Jak wyśrodkować napis na stronie?


(Darom82) #1

Mam do Was dwie prosby:

  1. Mam taki napis na mojej stronce:

Your comment was added**** Return to comment viewer

Jak ten powyzszy kod przerobic tak, zeby napis Your comment was added, Return to comment viewer był na srodku strony ?

I żeby linka nie podkreslalo w drugiej linijce ? CZy moze ktos mi pomoc w tym ?

  1. Sprawa druga jest taka, ze mam komentarze na mojej stronie http://www.history.is.net.pl/index.php? ... 0&appage=0

I teraz co zrobic zeby po dodaniu juz komentarza i kliknieciu w link Return to comment viewer nie przerzucało mnie do strony glownej,

tylko zeby wracalo do strony z komentarzami przy danym programie. Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie. :frowning:


(system) #2

1.

Your comment was added

  • ma go nie podkreślać po najechaniu czy kiedy? Jeśli po najechaniu to dodaj do CSS selektor pseudoklasy :hover - text-decoration: none;

  • Zerknę jutro po dzisiaj nie mam czasu.

Pozdrawiam, Sebek0720


(Ryan370z) #3
  1. Tak jak napisał sebek0720 , co do podkreślenia możesz zrobić tak:

    Return to comment viewer[/code]

    Jeśli jednak podkreślenie ma znikać po najechaniu to użyj wspomnianej pseudoklasy.

    1. Możesz dodać skrypt w treści strony:

[code]

W linijce 2 pierwszy argument to czynność, a drugi argument to czas w milisekundach (1000 milisekund = 1 sekunda).


(Darom82) #4

Zrobilem sobie tak jak napisaliscie mi, ale teraz jeszcze mam dwa problemy:

  1. Druga linijka tekstu jest koloru czarnego a link "TUTAJ" jest koloru fioletowego. Co zrobic zeby tekst byl innego koloru, a link po najechaniu myszka byl innego koloru ?

tak wyglada moj kod:

Zamieszczanie pustych komentarzy jest zabronione.


Kliknij TUTAJ, aby wrócić do komentarzy[/code]


2. Jesli zrobie tak jak pisaliscie to wtedy pierwsza linijka tekstu jest na srodku a druga linijka juz nie jest na srodku :(

[code]

Dodano Twój komentarz. Kliknij TUTAJ, aby wrócić do komentarzy

Co zrobic zeby obydwie linijki byly na srodku ?

Prosze o pomoc w tej sprawie.


(batmomobil) #5

Witam!!!w pierwszej linii wycentrowałeś tekst,a w drugiej???Jeśli chcesz aby linki się zmieniały po najechaniu musisz przypisać kolory a:hover.Nie łatwiej używać styli zewnętrznych???


(floyd) #6

Zamieszczanie pustych komentarzy jest zabronione. Kliknij TUTAJ, aby wrócić do komentarzy.
[/code]


(mario@) #7

Mniejsza, że z błędami to jeszcze wycentruje to tekst jak nic.

Dodano Twój komentarz. Kliknij TUTAJ, aby wrócić do komentarzy

Adres ostatniej strony możesz także pobrać za pomocą

$_SERVER['HTTP_REFERER']

Można tez kombinować z ciasteczkami/sesjami.


(Ryan370z) #8

Okej.

Co do koloru po najechaniu. Utwórz zew. plik CSS i dołącz go do strony WWW w nagłówku

(Jak nie wiesz to poczytaj na kurshtml.boo.pl). Popraw tekst na:

Dodano Twój komentarz.[/code]




Wg. mnie możesz darować sobie paragraf w tym zdaniu :). Dalej do pliku CSS Wrzucasz:

 #special {color: [Kolor normalny]; float: center;} #special:hover {color: [Kolor po najechaniu];}
2. Możesz obie linijki ująć w div:
**Dodano Twój komentarz.** Kliknij [TUTAJ](index.php), aby wrócić do komentarzy

A w pliku CSS:
[code] #center {float: center;}

W pliku CSS podajesz kolor po najechaniu a w znaczniku w pliku HTML podajesz kolor pierwszy.


