEM_FIXED|GRANTED_BY_DEFAULT|RESTRICTION_SYSTEM_EXEMPT|RESTRICTION_UPGRADE_EXEMPT] android.permission.READ_PHONE_STATE: granted=true, flags=[ SYSTEM_FIXED|GRANTED_BY_DEFAULT|REVOKE_WHEN_REQUESTED] android.permission.READ_CELL_BROADCASTS: granted=true, flags=[ SYSTEM_FIXED|GRANTED_BY_DEFAULT|RESTRICTION_SYSTEM_EXEMPT|RESTRICTION_UPGRADE_EXEMPT] disabledComponents: com.android.cellbroadcastreceiver.CellBroadcastListLauncherActivity ```

Nie można zabrać mu uprawnień nawet mając w ADB roota ze względu na flagi i SELinux.
#pm revoke --user 10207 com.android.cellbroadcastreceiver.module android.permission.RECEIVE_SMS nie przynosi skutku, nawet z UID roota.

A jak nie mam androida>?

Nie ma znaczenia co masz. Możesz mieć najbardziej gówniany telefon albo najbardziej wypasiony a i tak otrzymasz to powiadomienie. Wystarczy tylko to by działał w jakiejkolwiek sieci na terenie Polski. Wysyłanie alertów RCB ciąży na operatorach przez ustawę która reguluje Prawo Telekomunikacyjne. To jest ich po prostu obowiązek a złamanie jego pewnie wiązałoby się z surowymi karami finansowymi lub nawet utratą koncesji.

Alert RCB numer: 25378722

Właśnie przed chwilą zablokowałem alerty ale nie wiem czy skutecznie. Muszę poczekać aż żona albo syn dostaną alerty to wtedy dowiem się czy blokada działa. Nie wiem ile czasu to zajmie.

Każdy mobilny system ma odpowiednik tej usługi, nawet stara Nokia.

Dlatego po prostu wyciszam na noc

Są tylko dwie skutecznie metody wyłączenia alertów.

• wyłączyć telefon
  • włączyć tryb samolotowy.

Niestety obie mają wadę - telefon staje się bezużyteczny. Zwłaszcza w pierwszej metodzie.

Zaraz wyjdzie, że wystarczy iść w jakiś ukraiński roaming na nierejestrowanej karcie jak znajomi i instytucje się nie połapią, że rozmowa kosztuje jak markowy chleb (np. około 8 polskich złotych) z „klientem/petentem”.

Ukraina raczej nie boi się utraty polskiej koncesji.

Ja to wrzuciłem do spamu i nic do mnie nie przychodzi. Nie ma nawet powiadomień, że otrzymałem wiadomość, która trafiła do spamu

W ajfonie mam taką opcję jak „ukryj alerty”:

„krystian3w” Wpierw sprawdź z jakiego numeru przychodzą alerty i wtedy po tym fakcie śmiej się ile Ci się podoba. Pozdrowienia.

I tak trzeba się cieszyć, że nie wysyłają informacji o stwierdzonych nieprawidłowościach po aktualizacjach Windows 10 Home™, na przykład:

LOL : )

I to naprawdę przeszkadza? A jak włączysz TV i 15 minut reklam to może być. W radiu tez nie przeszkadza. YT, reklamy, FB, Twitter i co tam jeszcze, reklamy.
Byle apka w smartfonie, reklama i nie przeszkadza a alert przeszkadza bo piorun miał walnąć obok mnie a walnął 20 km dalej. Alert o ukrywającym się uzbrojonym mordercy który zabił trzy osoby przeszkadza, bo to „dziadek”, wiec co mi zrobi. Reklama byle czego nie.

Po wydarzeniu w którym ucierpiały dzieciaki na jakimś obozie kilka lat temu dmuchają na zimne.

@anon93960605 - to cię zaskoczę. Nie mam i nigdy nie miałam ani radia, ani tv. Natomiast internet przeglądam głównie na lapku, gdzie mam uBlocka i żadnych reklam nie widuję. No czasem, z rzadka jakaś się pojawi, to od razu ją blokuję.
A co do mordercy, to ok, akurat takie komunikaty są rzadkie i może faktycznie jakoś to pomoże go schwytać. Nie moja wina, że jakiś nadgorliwy modek dopisał mi terroryzm w tytule tematu :stuck_out_tongue: Mi chodziło o te pogodowe i np. o wyborach. Sms-y przychodzą do mnie gł. w jakichś ważnych sprawach, bo ten nr podaję różnym instytucjom i np. piszą do mnie ze spółdzielni mieszkaniowej itp. Ze znajomymi to raczej gadam na Signalu lub MS. Tak więc irytuje mnie, że jakiś głupi sms o burzy odrywa mnie od zajęć, bo większość czasu spędzam w domu i nie noszę telefonu przy sobie po mieszkaniu.
Mam nadzieję, że następnym razem nie będę ci się musiała tłumaczyć, tylko ruszysz trochę mózgownicą, że nie każdy prowadzi taki sam tryb życia jak ty

1 polubienie