Zacznij inaczej - od spacesniffer. Pokaż screen. Potem zacznij sprawdzać balast w folderze download w software distribution. Zawartość możesz opróżnić.
Wyszukuj po nazwach - backup - we właściwościach folderów pisze, ile zajmują. Pewnie masz setki backupów, albo i z parę tysięcy.
U mnie Windows 7 x64 jest mniejszy po 6 latach, niż w dniu instalacji w laptopie. Odchudziłem z capware, powyłączałem zbędne składniki, usługi i wysprzątałem - pilnuję tego. Nawet defender nie ma prawa mulić, ani WMP, ani WMC. Domyślnym odtwarzaczem jest smplayer. Przynajmniej nie musiałem doinstalowywać kodeków, bo ten player ma swoje. Nie tłucze aktualizacjami bezpieczeństwa itd.
Pilnuję punktów przywracania, bo każdy ma dużo, zwłaszcza po aktualizacjach - każdy ma od 400Mb, do półtora GB.
W jetclean portable tworzę nowe punkty przywracania, gdy wszystko gra, a usuwam stare. Jetclean jest OK, od kiedy stał się wyłącznie darmowy. trzeba mu ustawić, by w przeglądarkach nie kasował ciasteczek, ustawienia stron i aktywnych zalogowań. Reszta domyślnie ustawiona jest bezpiecznie.
Gdy pierwszy raz użyłem jetcleana z sześć tat temu, to byłem w szoku - tysiące śmieci w rejestrze, a po oczyszczeniu windowsa, to system wyraźnie ruszył z kopyta. Na pc i w acerze jetclean robi za czyściciela i sprząta te śmieci, które z jakichś dziwnych względów zostawia ccleaner w rejestrze i w systemie.
Nagrałem płytę ratunkową 6 lat temu, mam recovery - to po kiego mam zaśmiecać system backupami?
Masz krowę w systemie. Tuneup tłucze tysiące logów dziennie, swoje backupy - i tak przyśpiesza system, że ten robi się coraz wolniejszy, a użytkownik komputera traci wiele praw dostępu do plików. Tuneup modyfikuje rejestr i trzeba być geniuszem, żeby dopasować modyfikacje rejestru z ustawieniami wyglądu, wydajności, bezpieczeństwa i tam takie podobne.
Odinstalować tuneup jest bardzo trudne nawet total uninstallem, czy przez revo. Nadal siedzi dziad w podglądzie zdarzeń i pozostaje wiele modyfikacji rejestru. Nadal jest go pełno w chronionych folderach systemowych i katalogu drivers. Trzeba umieć to wyłuskać i usunąć modyfikacje w rejestrze, żeby przywrócić wpisy/ustawienia domyślne systemowe.
Przynajmniej masz gwarancję uszkodzenia rejestru - gdy skorzystasz z tuneupa. System do rymu.