(batmomobil) #9
  1. Możesz obie linijki ująć w div:

Dodano Twój komentarz. Kliknij TUTAJ, aby wrócić do komentarzy
[/code] Nie rozumiem poco b id="specjal",wystarczyło by div id="specjal"
[code]
Dodano Twój komentarz. Kliknij Tutaj, aby wrócić do komentarzy

i plik css zewn':

#specjal {align:center;

	border: none;font-size:11px;

	text-decoration: none;

	color: #f0f8ff;

}.linki {text-align:center;

  text-decoration: none;

font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;

	font-size:9px;color:#cb182c;

}

.linki a:hover {

	border: none;

	text-decoration: none;

	color:#555555 ;

}

(Darom82) #10

mario@ Twoj sposob nie działa bo wtedy wyrzuca błąd na stronie:

Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting ',' or ';' in /home/users/history/public_html/send.php on line 143

Mozna to jakos jeszcze krocej zapisac bez ingerencji w plik style.css ?


(mario@) #11

Skoro umieszczasz pomiędzy ""|'' to w tekście zamień "|' na '|" bądź poprzedź je \

Dodano Twój komentarz. Kliknij TUTAJ, aby wrócić do komentarzy

W powyższym przykładzie jeżeli wywali błąd to wszystkie ' zmień na ". Poczytaj http://webcity.pl/webcity/ciagi_tekstowe_w_php (pierwszy lepszy link z google).

Nie potrzebny jest do tego plik *.css, zamiast zewnętrznego arkusza użyj wewnętrznego (na upartego można także zastosować js). Czyli w sekcji head danego pliku piszesz

Poczytaj jakiś kurs (x)html/css.

(Darom82) #12

mario@ super, działa już: http://www.history.is.net.pl/?download& ... 0&appage=0

  1. Tylko teraz jeszcze jak tu zrobić, żeby mi ten link "TUTAJ" był koloru #003366; a po najechaniu na niego myszka był troszke jasniejszy ?

Bo nie moge sobie z tym poradzic :frowning:

  1. I co zrobic, ze jak klikne w "TUTAJ" to zeby wracało mi do komentarzy a nie do strony głownej?

(mario@) #13

Już odstałeś kilka podpowiedzi we wcześniejszych postach.

Także dostałeś na to odpowiedź w komentarzu Ry4n370z (tutaj zamiast automatycznego przeładowania można użyć zdarzenia onclick="") a także moim.

Mała uwaga na Twojej stronce da się dodawać "puste" komentarze - wbrew temu co pisze w informacji - luknij do programu Notepad2.

http://php.net/manual/en/function.trim.php

bądź

http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Podsta ... egularnych

http://php.net/manual/en/function.preg-replace.php

Po zastosowaniu preg_replace()/trim() sprawdzaj czy ciąg nie jest pusty.


(Darom82) #14

mario@ czytalem te wiadomosci podane w linkach przez Ciebie, ale jakos mało to do mnie przemawia i nadal nie wiem jak zrobic sobie to, by po kliknieciu w "TUTAJ" wracało mi do komentarzy a nie do strony głownej?

Natomiast z kolorem linka probowalem zrobic tak, ze w pliku style.css dodalem sobie cos takiego:

#special {color: #003366;}

#special:hover {color: #003333;}

Natomiast w pliku komentarzy probowalem zrobic to tak:


(mario@) #15

css

#special a{color:#00ff00;text-decoration:none;}

#special a:hover {color:#ff0000;}

W html masz błąd, popraw na

Zamieszczanie pustych komentarzy jest zabronione.

Kliknij TUTAJ, aby wrócić do komentarzy

[/code]

Do linka musisz przypisać adres poprzedniej strony -> $_SERVER['HTTP_REFERER'];
[code] Kliknij TUTAJ, aby wrócić do komentarzy

Powinno pomóc(ale nie zawsze działa). Możesz także pokombinować z ciasteczkami/sesjami/js/albo po prostu w formularzu dodać puste pole zawierające adres, do którego należy powrócić po dodaniu komentarza.


