Jak wysunąć pusty CD w linuksie?


(Robin-Otzi) #1

Próbuję poznać się na linuksie

zainstalowałem Mint w którejś nowej wersji (nie pamiętam której, a nie wiem jak sprawdzić :slight_smile:

włożyłem pusty CD do stacji i nie mogę go wysunąć!

przycisk na stacji nie działa, nie mogę kliknąć wysuń bo się nie zamontował i nie widać go w "komputerze"

polecenia eject wyskakują z jakimiś błędami

Kto pomoże??

 

Error ejecting /dev/sr0: Command-line `eject "/dev/sr0"' exited with non-zero exit status 1: eject: unable to eject, last error: Inappropriate ioctl for device


(fiesta) #2

A od czego  masz ten mały otwór w napędzie ??

Wsadź  w niego np rozgięty spinacz biurowy i z wyczuciem  dociśnij i zwolnij tackę napędu i wyjmij  CD.


(Robin-Otzi) #3

@fiesta nie chodzi mi o rozwiązanie siłowe!

myślę, że na żywca wsadzanie drutu nie jest wskazane?

ja po prostu zrestartowałem system i w między czasie wysunąłem tackę

chodzi mi o to jak wysunąć tackę z pustym CD będąc zalogowanym do linuksa?

czy to jest jakiś błąd systemu, który trzeba gdzieś zgłosić, czy linuksy już tak mają? (trochę głupio) bo windows ci powie, że masz pusty dysk i co z nim zrobić

albo przynajmniej nie blokuje wysuwania tacki!


(saturno) #4

Jesteś dodany do grupy:

?


(MrQ) #5

napisz w konsoli

eject

(Robin-Otzi) #6

pisałem, żewpisywałem


(Jusko) #7

 Zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że to sprzęt się zepsuł, akurat tu i teraz - na to nigdy nie ma dogodnego momentu :slight_smile:

 

Spróbuj wysunąć tackę w trakcie bootowania komputera - wtedy nie możesz powiedzieć, że to Linux “przytrzymuje tackę”.

 

Większość napędów ma otwór awaryjnego wysuwania tacki - taka mała dziurka w obudowie. Wystarczy tam wsunąć np. rozgięty spinacz biurowy i pach, tacka się wysuwa. Korzystam z tego dość często, gdyż mam pod opieką jedną stacjonarkę, w której tacka sama z siebie wysunie się 1 raz na 20 prób :slight_smile: Wygląda to mniej więcej tak: http://www.instructables.com/id/How-to-open-a-jammed-CDDVD-drive/

 

EDIT:

 

Widać, że to raczej bug i zdarzył się kiedyś, dotknął paru ludzi: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/udev/+bug/875543

 

W internecie też idzie coś na ten temat wyszukać, ale to są posty z 2011-2012r, więc może ściągnąłeś autorze jakąś starą wersję Minta? Po forach nie widać bowiem, aby ktoś od dawna się uskarżał na tego typu bug, za to niegdyś owszem, ale tak z 2-3 lata temu. O niczym to jednak nie świadczy, że nikt dziś tego na forach nie raportuje.

 

W powyższym linku jest podane coś takiego jak:

 

 

Może warto spróbować i możliwe, że w wątku jest więcej porad.


(PokerFace) #8