(Darom82) #16

mario@ zadziałało idealnie, a czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć w jaki sposób zrobić to, żeby nie dało się wysyłać tych pustych komentarzy ?

I w jaki sposób ustawić ten tekst wyświetlajcy się po dodaniu komentarza troszke niżej ?

Tak o jedną linijke niżej.


(mario@) #17

W css dodaj

#special {margin-top:100px;}

Zamiast margin możesz dać pading a nawet same

starczą (w htmlu).

To nie są do końca puste komentarze. Na poprzedniej stronie dostałeś podpowiedzi

Jeżeli nie wiesz o co chodzi to poszukaj podanych fraz na polskojęzycznych serwisach - kombinuj.


(Darom82) #18

mario@ dzięki za pomoc, czytałem to co mi podałeś i jeśli chodzi o trim to probuje w pliku add.php zamieścić taki kod:

'Signature' => trim(htmlspecialchars($_POST['Signature'], ENT_QUOTES))

'Comment' => trim(htmlspecialchars($_POST['Comment'], ENT_QUOTES))

Niestety to mi nie działa jakoś :frowning: Kombinowałem tez z preg_replace np. tak:

'Signature' => preg_replace( '#(\n\r[\n\r\t\f\s\W:blank:]+?)#', "\n", trim(htmlspecialchars($_POST['Signature'], ENT_QUOTES)) )

Ale to też mi nie zadziałało :frowning: Prosze Cie jednak o pomoc w tej sprawie bo nie moge sobie z tym poradzić. Drugą ciekawą nie pokojącą mnie rzeczą jaką jeszcze zauważyłem na mojej stronce jest problem tuż po dodaniu domentarza. Kiedy wyświetli sie już ten napis: Dodano Twój komentarz. Kliknij Tutaj, aby wrócić do komentarzy :http://www.history.is.net.pl/?download&cat=0&appage=0I w tym momencie po dodaniu komentarza i wyświetleniu tego napisu wciskając na klawiaturze klawisz F5 (odśwież strone) ten komentarz wpisany automatycznie się sam wielo krotnie powiela. Jak wcisne klawisz F5 10 razy to będe miał automatycznie dodane 10 takich samych komentarzy. Sprawdź prosze to u mnie i może będziesz wiedział jak to naprawić ? I mam do Ciebie jeszcze jedną taką małą prośbe. Wiesz może w jaki sposób zrobić u mnie na stronce tak, żeby podkreślało mi linią Nazwe programu z opisem: coś takiego przykładowo:

EditPlus 

Świetny edytor plików html, php, c++ i innych.

_________________________________________________

Tak jak tutaj jest na tronce to zrobione: http://www.phpbbhelp.pl/archiwum/download.php?d=582

Próbowałem zastosować ale to u mnie nie daje tego efektu, który chce.

Bardzo Cię prosze o pomoc w tej sprawie.


(mario@) #19

Ciekawe skąd je wytrzasnąłeś.

Będę opierał się na kodzie z innego tematu - podziekowanie-dodany-komentarz-t432906.html

W kodzie masz tak

// import 'nick' and 'comment' from 'add.php' via '$_POST'

$post_nick = $_POST['nick'];

$post_comment = $_POST['comment'];


// change HTML special chars in to properly (safe) form

// protect beware sending code via comments

$temp_nick = HTMLSpecialChars($post_nick);

$temp_comment = HTMLSpecialChars($post_comment);


// change '\r\n' to '
'

$nick = str_replace("\r\n", "
", $temp_nick);

$comment = str_replace("\r\n", "
", $temp_comment); 


if(empty($nick))

{

   $nick = "Anonymous";

}


if(empty($comment))

{

   echo "Your comment is empty, you can not publish it


Return to comment viewer

";

   die();

}

[/code]


zamień to na

[code] $nickTestowy = preg_replace("/(\s+)/","",htmlspecialchars($_POST['nick'])); $wpisTestowy = preg_replace("/(\s+)/","",htmlspecialchars($_POST['comment'])); if(empty($nickTestowy)) $nick = "Anonymous"; if(empty($wpisTestowy)) die("Your comment is empty, you can not publish it

Return to comment viewer"); $nick = str_replace("\r\n", " ", htmlspecialchars(trim($_POST['nick']))); $comment = str_replace("\r\n", " ", htmlspecialchars(trim($_POST['comment'])));

To $id = $_GET['id']; zamień na $id = (int)$_GET['id'];

Zajrzyj do kursu (x)html/css.

Z tego co widzę po kodzie masz tam zabezpieczenie ciasteczkami, a najlepiej po zapisie komentarza olej ten tekst - komentarz został dodany - i automatycznie przejdź do strony z komentarzami (od razu albo po określonym czasie), w php piszesz

header("location: {$_SERVER['HTTP_REFERER']}");

albo (wtedy dajesz to przed/po wyświetlanej informacji o dodaniu komentarza)

echo "

Dodano Twój komentarz."; header("Refresh: czas_w_s; {$_SERVER['HTTP_REFERER']}");

Poczytaj jakiś kurs php.


(Darom82) #20

mario@ zrobiłem tak, ale jest jakiś błąd bo nie mozna dodac żadnych komentarzy teraz, zobacz: http://www.history.is.net.pl/?download&cat=0&appage=0

<?php 


// send.php


// check if argument 'id' is there

if(empty($_GET['id']))

{

$id = 'default';

}

else

{

$id = (int)$_GET['id'];

}


// comment files location

$localization = "data/comments/";

// comment files extensions

$file_extension = ".txt";


//

// Comment content - start

//


// change HTML special chars in to properly (safe) form

// protect beware sending code via comments

$nickTestowy = preg_replace("/(\s+)/","",htmlspecialchars($_POST['nick']));

$wpisTestowy = preg_replace("/(\s+)/","",htmlspecialchars($_POST['comment']));


//

// Comment content - end

//


//

// Check - start

//


// Simple solution to don't publish empty comments


if(empty($nickTestowy))

   $nick = "Anonymous";


if(empty($wpisTestowy))

   die("

Zamieszczanie pustych komentarzy jest zabronione.

Kliknij Tutaj, aby wrócić do komentarzy

"); $nick = str_replace("\r\n", " ", htmlspecialchars(trim($_POST['nick']))); $comment = str_replace("\r\n", " ", htmlspecialchars(trim($_POST['comment']))); // // Check - end // // // COOKIE - start // // Simple anti-spam solution // cookie name $cookie_name = 'comment'; // cookie value $cookie_value = '1'; // when cookie will expire // 60 seconds $cookie_expire = time()+60; // setcookie(name, value, expire, path, domain); // check if there is cookie now if (isset($_COOKIE[$cookie_name])) { // show information to wait before adding next comment echo "

Dodano Twój komentarz.

Kliknij Tutaj, aby wrócić do komentarzy

"; die(); } /* // update - cookie is now created when comment is sucessfully added else { // create cookie file to protect against spam setcookie($cookie_name, $cookie_value, $cookie_expire); } */ // // COOKIE - end // // // date and time of comment $date_and_time = date("d.m.Y H:i"); // user identification $user_ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; $user_ua = $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']; // place between content in flat-file $PLACE = '|||'; // end of the line in flat-file $line_end = "\n"; // exported line to flat-file $result = $date_and_time.$PLACE.$user_ip.$PLACE.$user_ua.$PLACE.$nick.$PLACE.$comment.$line_end; // directory and name of flat-file $file = $localization.$id.$file_extension; // opening flat-file in 'add' mode $file_handle = fopen($file, "a"); // write '$result' in to the flat-file fwrite ($file_handle, $result); // close the flat file and report result if(fclose($file_handle)) { // COOKIE // create cookie file to protect against spam setcookie($cookie_name, $cookie_value, $cookie_expire); // STATUS // show that comment was sucessfully added echo "

Dodano Twój komentarz.

Kliknij Tutaj, aby wrócić do komentarzy

"; } else { // show that there was an error while adding comment echo "

Wystąpił błąd podczas dodawania komentarza, spróbuj następnym razem.

Kliknij Tutaj, aby wrócić do komentarzy

"; } // send.php ?>[/code]